Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Εκδηλώσεις για την Μάχη του Σαραβαλίου



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στο Πνευματικό Κέντρο Σαραβαλίου, η εκδήλωση που διοργάνωσε από κοινού η Δημοτική Ενότητα Μεσσάτιδος του Δήμου Πατρέων με το Ιστορικό Σωματείο «Η Μάχη του Σαραβαλίου» και τον Σύλλογο Αγίου Στεφάνου Σαραβαλίου για την επέτειο από τα 190 χρόνια της Μάχης του Σαραβαλίου το 1822 με Αρχιστράτηγο τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
Την Κυριακή εξάλλου, ο Δήμος Πατρέων διοργάνωσε  στο Κάστρο Σαραβαλίου, την επετειακή εορτή «Η Μάχη του Σαραβαλίου 1822, με αρχιστράτηγο τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη» . Τελέστηκε δοξολογία, και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενώ οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις από τη θεατρική ομάδα του Χορευτικού – Λαογραφικού Ομίλου Μεσσάτιδας «Ο Φίλερης», το Χορευτικό του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Σαραβαλίου και το χορευτικό του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Δεμενίκων, δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
 Σε ό,τι αφορά την εκδήλωση της Παρασκευής, ο Πατρινός γλύπτης  κ. Ευστάθιος Λεοντής παρουσίασε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την προετοιμασία του Ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που θα τοποθετηθεί στην Πλατεία Κάστρου στο Σαραβάλι. Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε επίσης και η παρουσίαση του βιβλίου «ΟΜΠΛΟΣ – ΣΑΡΑΒΑΛΙ – ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ» του συγγραφέα Νικόλαου Καλυβά από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Ανδρέα Φίλια και τον Εκπαιδευτικό Ανδρέα Παναγόπουλο.
 Τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Δημαρά, εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας κ. Χαράλαμπος Στανίτσας, ο οποίος στο χαιρετισμό του ανέφερε:
Φίλες και φίλοι,
Γιορτάζουμε σήμερα τα 190 χρόνια από μια ιστορική μάχη για την Μεσσάτιδα αλλά και για ολόκληρη την Αχαΐα.  Η μάχη που έδωσε σε αυτόν εδώ τον τόπο ο Κολοκοτρώνης στις 9 Μαρτίου 1822, είναι μια μάχη- ορόσημο για την περιοχή και ένας σημαντικός σταθμός στον αγώνα που δόθηκε ενάντια στους Τούρκους, για την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης, για μια ελεύθερη πατρίδα, για μια ελεύθερη κοινωνία.
Ήταν κατά την πρώτη πολιορκία της πόλης από τους Έλληνες και στο Σαραβάλι είχε στρατοπεδεύσει και είχε το στρατηγείο όλων των ελληνικών δυνάμεων ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
Η μάχη διεξήχθη ανάμεσα στον Κολοκοτρώνη και τους Τούρκους που ήταν κλεισμένοι στο κάστρο της Πάτρας.
Η νίκη υπήρξε ένα ακόμη παράδειγμα της
δύναμης και της τόλμης του ελληνικού λαού που σε όλες τις κρίσιμες αναμετρήσεις βρίσκει τον τρόπο να σηκώσει το ανάστημά του και να υπερασπιστεί τα δίκαιά του.
 Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, σε ανάμνηση της μάχης γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις και αναπαράστασή της.
Και κάθε φορά, αναρωτιόμαστε αν αξιοποιήθηκαν ή χάθηκαν οι θυσίες των προγόνων μας.
 Ειδικά σήμερα, που σχεδόν 200 χρόνια μετά τον αγώνα τους, βλέπουμε τους Έλληνες, να έχουν υποστεί μια άλλου είδους υποδούλωση, οικονομική αυτή τη φορά, περισσότερο ύπουλη και που δεν αντιμετωπίζεται τόσο εύκολα.
Ωστόσο όπως ξέρουμε όλοι, όποιος ξεχνά την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει
Τα παθήματα του παρελθόντος γίνονται μαθήματα, και η γνώση γίνεται το όπλο των λαών απέναντι στο μέλλον.
Ο ενημερωμένος πολίτης είναι δύσκολο να παρασυρθεί από την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα και μπορεί να κρίνει και ν’ αποφασίζει ορθά για ό,τι τον αφορά και να μην αφήνει άλλους ν’ αποφασίζουν για λογαριασμό του.
Αυτό ας είναι το μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης και αυτός ας είναι ο οδηγός ιδίως της νέας γενιάς για τις δύσκολες μέρες που ζούμε αλλά και αυτές που θα’ ρθουν και θέλουν  τη σκέψη μας σε εγρήγορση και την μνήμη μας εναργή.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια.
Ωραία η ομιλία!