Φωτό :

Όθωνος κ' Αμαλίας, Πάτρα 1950

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Κυριακή, 24 Ιουλίου 2011

Πώς το Lidl "έφαγε" τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ !!!


Του Μιχάλη Σιάχου

Πέμπτη 7 Ιουλίου, μεσημέρι. Οι νομικοί εκπρόσωποι της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Lidl, γερμανικών συμφερόντων, βρίσκονται στο γραφείο του προέδρου του ΕΦΕΤ, διαμαρτυρόμενοι για «λάθος χειρισμούς» που αφορούσαν μολυσμένα κρεατοσκευάσματα. Ο πρόεδρος δέχεται ένα επείγον τηλεφώνημα από την… Πολωνία και διακόπτει για λίγο τη συνάντηση. Είναι ο προϊστάμενός του υπουργός Υγείας, ο οποίος, ούτε λίγο-ούτε πολύ, του ανακοινώνει ότι «δεν ανταποκρίνεται στο έργο του» (όπως το φαντάζεται ο κ. Λοβέρδος, φυσικά) και του ζητά να παραιτηθεί.
Λίγες μέρες πριν, ο ΕΦΕΤ είχε ανακοινώσει την ανακάλυψη κατεψυγμένων προϊόντων κρέατος, μολυσμένων με το βακτήριο Escherichia coli O157 σε εγκαταστάσεις του Lidl στη Βόρεια Ελλάδα και ζήτησε την απόσυρση και την καταστροφή τους. Αντίστοιχο βακτήριο ευθύνεται ακόμη και για θανάτους στην Ευρώπη. Η επιχείρηση ένιωσε να απειλούνται τα συμφέροντά της. Δεν είχε περάσει πολύς καιρός που ο ΕΦΕΤ είχε απαιτήσει την ανάκληση φιαλών κρασιού από τα καταστήματα της αλυσίδας. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι έδρασε αστραπιαία και… δυναμικά.
Η απαίτηση για άμεση λύση δεν μπορούσε να περιμένει λίγες ώρες, μέχρι την επιστροφή του υπουργού στην Ελλάδα. Η παραίτηση του «ενοχλητικού» προέδρου έπρεπε να γίνει ενόσω η αντιπροσωπεία της γερμανικής επιχείρησης βρισκόταν στο γραφείο του. Το μήνυμα προς τους εκπροσώπους των γερμανικών συμφερόντων ήταν παραπάνω από σαφές: «Το πεδίο δράσης είναι πλέον ελεύθερο, όποιος σας ενοχλεί φεύγει από τη μέση».

Ένας ενοχλητικός ελεγκτικός οργανισμός…
Όσο κι αν φαντάζει σενάριο συνομωσίας, το ρεπορτάζ του Δρόμου είναι απολύτως αληθές. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά:
Τον περασμένο Μάρτιο κλιμάκια του ΕΦΕΤ ανακαλύπτουν κομμάτια γυαλιού σε φιάλες κρασιού που εμφιαλώνονται από την εταιρία ΙΝΟ Α.Ε. για λογαριασμό του Lidl. Ολόκληρες παρτίδες κρασιών ανακαλούνται και μάλιστα με έγγραφο του  ΕΦΕΤ, στις 10/6, υποχρεώνεται η εταιρία ΙΝΟ να ανακαλέσει όλες τις σχετικές παρτίδες κρασιών για ένα έτος, καταβάλλοντας μάλιστα το αντίτιμο σε όσους τις επιστρέψουν. Οι γνωρίζοντες μιλούν για τεράστια οικονομική ζημιά, τόσο για τη γερμανική αλυσίδα, όσο και για την ελληνική βιομηχανία.
Την 1η Ιουλίου οι έλεγχοι του οργανισμού βάζουν στο στόχαστρο τη γερμανική αλυσίδα για μια ακόμη φορά. Έχει προηγηθεί η ενημέρωση του ΕΦΕΤ από τις αρμόδιες γαλλικές Αρχές για έξι κρούσματα με αιμορραγική διάρροια σε παιδιά, που εικάζεται ότι είχαν καταναλώσει κατεψυγμένο κιμά βοδινού κρέατος που αγοράστηκε από καταστήματα Lidl. Μάλιστα, στη Γαλλία ανακλήθηκαν παρτίδες αυτών των προϊόντων που περιείχαν πρώτη ύλη προέλευσης Γερμανίας, Γαλλίας, Βελγίου και Πολωνίας. Συνεργεία του ελεγκτικού φορέα διαπιστώνουν, λοιπόν, το παθογόνο βακτήριο E. coli O157 σε κατεψυγμένα προϊόντα κιμά και σουτζουκάκια από βοδινό κρέας που διακινούνται σε καταστήματα της αλυσίδας Lidl. Τα προϊόντα δε αυτά προέρχονται από βιομηχανίες της γερμανο-ολλανδικής εταιρίας Vion, η οποία κατέχει μονοπωλιακή θέση στην παραγωγή και διακίνηση κρέατος στην Ευρώπη και είναι ένας από τους μεγαλύτερους (ίσως ο μεγαλύτερος) εισαγωγέας κρέατος στη χώρα μας.
Το χτύπημα στα γερμανικά συμφέροντα είναι καίριο. Η εταιρία Lidl αντιδρά και με ανακοίνωσή της (6/7) κάνει λόγο για εργαστηριακούς επανελέγχους στους οποίους η ίδια υπέβαλε τα προϊόντα για τα οποία κατηγορείται, χωρίς όμως να ανιχνευτεί το συγκεκριμένο βακτήριο. Φαίνεται όμως πως ο γερμανικός κολοσσός δεν αρκέστηκε στις ανακοινώσεις.
Η συμμετοχή του Έλληνα υπουργού στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. στην Πολωνία (5 και 6 Ιουλίου) ήταν προφανώς η κατάλληλη ευκαιρία. Γνωρίζοντας από την 20μηνη θητεία του στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας τον κ. Λοβέρδο και γνωρίζοντας πόσο «ζεστά» έχει πάρει το ρόλο του υπερασπιστή των τροϊκανών και των συμφερόντων που αυτοί πρεσβεύουν, μπορούμε να φανταστούμε με τι… σθένος αντέδρασε στις πιέσεις που δέχτηκε από τους ομολόγους του (της Γερμανίας; της Γαλλίας; της Πολωνίας;). Η εσπευσμένη παύση του επικεφαλής των ελληνικών ελεγκτικών Αρχών, με το συμβολισμό μάλιστα που αυτή περικλείει, δεν χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις.

…αλλά και πολύ ταλαιπωρημένος
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, ο οποίος ιδρύθηκε ως ανεξάρτητη Αρχή και εκπροσωπεί τη χώρα μας στην ευρωπαϊκή Αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων (EFSA) έχει μια περίεργη ιστορία μετακινήσεων. Υπό την εποπτεία του τότε υπουργείου Εμπορίου και μετέπειτα Ανάπτυξης, πέρασε επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας στην αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως μια λογική εξέλιξη ενιαιοποίησης των ελέγχων στα τρόφιμα. Στον προηγούμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ δόθηκε ως «προίκα» στον κ. Λοβέρδο κατά τη μετακίνησή του από το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείο Υγείας. Παρά το -μάλλον- αταίριαστο περιβάλλον ο ΕΦΕΤ παρήγαγε ένα αρκετά έντονο ελεγκτικό έργο.
Αυτό το έργο φαίνεται ότι ενόχλησε πολλές μεγάλες και, ιδιαίτερα, πολυεθνικές επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις στις 8 Ιουλίου (μια μέρα μετά το τηλεφώνημα από την… Πολωνία) ανακοινώθηκαν αποφάσεις του Δ.Σ. του ΕΦΕΤ για επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 327.000 ευρώ. Μεταξύ των επιχειρήσεων που συχνά περιλαμβάνονται στις ανακοινώσεις του οργανισμού είναι και η γαλλικών συμφερόντων αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour, της οποίας τα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα έχουν κατ’ επανάληψη γίνει στόχος ελέγχων και επιβολής αντίστοιχων προστίμων.
Ο «παραιτηθείς» με αυτό τον, τουλάχιστον, άκομψο τρόπο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, δεν ήταν τυχαίο πρόσωπο. Πρόκειται για τον Γ. Ι. Νυχά, καθηγητή Μικροβιολογίας Τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ο οποίος έχει να επιδείξει διεθνές επιστημονικό έργο. Μάλιστα, ένα από τα προγράμματα στα οποία συμμετέχει το εργαστήριο που διευθύνει, μαζί με άλλα 40 ευρωπαϊκά ιδρύματα από 17 χώρες, ονομάζεται ProSafeBeef και αντικείμενό του είναι ακριβώς η ασφαλής διακίνηση του βόειου κρέατος. Αντίστοιχες επιστημονικές περγαμηνές φέρουν και οι συμμετέχοντες στο επιστημονικό συμβούλιο του οργανισμού.
Τον επιστήμονα αυτό χαρακτηρίζει ούτε λίγο-ούτε πολύ «ανεπαρκή» ο κ. Λοβέρδος για να ευχαριστήσει τους Ευρωπαίους συνομιλητές του, παρ’ ότι η παραίτηση δεν συνοδεύτηκε από καμιά επίσημη ανακοίνωση και ο ίδιος ο κ. Νυχάς αποικρούει τη σύνδεση της παραίτησής του με την υπόθεση του Lidl. Οι «υποψιασμένοι» καταναλωτές, έχουν άλλη άποψη. Σε ανακοίνωσή της στις 12/7 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών ζητά την ανάκληση της παραίτησης του πρώην προέδρου και την άμεση καταστροφή όλων των μολυσμένων τροφίμων, καλώντας ουσιαστικά σε μποϊκοτάζ των συγκεκριμένων καταστημάτων, εφόσον δεν καταστραφούν τα συγκεκριμένα προϊόντα.

16 σχόλια:

Λεωνίδας είπε...

Μπράβο, Μπάμπη, πού μᾶς δίνεις τήν καταπληκτική αὐτή εἴδηση.
ἈΠοκαλύπτει πολλά!

Χαράλαμπος Γερ.Στανίτσας είπε...

Λεωνίδα, φαντάσου να μαθαίναμε τι πραγματικά συνέβαινε πίσω από την πλατη μας.
Τα συμφέροντα οργιάζουν και μεις ασχολούμαστε με τα όργια!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Τσαντίστηκαν οι κατακτητές που μαθαίνουμε ότι μας σερβίρουν μολυσμένα κρέατα και φάγανε τον Πρόεδρο. Την επόμενη φορά να κοιτάνε τη φίρμα και την εθνικότητα πριν κάνουν αναλύσεις.

Δεν θέλω να εξιδανικεύσω τον ΕΦΕΤ που έτσι και αλλιώς είναι έρμαιο της πολιτικής εξουσίας, αλλά το προσωπικό του "ημέτεροι και μη" προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του σε γενικές γραμμές.

Χαράλαμπος Γερ.Στανίτσας είπε...

Συμφωνώ. Αν τους άφηναν και οι πολιτικοί προϊστάμενοι λίγο πιο ελεύθερους, η δημόσια υγεία θα ήταν πιο ασφαλής!

Α είπε...

Ποια δημόσια υγεία? They don't give a shit για την ζωή κανενός. Όλα θυσιάζονται στον βωμό του χρήματος και της ελεύθερης αγοράς.

Χαράλαμπος Γερ.Στανίτσας είπε...

Έχεις δίκιο.
Τουλάχιστον να ξυπνήσουμε εμείς και να τους ξεμπροστιάζουμε!!!

Ανώνυμος είπε...

Το πιο τρομερό όμως είναι ποιός είναι ο νέος πρόεδρος:
Ο παρολίγον δήμαρχος Πειραιά, κος Μίχας!!!!

Tsilis είπε...

Οπως ολα τα πραγματα ετσι και αυτη η ειδηση , που απο οτι διαβαζω εχει μεταδωθει ταχυτατα , εχουν 2 οψεις. Και εξηγουμαι. Στην Ελλαδα του σημερα αλλα και στην Ελλαδα του χθες οι μηχανισμοι ελεγχου ειναι απλα ανυπαρκτοι. Μεχρι προσφατα διαβαζαμε πρωτα τις επιπτωσεις επιμολυσμενων τροφιμων που συνεβαιναν στην Ευρωπη και κατοπιν εορτης ο ΕΦΕΤ πηγαινε για ελεγχους. Το γεγονος αυτο της αρνησης ελεγχου (Ελλαδα) με το γεγονος του βιομηχανικου πολεμου μεσω ανακοινωσεων ειναι παλιο κολπο απο την αμερικη του '60. Τι θελω να πω. Φοβαμαι πως η τιμολογιακη πολιτικη της αλυσιδας Lidl , που για μενα εχει δημιουργησει σπασιμο του καρτελ των μεγαλων super market (σε επιπεδο τιμων παντα), τους οδηγησε στην λυση της συκοφαντιας μεσω νομιμοποιησης του ΕΦΕΤ. Για σκεφτειτε. Ολα αυτα τα χρονια κανενα μαρκετ δεν ειχε προωθησει στην αγορα σκαρτο προιον ή τουλαχιστον οι ανακοινωσεις δεν επαιρναν διαστασεις. Οι Γερμανοι ομως που μπηκαν δυνατα στην αγορα επρεπε καπως να "χτυπηθουν". Τι καλυτερο απο την ανακαλυψη μολυσμενων παρτιδων. Αραγε γιατι τοση μεταδωση βλαπτικων ειδησεων για την συγκεκριμενη εταιρεια? Προσπαθειτε παντα να βλεπετε και τα δυο ακρα. Αν βλεπετε μονο το ενα θα χυσετε το γαλα.
Ενας ψαγμενος αναγνωστης

Ανώνυμος είπε...

Επισης ειναι γνωστο και χωρις κομματικες παροπιδες οτι ο Μιχας ηταν απο τους λιγους που εδινε εντολες για αυστηρους ελεγχους στα προιοντα. Διαβαστε λιγο παραπανω τις ειδησεις οταν παρουσιαζονται και πειτε μου ποιος αλλος ηταν σαν τον Μιχα. Το αν εχει σπουδασει ναυπηγος δεν λεει τιποτα. Ξερω ανθρωπους με διδακτορικα που δεν ξερουν που να υπογραψουν. Στην Ελλαδα μας εχει φαει ο κομματισμος , η τεμπελια και η αναπαραγωγη ειδησεων χωρις διασταυρωση για το αληθες(παπαγαλια).

Χαράλαμπος Γερ.Στανίτσας είπε...

Αγαπητέ Tsilis, δεν θα διαφωνήσω με την άποψή σου. Στην θέση του Lidl μπορεί να είναι οπιαδήποτε αλυσίδα σούπερ μαρκετ. Το ζητούμενο κατ' εμέ είναι να λειτουργεί ο ελεγκτικός μηχανισμός ανεμπόδιστος προς πάσα κατεύθυνση.
Ως προς το σπάσιομο του καρτέλ με βρίσκεις συμφωνότατο. Έπρεπε να έλθουν οι αλυσίδες τους εξωτερικού γιανα δούμε ελληνικό γάλα σε τίμη κατω του ενός ευρώ!

Ιωάννα Ιωαννίδου είπε...

Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι
ψωνίζουνε κρέας από Γερμανικό σούπερ
μάρκετ, λες και δεν υπάρχουν κρεοπωλεία. Αυτό κι αν είναι ξεπεσμός
καταναλωτικού κοινού!

Χαράλαμπος Γερ.Στανίτσας είπε...

Έλα ντε. Δεν μας αρέσει το ντόπιο το αρνάκι και το χοιρινό. Θέλουμε το γερμανικό.
Πότε θα βάλουμε μυαλό ;
Και μιλάμε για κρέας γερμανίας, που αν είχαμε ελάχιστη εθνική περηφάνεια θα αποφεύγμαε καθε τι γερμναικό, ιδίως τους τελευταίους μήνες που η Μέρκελ διατάζει και ο γιωργάκης ακούει!!!

Α. Δ.Ε. ΒΑΛΜΑΣ είπε...

Το ελληνικό κρέας στις ημέρες μας είναι δύσκολο να βρεθεί. Όλοι γνωρίζουν ότι οι εισαγωγές κρέατος είναι τεράστιες για να μην αναφερθώ στις ζωοτροφές. Εδώ είναι που πρέπει να έχουμε στροφή 180 μοιρών σαν οικονομία. Καλημέρα.

Χαράλαμπος Γερ.Στανίτσας είπε...

Ακόμα και το κρέας εισαγωγής που αγοράζουμε, γιατί να μην το αγοράζουμε από ελληνικές επιχειρήσεις ; Τα χρήματα αυτά επανεπενδύονται εδώ, δεν φεύγουν αμεσως στις τράπεζες του εξωτερικού!

Παρρησία είπε...

δεν ξέρεις τι λες. από κωλοβακτηρίδιο (e.Coli) δεν πέθανε ποτέ κανείς. Το Lidl είναι μία αψογη επιχείρηση. Από ποιον τα παίρνεις?

Χαράλαμπος Γερ.Στανίτσας είπε...

αγαπητή μου Παρρησία,

ούτε από μούχλα πέθανε κανείς, αλλά δεν νομίζω να σου αρέσει να ψωνίζεις μουχλιασμένες πατάτες και ντομάτες από το πολυαγαπημένο σου σούπερ μαρκετ.
Τώρα για το ποιος τα παίρνει, εγώ είμαι καθηγητής, εσύ μήπως εργάζεσαι στα Lidl ; Καλή βάρδια σου ευχομαι!!!