Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Ο Δήμαρχος Γ.Δημαράς εγκαινίασε το Ενεργειακό Κέντρο Πληροφόρησης για τη βιομάζα στο παλαιό δημοτικό σχολείο Μονοδενδρίου







Εγκαινιάστηκε το Ενεργειακό Κέντρο Πληροφόρησης για τη βιομάζα στο παλαιό δημοτικό σχολείο Μονοδενδρίου, που δημιούργησε ο Δήμος Πατρέων και η ΑΔΕΠ, παρουσία του Δημάρχου Γιάννη Δημαρά, του προέδρου της ΑΔΕΠ Παναγιώτη Ξυπολιά, του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΠ Αντώνη Κότσαλη, των αντιδημάρχων Χαράλαμπου Στανίτσα και Γιώργου Σιγαλού, μαθητών, γονέων και δασκάλων της περιοχής.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Δημαράς, ανέφερε:
Σήμερα εγκαινιάζουμε το ενεργειακό κέντρο πληροφόρησης για τη βιομάζα, εδώ,  στο Παλαιό Δημοτικό του Μονοδενδρίου.
Πρόκειται για ένα κέντρο περιφερειακής εμβέλειας που υλοποιεί η ΑΔΕΠ  και στόχος μας είναι να  γίνει  κόμβος παροχής πληροφοριών και καθοδήγησης  σε φορείς, οργανώσεις, πολίτες,  σχολεία και κάθε ενδιαφερόμενο σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις της, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και το πως αυτές εξαρτώνται από την παραγωγή ενέργειας και τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων και ιδιαίτερα βιοκαυσίμων βιομάζας.
Εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος: Αυτοί είναι οι δύο άξονες δράσης του κέντρου που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα κλιματικής αλλαγής, εξοικονόμησης ενέργειας και χρήσης βιοκαυσίμων, και ταυτόχρονα η προώθηση της  χρήσης  της βιομάζας.
Και όλα αυτά με σύγχρονα μέσα και νέες τεχνολογίες, με εξειδικευμένο υλικό, αλλά και με τη λειτουργία πιλοτικών μονάδων φωτοβολταϊκού και επεξεργασίας τηγανέλαιου σε βιοκαύσιμο και με περιβαλλοντικά-ενεργειακά παιχνίδια τα οποία θα διατίθενται στο κέντρο.
Εύχομαι αυτό το κέντρο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την περιοχή των Βραχνείκων  και για τους πολίτες της Πάτρας που αγαπούν το περιβάλλον και αναζητούν νέους τρόπους με τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, ιδίως στις μέρες μας που η οικονομική κρίση καθιστά τα ακριβά καύσιμα απαγορευμένο καρπό.

Το προφίλ του Ενεργειακού Κέντρου Πληροφόρησης για τη Βιομάζα

Το Κέντρο βρίσκεται στην παραλία Μονοδενδρίου Πατρών και στεγάζεται στο κτίριο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου. Δημιουργήθηκε στα πλαίσια του Έργου PROFORBIOMED του Προγράμματος MED που υλοποιεί η ΑΔΕΠ Α.Ε., και ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2014.
Το Ενεργειακό Κέντρο Πληροφόρησης για τη Βιομάζα είναι Περιφερειακής εμβέλειας και στοχεύει να γίνει ένας κόμβος που θα παρέχει πληροφορίες, συμβουλές και καθοδήγηση σε φορείς, οργανώσεις, απλούς πολίτες, σχολεία κ.α. σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις της, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και πως αυτές εξαρτώνται από την παραγωγή ενέργειας και τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων και ιδιαίτερα βιοκαυσίμων βιομάζας.
Επίσης, στοχεύει χρησιμοποιώντας σύγχρονα μέσα πληροφόρησης να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σε θέματα κλιματικής αλλαγής, εξοικονόμησης ενέργειας και χρήσης βιοκαυσίμων, και παράλληλα να προωθήσει τη χρήση βιομάζας αναπτύσσοντας δίκτυα με παραγωγούς ξυλώδους βιομάζας (Συνεταιρισμούς Υλοτομίας, Αγροτικούς
Συνεταιρισμούς, Βιοτεχνίες Ξυλείας), καθώς και με εμπειρογνώμονες σε
άλλους τομείς της βιοενέργειας, της βιομηχανίας και της διαχείρισης των
αποβλήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: