Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Ολοκληρώνεται η αποκατάσταση των ασφαλτοταπήτων και των πεζοδρομίων παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες

Για την πορεία των ασφαλτοστρώσεων και της συντήρησης των πεζοδρομίων, παραχώρησε σήμερα το πρωί συνέντευξη Τύπου ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Τοπικής Οικονομίας και αρμόδιος για θέματα των Δημοτικών Ενοτήτων Παραλίας, Βραχνεΐκων και Μεσσάτιδας  Γιώργος Σιγαλός, με τον Διευθυντή Έργων Υποδομής Γ. Σπηλιωτόπουλο και την Τμηματάρχη Αυτεπιστασίας Έργων Α. Αγγελοπούλου, τονίζοντας τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Καλλικρατικού Δήμου Πατρέων, που εκτείνεται από τον Ψαθόπυργο μέχρι τα Καμίνια, ενώ τα κονδύλια από την κυβέρνηση, έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.

Ο κ. Σιγαλός τόνισε: Η Δημοτική Αρχή μπορεί να λοιδορείται από κάποιους ότι δεν έχει προχωρήσει τις ασφαλτοστρώσεις, τις χαλικοστρώσεις και τις πεζοδρομήσεις, όμως τα προηγούμενα χρόνια, η χρηματοδότηση για τις ασφαλτοστρώσεις, κυμαινόταν μεταξύ 200 και 300.000 ευρώ ετησίως, φέτος το κονδύλι αυτό, φτάνει μόλις και μετά βίας τις 33.000 ευρώ για 2.000 χιλιόμετρα δρόμων και 4.000 χιλιόμετρα πεζοδρομίων.
Ο κ. Σιγαλός, γνωστοποίησε ότι τους τελευταίους έξι μήνες έχει συσταθεί ειδική υπηρεσία στην Διεύθυνση Συντήρησης και Αυτεπιστασίας, οπότε έχουν επιταχυνθεί και οι παρεμβάσεις ανά Δημοτικό Διαμέρισμα (όπως φαίνεται και από τους επισυναφθέντες πίνακες), ενώ έχουν ικανοποιηθεί αιτήματα πολιτών, φορέων και συλλόγων.

Ο κ. Σιγαλός αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα έγιναν:

Τα αιτήματα που παρέλαβε το τμήμα Αυτεπιστασίας Έργων υποδομής μέσω Γ.Ε.Π για αποκατάσταση φθορών σε ασφαλτοστρωμένους οδούς για το διάστημα 1/1/13 έως 30/8/13 είναι περίπου 500 αιτήματα και από αυτά έχουν ήδη τακτοποιηθεί τα 427, δηλαδή κατά 85%.
Επίσης παρέλαβε 174 αιτήματα μέσω πρωτοκόλλου  από τα οποία έχουν τακτοποιηθεί τα 123, δηλαδή κατά 71%.

Οι επεμβάσεις που έχουν γίνει σε φθαρμένα οδοστρώματα είναι περίπου 915 τακτοποιημένες φθορές  καθώς τα αιτήματα μπορεί να αφορούσαν φθορά σε συγκεκριμένο σημείο της εκάστοτε οδού, αλλά το συνεργείο ασφαλτικών επενέβαινε σε όλες τις λακκούβες επί της οδού ανεξάρτητα από το αν είχαμε αίτημα ή όχι, καθώς επίσης και τα αιτήματα των συλλόγων ανά ενότητα και τοπική κοινότητα ως εισερχόμενα έχουν ένα αριθμό πρωτοκόλλου αλλά αφορούν ( δεκάδες) δρόμους οι οποίοι τακτοποιούνται όλοι. Η παραγωγή του ασφαλτομίγματος  για αυτό το διάστημα ανέρχεται στους 1100tn και η συνολική επιφάνεια του οδικού δικτύου που επισκευάστηκε ανέρχεται στα 9.900m2 (τετραγωνικά μέτρα).

Οι αποκαταστάσεις των οδοστρωμάτων δεν αναφέρονται  μόνο σε λακκούβες αλλά και σε ολόκληρα τμήματα οδών, και επισημαίνουμε ότι ο μεγαλύτερος όγκος αποκαταστάσεων έχει πραγματοποιηθεί από τον Μάιο και μετά λόγω ότι τότε παραλάβαμε άσφαλτο και τότε  σταμάτησαν οι έντονες βροχοπτώσεις που είχαμε τον περασμένο χειμώνα και δημιούργησαν τα τεράστια προβλήματα στους δρόμους του Δήμου.

Το τμήμα Αυτεπιστασίας Έργων υποδομής παρέλαβε μέσω Γ.Ε.Π 17 αιτήματα που αφορούσαν αποκατάσταση πεζοδρομίων από τα οποία τακτοποίησε τα 9, δηλαδή κατά 53%. και αιτήματα μέσω κεντρικού πρωτοκόλλου 22 από τα οποία τακτοποίησε τα 17, δηλαδή κατά 77,5%.

Οι αποκαταστάσεις των πεζοδρομίων  δεν αναφέρονται  μόνο σε τοπικές επεμβάσεις αλλά σε πλήρη κατασκευή πεζοδρομίων μήκους 400μ επί πλάτους 2,0μ τα οποία βρίσκονται σε σχολεία, παραλιακές οδούς, εκκλησίες, αρχαιολογικούς χώρους, και πραγματοποιήθηκαν μετά τον μήνα Απρίλιο όπου και έγινε η σύσταση του συνεργείου πλακοστρώσεων βάση Ο.Ε.Υ.

Το τμήμα Αυτεπιστασίας Έργων υποδομής  παρέλαβε 169 αιτήματα για συντήρηση χαλικοστρωμένων οδών από τα οποία τακτοποίησε τα 116 αιτήματα, δηλαδή κατά 69% καθώς και αιτήματα τοπικών κοινοτήτων και της Πυροσβεστικής για συντήρηση του ορεινού και δασικού οδικού δικτύου του Δήμου από τα οποία  αποκατάστησε την βατότητα σε περίπου 140,0km αγροτικού και ορεινού όγκου.
Επίσης, τακτοποίησε αιτήματα συντήρησης χαλικοστρωμένων οδών εντός του σχεδίου Πόλεως από παρελθόντα έτη που λόγω έλλειψης μηχανημάτων δεν είχαν αποκατασταθεί έως σήμερα.
Το τμήμα μας εντός του έτους θα προβεί σε δημοπράτηση και αγορά ενός γκρέιντερ   και ενός φορτωτή   που θα διευκολύνουν το έργο του Δήμου στην αποκατάσταση βατότητας οδών με αυτεπιστασία, χωρίς να χρειάζεται να μισθώνει μηχανήματα και να  πληρώνει εργολάβους  και από το 2014 θα προβεί και σε αγορά βυτίου και φορτηγού αυτοκινήτου. 

Επίσης, αναφερόμενος ο κ. Σιγαλός, στα συνεχή παράπονα κατοίκων στο Νότιο Διαμέρισμα, τόνισε ότι είναι έτοιμη νέα μελέτη για την ασφαλτόστρωση των δρόμων του, που θα δημοπρατηθεί εντός των ημερών και υπενθύμισε ότι έχει καθυστερήσει η εργολαβία ένα χρόνο, διότι η αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν από ένα χρόνο, απέρριψε την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, να κηρυχθεί έκπτωτος ο τότε εργολάβος.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ζημιές στο οδόστρωμα, που οφείλονται σε εργολαβίες τρίτων (ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ.), ο κ. Σιγαλός έκανε γνωστό, ότι από το Δημοτικό Συμβούλιο, ψηφίστηκε Κανονισμός, βάσει του οποίου, ο Δήμος θα παρακολουθεί τις εργασίες των τρίτων και θα παρεμβαίνει στον εργολάβο του έργου, προκειμένου να αφήνει το οδόστρωμα, όπως το παρέλαβε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: