Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Επίσκεψη Δημάρχου στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης


Ένα από τα πέντε μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου, το ETH της Ζυρίχης, επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς έπειτα από πρόσκληση του καθηγητή χωρικού σχεδιασμού Bern Scholl, με αντικείμενο ενδιαφέροντος την διέλευση του τρένου από την Πάτρα.


Το ETH σε συνέχεια της επιτυχημένης συνεργασίας που είχε με το Πολυτεχνείο της Πάτρας και της Αθήνας αλλά και της διαρκούς επαφής του με τον ΟΣΕ και τον Δήμο Πατρέων, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα της διέλευσης της σιδηροδρομικής γραμμής από την πόλη της Πάτρας.


Στα πλαίσια της συνάντησης στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος Πατρέων, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Βασίλης Παππάς, ο διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΟΣΕ Γρηγόρης Σαμπατακάκης και εξειδικευμένα στελέχη του ETH, παρουσιάστηκαν όλες οι προτάσεις που μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί για την διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής από την πόλη των Πατρών.


Επίσης έγινε επίσκεψη σε σιδηροδρομικές υποδομές, όπου ο Δήμαρχος Πατρέων είχε την ευκαιρία να δει σε λειτουργία τεχνικές λύσεις που ήδη έχουν υλοποιηθεί στην Ελβετία και πολλές από αυτές περιλαμβάνονται στις προτάσεις που υπάρχουν για την διέλευση του τρένου από την Πάτρα. Τέτοιες είναι ο συνδυασμός υπόγειας και επίγειας διέλευσης του τρένου στο σταθμό της Ζυρίχης, επίγεια διέλευση μέσα από αστικό ιστό στην πόλη Chur, συνδυασμένες σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές στον σταθμό του Chur που ταυτόχρονα λειτουργεί ως σιδηροδρομικός και σταθμός λεωφορείων, καθώς και την ταυτόχρονη λειτουργία σιδηροδρομικής γραμμής μετρικού πλάτους (όπως αυτή του προαστιακού) και κανονικού εύρους στους σταθμούς του Lesberg και Landquart


Μετά το τέλος της επίσκεψης το ETH ανέλαβε την διερεύνηση της χρηματοδότησής του από Ευρωπαϊκούς φορείς, για την αξιολόγηση όλων των εναλλακτικών λύσεων που μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί, λαμβάνοντας υπόψη ένα πλήθος κριτηρίων (Πολεοδομικά, Περιβαλλοντικά, Σιδηροδρομικά, Οικονομικά κ.λ.π.) καθώς και την διατύπωση πιθανών εναλλακτικών λύσεων.


Ο κ. Γιάννης Δημαράς, θεωρεί ότι η υψηλού κύρους επιστημονική αξιολόγηση είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που έχει στα χέρια του ο Δήμος Πατρέων, αφού η επιλογή της λύσης για την διέλευση του τρένου είναι δεσμευτική για την πόλη για αρκετές δεκαετίες και γι΄ αυτό το λόγο πρέπει να επιλεγεί η καλύτερη λύση για τους πολίτες της Πάτρας.


Σημειώνεται ότι όλα τα έξοδα του ταξιδιού και της διαμονής του Δημάρχου καλύφθηκαν από το Πανεπιστήμιο ETH της Ζυρίχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: