Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Οι προτάσεις της "Πρωτοβουλίας των 5 Δημάρχων" για ένα δήμο κοντά στο πολίτη

«Από τον Δήμο γραφειοκρατικό μηχανισμό, στον Δήμο Οργανισμό Εξυπηρέτησης του Δημότη»

Στην συνάντηση της Πάτρας οι Δήμαρχοι της «Πρωτοβουλίας των Πέντε» κωδικοποίησαν σειρά προτάσεων τους για την οργάνωση της τοπικής διακυβέρνησης και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του Δημότη.

Οι πέντε Δήμαρχοι (Γιώργος Καμίνης Αθηναίων, Γιάννης Μπουτάρης Θεσσαλονίκης, Γιάννης Δημαράς Πατρέων, Πάνος Σκοτινιώτης Βόλου και Φίλιππος Φίλιος Ιωαννιτών) και  ο πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών και Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Σταύρος Μπένος, διετύπωσαν ολοκληρωμένες προτάσεις για την μεταρρύθμιση της Διοικητικής Δομής των Δήμων, την μείωση της γραφειοκρατίας, την μείωση του χρόνου για την ικανοποίηση αιτημάτων, την αποτελεσματική παρακολούθηση των διαδικασιών, και τον προγραμματισμό υλοποίησης των αποφάσεων.

Οι ομιλητές περιγράφοντας την υφιστάμενη προβληματική κατάσταση μεταξύ Κεντρικού Κράτους και Αυτοδιοίκησης έκαναν τις εξής διαπιστώσεις:

  • Το κεντρικό κράτος παρά τις εξ αντιθέτου εξαγγελίες κρατάει την Τοπική Αυτοδιοίκηση υποτελή και εξαρτημένη
  • Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο διέπεται από συγκεντρωτισμό και οι όποιες  απόπειρες αποκέντρωσης έχουν θεσμοθετηθεί ως σήμερα είναι πρόχειρες, χωρίς στόχο και δυσκολεύουν μάλλον, παρά διευκολύνουν το έργο της αυτοδιοίκησης.
  • Δεν υπάρχουν θεσμοθετημένες  διαδικασίες που να εξασφαλίζουν τη διοικητική συνέχεια
  • Έχει δημιουργηθεί ένα δαιδαλώδες και χρονοβόρο προληπτικό σύστημα ελέγχων, που στην προσπάθεια αποτροπής της φαυλότητας και του πελατειακού μοντέλου, οδηγεί την Αυτοδιοίκηση σε ακινησία.

Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις οι Δήμαρχοι διατύπωσαν τις ακόλουθες προτάσεις, με στόχο ένα πλέγμα γενναίων μεταρρυθμίσεων που θα μετατρέπει τον Δήμο από γραφειοκρατικό μηχανισμό σε Οργανισμό Εξυπηρέτησης του Δημότη.

  • Θέσπιση νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας πραγματικότητας στην Αυτοδιοίκηση.
  • Αλλαγή των διαδικασιών με τις οποίες λαμβάνονται αποφάσεις, ώστε να διαχωρίζεται η πολιτική απόφαση από την διοικητική πράξη, σε συνδυασμό με την εκλογίκευση και την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.
  • Αναδιοργάνωση των δομών του δήμου και σταδιακή θέσπιση διαδικασιών, περιγραφή καθηκόντων των θέσεων εργασίας, στοχοθέτησης και αξιολόγησης του προσωπικού και υπηρεσιών.
  • Συστηματική εφαρμογή της πληροφορικής στις εσωτερικές διαδικασίες των Δήμων για την διακίνηση εγγράφων ώστε να ποσοτικοποιηθεί και να παρακολουθείται η πορεία εκτέλεσης όλων των αποφάσεων αλλά να αξιολογείται η αποδοτικότητα του συστήματος.
  • Δημιουργία ενός νέου διοικητικού συστήματος, που να στηρίζεται στο «τεκμήριο εμπιστοσύνης». Δηλαδή απλούστευση των διαδικασιών και δημιουργία ενός συστήματος με δειγματοληπτικούς εκ των υστέρων αυστηρούς ελέγχους κατά τη διαδικασία και την εκτέλεση των έργων, με αυστηρότερες ποινές.
  • Σταδιακή υλοποίηση ενός ολιστικού σχεδίου για τη λειτουργία των ΚΕΠ, η οποία θα ξεκινήσει με την καταγραφή και την κωδικοποίηση των υπηρεσιών  που καλούνται οι Δήμοι να παράσχουν στους πολίτες. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί ένα ποιοτικό άλμα από το σημερινό κεκτημένο των ΚΕΠ σε μία πορεία οραματική, μέχρι αυτά να γίνουν πλήρη υποκαταστήματα του κράτους. Στόχος είναι η ισότιμη προσβασιμότητα του πολίτη, στο κράτος του, δηλαδή η  δημοκρατία της καθημερινότητας.


Η επόμενη συνάντηση της «Πρωτοβουλίας των Πέντε» θα γίνει στις 27και 28 Φεβρουαρίου στα Ιωάννινα με θέμα «Δημοκρατική Συμμετοχή και Κοινωνική Οικονομία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: