Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Εντάσσεται για χρηματοδότηση πρόγραμμα της ΔΕΥΑΠ για τηλεέλεγχο των διαρροών στο δίκτυο


Υπεγράφη από τον Γενικό Γραμματέα ΥΠΕΚΑ Σωκράτη Αλεξιάδη η ένταξη στο ΕΠΠΕΡΑΑ του έργου  «Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πίεσης και τηλεελέγχου- τηλεχειρισμού για τον έλεγχο των διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Πάτρας».
Σημεία της συνέντευξης του Δημάρχου Πατρέων και Προέδρου της ΔΕΥΑΠ Γιάννη Δημαρά:
Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα αλλάξει εντελώς το τοπίο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του νερού στην Πάτρα.
Με αυτό το έργο θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε ανά πάσα στιγμή την πίεση του νερού σε όλα τα σημεία του δικτύου και να βλέπουμε που υπάρχει ή που πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα, δίνοντάς μας έτσι τη δυνατότητα να παρεμβαίνουμε άμεσα είτε στην κατεύθυνση της διόρθωσης της βλάβης, είτε στην κατεύθυνση της πρόληψής της.
Με λίγα λόγια θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε άμεσα πριν η βλάβη φτάσει στην επιφάνεια, πριν αυτή εκδηλωθεί και έχουμε απώλεια νερού ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα. Και όλο αυτό θα γίνεται από μακριά, με ένα σύστημα τελεελέγχου.
Μειώνοντας τον αριθμό των βλαβών, μειώνουμε δραστικά και το κόστος αποκατάστασής τους ενώ παράλληλα μειώνουμε σε μεγάλο βαθμό και τις απώλειες νερού.
Η εξοικονόμηση νερού και κόστους αποκατάστασης, ανοίγει με τη σειρά της τον δρόμο για μείωση των τιμολογίων, σημαίνει δηλαδή οικονομία  για τους πολίτες, σημαίνει μείωση των τελών ύδρευσης που πληρώνουν οι Πατρινοί.  
Αναλογιστείτε μόνο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό από το 45% του μη τιμολογούμενου νερού στο πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας και ένα μεγαλύτερο ποσοστό στους πρώην Δήμους που συνενώθηκαν, προέρχονται από βλάβες και διαρροές.
Για πρώτη φορά στα τόσα χρόνια της λειτουργίας της ΔΕΥΑΠ, δίνεται βάση όχι μόνο στο κατασκευαστικό κομμάτι αλλά στο κομμάτι της διαχείρισης του νερού και αυτό μας κάνει πολύ αισιόδοξους για το μέλλον αλλά και περήφανους για τους χειρισμούς της ΔΕΥΑΠ.
Είναι γνωστό ότι οι διαδικασίες ένταξης του έργου ξεκίνησαν  από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, αλλά με άλλο φυσικό αντικείμενο.
Οι διαδικασίες αυτές σταμάτησαν μετά τις καταγγελίες και τις ενστάσεις που διατύπωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο σε όλη την Ελλάδα και στην Πάτρα,  τόσο για τον  τρόπο δημοπράτησης όσο και για το ύψος του προϋπολογισμού.
Με το που αναλάβαμε τον Δήμο και τη διοίκηση της ΔΕΥΑΠ, εξετάσαμε τις σοβαρές ενστάσεις του ΤΕΕ και προχωρήσαμε σε επανασχεδιασμό του έργου.
Ενώ η προηγούμενη δημοτική αρχή, με προϋπολογισμό  3.450.000 ευρώ είχε κάνει πρόβλεψη για κατασκευή 80 σταθμών ελέγχου και ρύθμισης της πίεσης, οι οποίοι θα κάλυπταν το 30% του πολεοδομικού συγκροτήματος της Πάτρας, η δική μας δημοτική αρχή με το ίδιο ποσό των 3.450.000 ευρώ, κατασκευάζει 209 σταθμούς που θα καλύπτουν το 100% του πολεοδομικού συγκροτήματος της Πάτρας και ένα μεγάλο ποσοστό των πρώην Καποδιστριακών Δήμων που συνενώθηκαν.
Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά και ότι ουσιαστικά δικαιώνεται απόλυτα η επιλογή της δημοτικής αρχής να επανασχεδιάσει το έργο.
Θέλω να ευχαριστήσω πολύ τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΠ Αντώνη Κότσαλη για τη συμβολή του στην προώθηση αυτού του τόσο σημαντικού έργου και προσπάθειές του που κράτησαν μήνες, με αλλεπάλληλες επισκέψεις στο Υπουργείο έτσι ώστε να ενταχθεί αυτό το έργο με τις σωστές διαδικασίες.
Για να κατανοήσετε τη σημασία του έργου, σας αναφέρω τι συμβαίνει σήμερα. 
Όταν στην ΔΕΥΑΠ είχαμε 60.000 υδρόμετρα υπήρχαν 256 υπάλληλοι. Σήμερα που έχουμε τον έλεγχο 135.000 υδρομέτρων, έχουμε μόλις 170 υπαλλήλους.
Αποτέλεσμα αυτού είναι σε καθημερινή βάση να αντιμετωπίζουμε πολύ περισσότερες βλάβες με πολύ λιγότερο προσωπικό.
Αντιμετωπίσαμε  την κατάσταση με τρεις εργολαβίες αλλά και πάλι δεν κατέστη δυνατόν να αντιμετωπιστεί όλο το εύρος του δικτύου. Ένα τεράστιο πρόβλημα είναι το ότι το δίκτυο των Καποδιστριακών Δήμων που συνενώθηκαν με την Πάτρα, δεν ήταν ούτε επιστημονικά κατασκευασμένο, ούτε καταγεγραμμένο, με αποτέλεσμα το σημείο όπου εντοπίζεται μια βλάβη να είναι χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου εμφανίζεται αυτή.
Αναγκαστικά, θέσαμε ως προτεραιότητα την αποκατάσταση των βλαβών που αφορούν την παροχή νερού στα σπίτια, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι πολίτες και βάλαμε σε δεύτερη μοίρα τις βλάβες που αφορούν  την διαρροή νερού.
Τα συνεργεία μας, δούλεψαν ακόμη και 20 ώρες το 24ωρο για να αποκαταστήσουν βλάβες όπως αυτή στην περιοχή των Βραχνεϊκων, επί 10 συνεχείς ημέρες.
Τους συγχαίρω και τους ευχαριστώ δημόσια για αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: