Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

ΠΥΡΕΤΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ




Μπορεί να μη διανύουμε την τυπική καρναβαλική περίοδο, ωστόσο το Καρναβαλικό Εργαστήρι Καρναβαλικών και Εικαστικών Κατασκευών του Δήμου Πατρέων βρίσκεται σε φάση διαρκούς δημιουργίας.
Εδώ και πολύ καιρό το Καρναβαλικό Εργαστήρι έχει διευρύνει το πεδίο του κατασκευαστικού και καλλιτεχνικού αντικειμένου του και οι δραστηριότητές του έχουν επεκταθεί και εκτός αυστηρού καρναβαλικού περιεχομένου.
Κλασική απόδειξη οι ειδικές σκηνικές κατασκευές (το στρογγυλό στοιχείο του κέντρου, οι βαλίτσες κλπ) με εξέχον το θαυμάσιο στοιχείο που τέθηκε στο κέντρο του σκηνικού χώρου στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Κάστρου της Πάτρας για τις ανάγκες της εξαιρετικής θεατρικής παράστασης «Τρωάδες» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2013.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη κατασκευή σε χαρτί παπιέ μασέ που βασίστηκε σε πιστό αντίγραφο του θαυμάσιου και πασίγνωστου αγάλματος του Ποσειδώνα που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Το χάρτινο καλούπι έγινε λαβαίνοντας υπόψη τις διαστάσεις του ηθοποιού που είναι εγκλωβισμένος μέσα του. Πάνω στο καλούπι έγιναν τα σκαλίσματα και η επιζωγράφιση που έδωσαν την τελική μορφή του αγάλματος. Σε κάποιο σημείο της παράστασης το άγαλμα αποσυντίθεται και μέσα από τα κομμάτια του αναδύεται ο ηθοποιός. Η εμβληματική κατασκευή του Ποσειδώνα που υπογράφει ο Πέτρος Βρυώνης και πραγματοποιήθηκε στο Καρναβαλικό Εργαστήρι, κέρδισε τις εντυπώσεις στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης και αποδεικνύει τις ικανότητες των καλλιτεχνών και δημιουργών-κατασκευαστών του Καρναβαλικού Εργαστηρίου και τη δυνατότητά του να υποστηρίξει ιδιαίτερα και ξεχωριστά καλλιτεχνικά γεγονότα.
Η αρμονική συνεργασία μεταξύ ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» ευτύχησε και αναμένεται να συνεχιστεί με σημαντικά κοινά εγχειρήματα σε κατασκευές σκηνικών και σε άλλες παραστάσεις.
Παράλληλα συνεχίζονται σε πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες στο Καρναβαλικό Εργαστήρι για την κατασκευή του Χριστουγεννιάτικου Χωριού που θα μεταμορφώσει το κέντρο της Πάτρας δίνοντας μια άλλη γιορτινή ατμόσφαιρα που δεν θα θυμίζει σε τίποτα όσα γνωρίζουμε έως σήμερα.
Το Καρναβαλικό Εργαστήρι ως σύγχρονη μονάδα παραγωγής μπορεί να αφουγκράζεται τις ανάγκες και τις συνθήκες του σήμερα και να αποτελεί μια σίγουρη, ασφαλή και υψηλού καλλιτεχνικού και τεχνικού επιπέδου μονάδα στην οποία μπορούν να επενδύσουν άφοβα φορείς, σύλλογοι, επιχειρηματίες, ιδιώτες αλλά και Δήμοι εκτός Πάτρας για τις κατασκευές τους με εξειδικευμένα πρότυπα, ιδιαίτερες κατευθύνσεις και ευρύτατη θεματολογία και χρήση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: