Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

120 Χρόνια Αρσάκεια Σχολεία Πατρών

120 Χρόνια Αρσάκεια Σχολεία Πατρών: Αναμνηστική σφραγίδα και γραμματόσημα από τα ΕΛ.ΤΑ.  Ιδιαίτερα καλαίσθητη, η συγκεκριμένη σφραγίδα έχει και συλλεκτική αξία



Ιδιαίτερα καλαίσθητη, η συγκεκριμένη σφραγίδα έχει και συλλεκτική αξία
Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012, μαζί με την ετήσια εορτή των Τριών Ιεραρχών, Αγίων των Γραμμάτων, τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών γιόρτασαν και τη συμπλήρωση των 120 χρόνων λειτουργίας και αδιάλειπτης προσφοράς τους στον χώρο τής Παιδείας και της Αγωγής (1892-2012).
Μετά το πέρας του εκκλησιασμού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών, τα Σχολεία διοργάνωσαν σε συνεργασία με τα ΕΛ.ΤΑ. (Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδος) εκδήλωση στο Κεντρικό Ταχυδρομείο Πατρών.
Σε ένα κατάμεστο χώρο και σε πανηγυρική ατμόσφαιρα έγινε παρουσίαση τής ειδικής Αναμνηστικής Σφραγίδας που εξέδωσαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία για να τιμήσουν τα 120 χρόνια των Αρσακείων Πατρών, σε σχέδιο τής καθηγήτριας Καλλιτεχνικών των Σχολείων κ. Νάντιας Στεφανοπούλου. Ιδιαίτερα καλαίσθητη, η συγκεκριμένη σφραγίδα έχει και συλλεκτική αξία, καθώς χρησιμοποιήθηκε από τα ΕΛ.ΤΑ. μόνο κατά την συγκεκριμένη ημέρα, για να αποτυπώσει με επίσημο τρόπο το ιστορικό αυτό γεγονός (προς τούτο κυκλοφορήθηκε και ειδική εγκύκλιος των ΕΛ.ΤΑ. προς τα ταχυδρομικά γραφεία όλης τής χώρας και στον τύπο).
Την εκδήλωση προλόγισε ο Περιφερειακός Διευθυντής των ΕΛ.ΤΑ. κ. Χρυσόστομος Βεργής. Ακολούθως η Διευθύντρια του Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών κ. Κατερίνα Γεωργίου επιχείρησε μιαν σύντομη ιστορική αναδρομή τής λειτουργίας των Αρσακείων Σχολείων Πατρών από την ίδρυσή τους το 1892 έως σήμερα και μιαν συνοπτική αναφορά στους στόχους και το εκπαιδευτικό έργο τους στο μέλλον.
Στη συνέχεια ο φιλόλογος τού Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών κ. Ανδρέας Αντωνόπουλος παρουσίασε το Αναμνηστικό Εταιρικό Φύλλο Γραμματοσήμων, που εξέδωσαν φέτος τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών, για να εορταστούν τα 120 χρόνια τής ιστορίας τους. Το φύλλο αυτό φέρει πέντε διαφορετικά γραμματόσημα των Αρσακείων Πατρών (μαζί με το αντίστοιχο εταιρικό των ΕΛ.ΤΑ.), που επαναλαμβάνονται σε δύο στήλες (συνολικά δέκα γραμματόσημα).
Τα γραμματόσημα αυτά απεικονίζουν αντίστοιχα:
(α) τον ιδρυτή των Αρσακείων Σχολείων Απόστολο Αρσάκη,
(β) το λάβαρο των Αρσακείων Σχολείων Πατρών με το έμβλημα της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας,
(γ) το παλιό ιστορικό κτήριο (επί τής οδού Μαιζώνος), που στέγασε τα Αρσάκεια Πατρών από το 1940 έως το 2004,
(δ) τις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις των Αρσακείων στο Πλατάνι Πατρών,
ε) την εικόνα των Τριών Ιεραρχών, που προσέφεραν στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας οι μαθήτριες των Αρσακείων Πατρών το 1954, και η οποία αποτελεί έκτοτε επίκεντρο τού εορτασμού των Προστατών της Παιδείας για τα ιστορικά Εκπαιδευτήρια.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρώτη σφράγιση με την Αναμνηστική Σφραγίδα από τον εντεταλμένο υπάλληλο των ΕΛ.ΤΑ., σε φακέλους που συμβολικά προσκόμισαν τρεις μαθήτριες από το Αρσάκειο Δημοτικό, Γυμνάσιο, και Λύκειο αντίστοιχα.
Τα αναμνηστικά γραμματόσημα είχαν αναρτηθεί σε ειδικό πλαίσιο, και σε δεύτερο πλαίσιο σειρές γραμματοσήμων σχετικές με την εκπαίδευση, τη γλώσσα και τον πολιτισμό, ενώ υπήρχε ακόμη μικρή έκθεση φωτογραφίας με στιγμιότυπα από το παρελθόν των Αρσακείων Πατρών, αλλά και δραστηριότητες από τη σύγχρονη σχολική ζωή.
Την εκδήλωση ευλόγησε με την παρουσία του ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος δεν έκρυψε τη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό του για την πρωτότυπη αυτή πρωτοβουλία των Αρσακείων Σχολείων Πατρών. Ως εκπρόσωπος τού Δημάρχου Πατρέων παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Υγείας κ. Χαράλαμπος Στανίτσας, ενώ τίμησαν επίσης με την παρουσία τους και άλλοι δημοτικοί άρχοντες, βουλευτές, απόφοιτοι των Σχολείων και εκπρόσωποι τού τύπου
 thebest.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ξάδελφε, καλά έκανες και πήγες.. δεν ξεχνάς τα τόσα χρόνια που πέρασες εκεί...

Γράψε μας για τις εμπειρίες που έζησες στην εκδήλωση. Μέχρι πέρσι ήσουν καθηγητής εκεί και τώρα πήγες σαν αντιδήμαρχος...

ΑΠ