Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

"Η πόλη έχει ανάγκη από πεζόδρομους και όχι τραπεζόδρομους"


Οι Οικολόγοι Πράσινοι Αχαΐας εξέδωσαν την  ακόλουθη ανακοίνωση για πεζόδρομους:
«Τα πρόστιμα που επέβαλε ο Δήμος για την αυθαίρετη κατασκευή ανεμοφρακτών με κατάληψη σχεδόν κατά 100% του πεζοδρομίου οφείλουν ν΄ αποτελέσουν αφετηρία για μια γενικότερη δημόσια συζήτηση για το θέμα της χρήσης των κοινόχρηστων χώρων στην Πάτρα.
Οι καταστηματάρχες διαμαρτύρονται (χωρίς να αμφισβητούν ότι έχουν παρανομήσει) για βιασύνη του δήμου και δυσανάλογα πρόστιμα. Τι να πουν όμως και οι πολίτες που βλέπουν καθημερινά να παραβιάζονται τα δικαίωματά τους στην απρόσκοπτη χρήση των ελεύθερων χώρων της πόλης; Διπλοπαρκάρισμα, κατάληψη ραμπών για ΑΜΕΑ, μοτοσικλέτες στους πεζόδρομους, φράγματα τραπεζοκαθισμάτων και τόσα άλλα κάνουν καθημερινά τη ζωή μας στην πόλη δύσκολη και επικίνδυνη.
Η αυθαίρετη καταπάτηση των κοινόχρηστων χώρων δεν είναι μόνο παράνομη αλλά και αντικοινωνική συμπεριφορά, παραβιάζοντας θεμελιώδη δικαιώματα όλων των πολιτών, δημιουργώντας δε και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι όσων δεν παρανομούν.
Κανενός είδους μόνιμες κατασκευές δε μπορούν να γίνουν ανεκτές πάνω σε κοινόχρηστους χώρους, όπως πλατείες και πεζοδρόμια γιατί μετατρέπουν τους χώρους αυτούς σε δομημένες εκτάσεις. Οι πλαστικοί ανεμοφράκτες χρησιμεύουν –  σαν δήθεν προσωρινή κατασκευή - ως ένα φθηνό μέσο επέκτασης της επικράτειας των καφετεριών εις βάρος του δημόσιου χώρου.
Η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε πεζοδρόμια πλατειών μπορεί  να γίνεται μόνο υπό τον όρο ότι επαρκής για την άνετη και ασφαλή κίνηση των πεζών χώρος παραμένει ελεύθερος. Τα σχετικά όρια πρέπει να είναι σεβαστά από όλους και οι έλεγχοι καθολικοί και όχι επιλεκτικοί.
Ελπίζουμε η πολιτική καταπολέμησης της αυθαιρεσίας να συνεχιστεί από το Δήμο και να επεκταθεί , όπως οφείλει, σε όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της πόλης, γιατί οι αυθαιρετούντες ιδιοκτήτες καφετεριών δεν είναι δυστυχώς οι μόνοι επαγγελματίες που εκμεταλλεύονται το δημόσιο χώρο για ίδιον όφελος, ούτε οι μόνοι που παρανομούν σε αυτή την πόλη. Τους – απαράδεκτα λίγους – ελεύθερους χώρους μας δεν έχουμε την πολυτέλεια να τους παραδίνουμε στην αυθαιρεσία, αλλά – μαζί Δήμος και δημότες – να τους φυλάμε ως κόρην οφθαλμού.
Το μέτρο μπορεί να βρεθεί με γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών του κοινωνικού συνόλου και όχι τη διευκόλυνση και ανοχή σε μικροσυμφέροντα. Θέλουμε μια πόλη με ενεργούς πολίτες και όχι παθητικούς καταναλωτές μέσα σε πλαστικό περιτύλιγμα (ανεμοφράκτες). Η πόλη έχει ανάγκη από πεζόδρομους και όχι τραπεζόδρομους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: