Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Συνέντευξη του Δημάρχου για τις απολύσεις στους ΟΤΑ




H κυβέρνηση   σχεδιάζει   και υλοποιεί πλέον απροκάλυπτα την διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, σχεδιάζεται η ακόμη μεγαλύτερη αποψίλωση των Δήμων σε πρώτη φάση με την απόλυση σχολικών φυλάκων και των εργαζομένων στην δημοτική αστυνομία.
Στον Δήμο της Πάτρας απειλούνται με απόλυση  75 σχολικοί φύλακες και 49 δημοτικοί αστυνομικοί.
Τι σημαίνει αυτό για την Πάτρα: Σημαίνει ότι τα σχολεία της πόλης μας γίνονται έρμαια σε κλοπές και βανδαλισμούς, ότι  75 σχολικά συγκροτήματα της Πάτρας θα μείνουν πλέον αφύλακτα ενώ ακυρώνεται και το πρόγραμμα που ξεκίνησε από  πέρυσι ο Δήμος για παιχνίδι στις σχολικές αυλές τις απογευματινές ώρες.
Την ίδια ώρα η πόλη παραδίδεται στην τύχη της σε ό,τι αφορά τους καίριους τομείς που εποπτεύει και ελέγχει η δημοτική αστυνομία.
Κάθε μέρα ο κόσμος φωνάζει όπως και εμείς επί χρόνια φωνάζουμε ότι δεν φτάνουν οι δημοτικοί αστυνομικοί για να ελέγξουν τα τραπεζοκαθίσματα, τις άδειες υγειονομικού ενδιαφέροντος, την παράνομη στάθμευση,  την παράνομη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, το παραεμπόριο, κ.α.
Και αντί να ενισχύσουν το προσωπικό, αυτοί το απολύουν!!!
Και μάλιστα χωρίς καμία λογική.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση απασχολεί μόλις το 12% των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα. Δεν είναι δυνατόν να είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτή που πλήττεται  και μάλιστα σε αυτό το ποσοστό που πλήττεται.
Πάνω από τους μισούς υπαλλήλους που βγαίνουν  σε διαθεσιμότητα είναι υπάλληλοι των ΟΤΑ. Δηλαδή απολύουν κόσμο από εκεί όπου υπάρχει άμεση αναφορά στις υπηρεσίες για τους δημότες. Στρεφόμενοι εναντίον των Δήμων στρέφονται ευθέως κατά των δημοτών.
Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απασχολούνται σήμερα 80.000 υπάλληλοι οι οποίοι, σύμφωνα με τις προβλέψεις, μέχρι το 2016 θα γίνουν 73.000 λόγω των συνταξιοδοτήσεων. Άρα καμία μνημονιακή υποχρέωση δεν έχει η κυβέρνηση να απολύσει προσωπικό από τους Δήμους. Γιατί όμως το κάνει; Το κάνει για να απαξιώσει το θεσμό που αποτελεί θεμέλιο της Δημοκρατίας.

Το χρέος της χώρας κατά 98% είναι χρέος τους κράτους, της κεντρικής κυβέρνησης ενώ το χρέος των Δήμων είναι μόλις 2% κι αυτό είναι προς τις τράπεζες (0,9%) και προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (1,1%).

Μας έκαναν να λειτουργούμε το Δήμο με το 20% των πόρων που λειτουργούσαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές. Και τώρα μας κόβουν τώρα και το δικαίωμα να έχουμε  ίδιους πόρους.
Πού αλλού μειώθηκαν 4.500 νομικά πρόσωπα;
Τα δημοτικά συμβούλια λειτουργούν χωρίς αποζημιώσεις.
Γίνονται αυτά στις συνεδριάσεις της Βουλής;
Η Βουλή έχει 60% μείωση δαπανών;
Η κεντρική εξουσία έχει 60% μείωση δαπανών;

Οι Δήμοι γίνονται με απόφαση της κυβέρνησης  η Ιφιγένεια της Τρόικας.
Η πόλεις έτσι δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Θα βάλουν λουκέτο.
Αν συνεχίσουν έτσι οι επόμενοι  δήμαρχοι θα έχουν ονοματεπώνυμο  Γερμανικό.
Στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ η πρότασή μου θα είναι να υπάρξει ριζική αντίδραση.
Δεν έχει νόημα  μια απόφαση όπως το να κλείσουν οι Δήμοι για κάποιες μέρες. Αυτό στρέφεται εναντίον των δημοτών . Οι δημότες είναι αυτοί που ταλαιπωρούνται.
Θα προτείνω στην ΚΕΔΕ να δώσουμε τις παραιτήσεις μας όλοι οι Δήμαρχοι και ας έρθουν αυτοί να διοικήσουν τους Δήμους και να εισπράξουν  αυτοί την αγανάκτηση των δημοτών.
Αν όχι όλοι οι Δήμοι, τουλάχιστον ας παραδώσουμε τα κλειδιά οι μεγάλοι Δήμοι της χώρας που έχουμε και τις μεγαλύτερες απώλειες. Μόνο έτσι θα καταλάβουν.
Τα έλεγα πέρυσι και στην ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ, αλλά δεν εισακούστηκα. Μάλλον χλευάστηκα από ορισμένους όταν είχα πει να πάμε όλοι οι Δήμαρχοι στο Σύνταγμα και να κατασκηνώσουμε μέχρι να καταλάβουν τι πάνε να κάνουν. Αν το είχαμε κάνει τότε ίσως να μην ήμασταν σήμερα σε αυτή την κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: