Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

“Explore Patras”: Μια διαδρομή στον πολιτισμό και την ιστορία της Πάτρας, προσβάσιμη από smartphones και tablets




Πληκτρπλογήστε EXPLORE PATRAS 
στο App store ή  στο Google Play 
και κατεβάστε εντελώς δωρεάν την εφαρομή

H ΑΔΕΠ και ο Δήμος Πατρέων στο πλαίσιο του έργου CLEAR for All του προγράμματος South East Europe ανέπτυξαν μια ολοκληρωμένη δίγλωσση εφαρμογή (Ελληνικά – Αγγλικά) τουριστικής και πολιτιστικής πληροφόρησης για 32 πολιτιστικές αξίες  της πόλης των Πατρών στους επισκέπτες της πόλης. Πρόκειται για μια εφαρμογή που  ονομάζεται “Explore Patras”  και  δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες και τους κατοίκους της Πάτρας να εξερευνήσουν την πόλη και να ανακαλύψουν την πλούσια ιστορία της και είναι προσβάσιμη από  smartphones και tablets.
Με αυτόν τον τρόπο ένας επισκέπτης αυτή την εβδομάδα του Καρναβαλιού αλλά και όλο τον χρόνο  θα μπορεί εύκολα να έχει πρόσβαση σε πολλές και  χρήσιμες πληροφορίες για όλους τους χώρους πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος της Πάτρας.

Για το θέμα παραχώρησαν σήμερα το πρωί συνέντευξη Τύπου ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Επικοινωνίας Χαράλαμπος Στανίτσας, ο πρόεδρος της ΑΔΕΠ Παναγιώτης Ξυπολιάς, συνοδευόμενοι από την διευθύνουσα σύμβουλο της ΑΔΕΠ Εύα Αθανασοπούλου και το στέλεχος της ΑΔΕΠ Κώστας Παπαχριστόπουλος.  

Μέρος  της συγκεκριμένης δράσης  είναι η εγκατάσταση πινακίδων με ένα χάρτη που περιλαμβάνει οδηγίες για να λάβει κάποιος φωνητικό μήνυμα ή SMS σε συμβατικό κινητό με πληροφορίες για τις συγκεκριμένες πολιτιστικές αξίες της πόλης σε επιλεγμένους χώρους της πόλης, όπως το Δημαρχείο, η Βιβλιοθήκη και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Στο σχεδιασμό της συγκεκριμένης  εφαρμογής ελήφθησαν υπόψη οι ανάγκες των Α.μ.Ε.Α αλλά και άλλων ειδικών κοινωνικών ομάδων όπως οι ηλικιωμένοι αφού σχετικά φίλτρα της εφαρμογής  βοηθούν τους ανθρώπους αυτούς να γνωρίσουν ποιοι χώροι είναι προσβάσιμοι γι’ αυτούς.

«Στόχος του Δήμου Πατρέων –τόνισε ο κ. Στανίτσας- είναι να κρατήσει τον επισκέπτη στην πόλη, να διανυκτερεύσει και να κινηθεί σε αυτή, γνωρίζοντάς την και όχι απλώς να διέρχεται, προκειμένου να μεταβεί κάπου αλλού. Με μηδέν ευρώ ο Δήμος, κατάφερε να προχωρήσει στην δημιουργία αυτής της εφαρμογής, από την οποία προσδοκά πολλά οικονομικά οφέλη, για ολόκληρο τον Δήμο και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν.
Η  εφαρμογή “Explore Patras” είναι  μία εύχρηστη δίγλωσση διεπαφή (ελληνικά και αγγλικά), η οποία μας συστήνει με χώρους και σημεία της πόλης με πολιτιστικό αλλά και τουριστικό ενδιαφέρον, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας, το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο της Βούντενης, το Ρωμαϊκό Ωδείο, το Κάστρο, τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα καθώς και νεότερα, όπως ο Φάρος, η Πλατεία Υψηλών Αλωνίων, τα Παλαιά Δημοτικά Σφαγεία, το Μουσείο Τύπου και η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου».

Από την πλευρά του ο κ. Ξυπολιάς, είπε:
«Συνολικά ο σκοπός του έργου CLEAR είναι  η προβολή πολιτιστικών αξιών και η ευαισθητοποίηση για ζητήματα προσβασιμότητας σε χώρους πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Αυτός είναι και ο λόγος που  στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου εκπονήθηκε και μελέτη για την προσβασιμότητα στους χώρους πολιτισμού στην Πάτρα σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τον Προσβάσιμο Τουρισμό.
Η συγκεκριμένη μελέτη αξιοποιείται ήδη από τα αρμόδια γραφεία του Δήμου και εκτιμούμε ότι μπορεί να αποτελέσει όχημα για περαιτέρω χρηματοδοτήσεις σε Ευρωπαϊκά και Εθνικά Προγράμματα.


Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από την ΑΔΕΠ Α.Ε. στο πλαίσιο του έργου CLEAR, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEE Transnational Cooperation Programme).



Δεν υπάρχουν σχόλια: