Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΤΡΟ ΨΩΜΑ


ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ κ. ΠΕΤΡΟ ΨΩΜΑ
Πάτρα 26/7/2011
 
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΟΥ-ΣΙ

Έχουμε  σήμερα τη χαρά να υποδεχόμαστε στην πόλη μας αντιπροσωπεία της πόλης  Γου Σι. Μιας πόλης που έχει αδελφοποιηθεί με την Πάτρα από το 2007 και η οποία έχει πολλές ομοιότητες με την πόλη μας αλλά και πολλά κοινά χαρακτηριστικά.
Χαρακτηριστικά τα οποία μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε σε μια συνεργασία, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης κοινών δράσεων κοινωνικού, ιστορικού και  πολιτιστικού ενδιαφέροντος. 
Μετά από πρόσκληση της Πάτρας, η αποστολή Φιλίας του Γου Σι με επικεφαλής τον κ. Wang Liren, Πρόεδρο του Δημοτικού Οργανισμού του Γου Σι  για την Ανάπτυξη των Διεθνών Πολιτιστικών Σχέσεων, βρέθηκε στην πόλη μας, προκειμένου  να συνυπογράψουμε μνημόνιο συνεργασίας και βεβαίως να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία,  τα μνημεία της και τις ομορφιές της. 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Πάτρα και το Γου Σι  θα ενθαρρύνουν τις δημοτικές αρχές τους, τους τοπικούς εταίρους και τις ΜΚΟ να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό συνεργασίας και αμοιβαίων ανταλλαγών, με σκοπό τις τακτικές ανταλλαγές πληροφοριών και την διοργάνωση κοινών δράσεων στις δυο πόλεις.

Επίσης τα δύο μέρη θα προβάλλουν την εικόνα των πόλεών τους, θα ενισχύουν το ενδιαφέρον των πολιτών τους για τους τομείς της Ιστορίας, του Πολιτισμού, της Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης. Και τα δύο μέρη θα υποστηρίζουν τις αμοιβαίες ανταλλαγές και τη συνεργασία σε τομείς όπως ο Πολιτισμός, τα Μέσα Ενημέρωσης, η Επιχειρηματικότητα, ο Τουρισμός και οι Κοινωνικές Επιστήμες, καθώς και θα ενθαρρύνουν τις αμοιβαίες ανταλλαγές και την συνεργασία για την προστασία, την ανάπτυξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον, θα ενισχύουν την συμμετοχή των πολιτών τους σε μεγάλα πολιτιστικά δρώμενα, εκθέσεις, συνέδρια, και φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στην Πάτρα και το Γου Σι.
Στην Κινέζικη αποστολή συμμετέχουν εκτός από τον κ.  Wang Liren, ο  Αντιπρόεδρος του  Δημοτικού Οργανισμού για την Ανάπτυξη των Διεθνών Πολιτιστικών Σχέσεων, ο Πρόεδρος του  Τηλεοπτικού και Ραδιοφωνικού Σταθμού του Γου Σι, οι γενικοί Διευθυντές δύο μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών της περιοχής, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Γου-Σι,ο Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Λογοτεχνίας & Τεχνών, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Φιλοσοφίας και Κοινωνικών Επιστημών, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Δημοτικού Κέντρου Πολιτισμού και Τέχνης, η Διευθύντρια του Γραφείου Πληροφοριών του Γου Σι, η Διευθύντρια Επιτροπής για την Προώθηση Πνευματικής Καλλιέργειας, ο Αναπληρωτής Σύμβουλος του  Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του Γου Σι


ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ - ΤΡΟΦΕΙΑ

Η δημοτική Αρχή, θεωρώντας εξαιρετικά σημαντικό το θέμα των κριτηρίων με τα οποία οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα δέχονται τα παιδιά των δημοτών της Πάτρας, ουσιαστικά εγκαινίασε φέτος ένα απόλυτα αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης για την εγγραφή στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Έτσι, για πρώτη πραγματικά φορά σε τέτοια έκταση και με τέτοια σαφήνεια, εφαρμόζεται συγκεκριμένο πλαίσιο μοριοδότησης, το οποίο εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου και πέραν του οποίου δεν θα υπάρξει καμία παρέκκλιση στον τρόπο εγγραφής των παιδιών των Πατρινών στους παιδικούς σταθμούς.
Τα κριτήρια που αντιστοιχούσαν σε μόρια για το κάθε παιδί και την οικογένεια, τηρήθηκαν κατά γράμμα και έτσι δεν υπήρξαν πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, με εξυπηρετήσεις, διακρίσεις και πολιτικάντικες τακτικές, που δημιουργούν συνθήκες αναξιοκρατίας και δίνουν την αίσθηση ότι υπάρχουν οι ευνοούμενοι και οι μονίμως αδικημένοι πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γονείς πληρώνουν οικονομική συμμετοχή στα τροφεία και όχι τα πραγματικά τροφεία! Ο μέσος όρος των τροφείων δεν ξεπερνά τα 15 με 30 ευρώ, ενώ το ανώτατο που μπορεί να πληρώσει ένας γονέας με εισόδημα 50.000 ευρώ και πάνω είναι 150 ευρώ μηνιαίως, το μισό δηλαδή απ’ ότι κοστίζει ένας ιδιωτικός παιδικός σταθμός.

Δυστυχώς δεν μπορούν να φιλοξενηθούν όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη  στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς λόγω των περιορισμένων υποδομών αλλά και της αδυναμίας  νέων προσλήψεων,
Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να αυξήσουμε τους παιδικούς σταθμούς και να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες.

 ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ

H εικόνα  και η αισθητική της Πάτρας είναι ένα θέμα που τίθεται σε άμεση προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Και αυτό γιατί είναι ένα θέμα που αφορά την καθημερινότητα των πολιτών, την ποιότητα της ζωής μας, αλλά και την εικόνα που δίνει η πόλη στους επισκέπτες της, ένα κεφάλαιο εξίσου σημαντικό.
Ο Δήμαρχος της Πάτρας ζήτησε από όλους τους αρμοδίους αντιδημάρχους και τις αρμόδιες υπηρεσίες την εντατικοποίηση των ελέγχων και την επιβολή προστίμων, όπου αυτό προβλέπεται, για όσους παρανομούν ή αυθαιρετούν καταστρέφοντας την εικόνα κοινόχρηστων χώρων και προκαλώντας λειτουργικά προβλήματα.
Η αρχή γίνεται από τους πεζόδρομους και ιδίως από τη Ρήγα Φεραίου όπου έχουν παρατηρηθεί πολλά προβλήματα με κυρίαρχο αυτό της παράνομης στάθμευσης ή της κίνησης δικύκλων, ακόμα και αυτοκινήτων, πάνω στον πεζόδρομο, με όλες τις γνωστές συνέπειες που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο.
Όπως διαπιστώνουμε, παρόμοια είναι η κατάσταση και στα πεζοδρομημένα τμήματα της πλατείας Αγίας Σοφίας. 
Παράλληλα, με αυτό, ο Δήμαρχος ζήτησε να δοθεί πολύ μεγάλη προσοχή και σε ό,τι  αφορά τις προσόψεις των κτιρίων που παρουσιάζουν άσχημη εικόνα και πλήττουν την αισθητική της πόλης, αρχής γενομένης από τα δημοτικά κτίρια, όπως το κτίριο του Λαδόπουλου που βρίσκεται απέναντι από το νέο λιμάνι της Πάτρας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος ζητά και από τις υπόλοιπες υπηρεσίες που έχουν στην ιδιοκτησία τους κτίρια, αλλά και από τους ιδιώτες, να συνεργαστούν προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα της Πάτρας.
Η αρχή γίνεται με επιστολές του Δημάρχου προς την αρχαιολογική υπηρεσία αλλά και ιδιοκτήτες κτιρίων τα οποία έχουν κριθεί διατηρητέα και τα οποία παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης, με συνέπεια ακόμη και να αποκολλώνται κομμάτια τους και να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια διερχόμενων.
Με τις  επιστολές του, ο κ. Δημαράς ζητά να επιληφθούν της κακής εικόνας των προσόψεων ή να καλύψουν τάχιστα  τα κτίρια και κάνει έκκληση να βοηθήσουνε όλοι για να ομορφύνουμε την πόλη μας.
Παράλληλα ο Δήμαρχος ζήτησε από τους αρμόδιους  Αντιδημάρχους, να διερευνήσουν τη δυνατότητα διαμόρφωσης ενός Κανονισμού Αστικής Λειτουργίας της Πόλης, που να αφορά τη γενικότερη αισθητική αναβάθμιση κτιρίων και των  κοινόχρηστων χώρων του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: