Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Εθελοντές, παραγωγοί και φορείς οργανώνονται για το "Κίνημα της πατάτας" - Πρώτη συνάντηση το Σάββατο στην Πάτρα, για το συντονισμό της δράσης τους


 
Ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίησή της βρίσκεται η πρώτη δημοπρασία αγροτικών προϊόντων και στην πόλη της Πάτρας, σε μια προσπάθεια να παταχθούν αποτελεσματικά οι κερδοσκοπικές τάσεις των μεσαζόντων, που οδηγούν συχνά σε... αστρονομικά ύψη τις τιμές, σε μια εποχή που η τσέπη της συντριπτικής πλειοψηφίας των καταναλωτών δεν έχει πια το παραμικρό περιθώριο να επιτρέψει τη διαιώνιση τέτοιου είδους πρακτικών.
Έτσι, όπως ανακοινώθηκε από την Ελεύθερη Ζώνη Προϊόντων (AGROTICA FPZ), που ξεκίνησε αυτή την πρωτοβουλία στην Αχαΐα, αυτό το Σάββατο, στις 11 το πρωί, πρόκειται να λάβει χώρα η πρώτη συνάντηση εθελοντών, παραγωγών και φορέων, στο κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας (ΕΚΠ), επί της οδού Κολοκοτρώνη 20, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Όλγας).
Στη συνάντηση αυτή καλούνται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Δήμου Πατρέων, σωματείων, της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών, του ΕΚΠ κλπ.), προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες του όλου εγχειρήματος και να χαράξουν το πρόγραμμα δράσης.
Παράλληλα, έχει συσταθεί και αντίστοιχη ομάδα στο Facebook (AGROTICA Free Products Zone).
Χαρ. Στανίτσας: Θα συνεχίσουμε και με το λάδι

Αναφερόμενος στη συνάντηση αυτή, ο αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας, Χαράλαμπος Στανίτσας, δήλωσε στο attacktv.gr ότι κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα παρουσιάσουν και θα εξηγήσουν τι μπορεί να προσφέρει ο κάθε φορέας στην υπόθεση αυτή, έτσι ώστε τη Δευτέρα, σε ειδική συνέντευξη Τύπου, να ανακοινωθεί στην τοπική κοινωνία το πότε τίθεται και επίσημα η προσπάθεια αυτή σε εφαρμογή.
Όπως εξήγησε ο κ. Στανίτσας, αρχικός σκοπός, πέραν της εξασφάλισης προσιτών τιμών στο καταναλωτικό κοινό, ήταν και η στήριξη των ντόπιων παραγωγών. Ωστόσο, αφού οι περισσότεροι από αυτούς είχαν επιφυλάξεις να συμμετάσχουν σ' αυτό το εγχείρημα (κάποιοι φοβούμενοι την αντίδραση των μεσαζόντων, κάποιοι άλλοι επικαλούμενοι το ότι στην περιοχή της Αχαΐας δεν είναι τόσο μεγάλη η πατατοπαραγωγή αυτή την περίοδο και κάποιοι τρίτοι θέτοντας θέμα εξασφάλισης μεγαλύτερου ποσοστού κέρδους για τους ίδιους), πάρθηκε η απόφαση, κατά τον κ. Στανίτσα, να προχωρήσουν με τους παραγωγούς του Νευροκοπίου, οι οποίοι έχουν και μεγάλη και αδιάθετη ποσότητα.
Παράλληλα, επαναβεβαίωσε τη βούληση της δημοτικής Αρχής να μην περιοριστεί στην εξασφάλιση φτηνής πατάτας για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά να καταβάλει αντίστοιχες προσπάθειες και με το λάδι. Ήδη, μάλιστα, έχουν υπάρξει, όπως ανέφερε, κάποιες πρώτες επαφές.
Όσον αφορά την προοπτική μελλοντικής συνεργασίας με όσους ήταν αρνητικοί στην πρώτη αυτή φάση, υποστήριξε: "Εμείς ανοιχτή πρόσκληση κάναμε και δεν... κακιώνουμε σε όσους αρνήθηκαν".
Οι νταλίκες θα ξεφορτώνουν στο λιμάνι

Από την πλευρά του, ο γνωστός συνδικαλιστής Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, που ήταν και ο εμπνευστής της προσπάθειας να μεταφερθεί και στην Αχαΐα το γνωστό ως "Κίνημα της πατάτας", μιλώντας επίσης στο attacktv.gr, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Δήμος Πατρέων θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία, παρέχοντας προσωπικό του για την καταγραφή των ζητούμενων, αλλά και των προσφερόμενων προϊόντων, διαθέτοντας τα γραφεία της Αντιδημαρχίας Υγείας και Πρόνοιας, αλλά και εξασφαλίζοντας χώρο στο λιμάνι, όπου θα ξεφορτώνουν οι νταλίκες, όπως και περίπτερο στην πλατεία Γεωργίου, όπου θα συμπληρώνονται από τους ενδιαφερόμενους οι φόρμες παραγγελίας προϊόντων.
Εν όψει όλων αυτών, το Σάββατο πραγματοποιηθεί, όπως είπε, η προαναφερθείσα συνάντηση, αντικείμενο της οποίας θα είναι να διερευνηθούν τρόποι για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του όλου συστήματος.
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι τη Δευτέρα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα τηλέφωνα και οι διευθύνσεις για τις φόρμες παραγγελίας προϊόντων.
Ο Δ. Καραγεωργόπουλος εξήγησε, ακόμη, ότι επιδίωξη όσων είχαν αυτή την πρωτοβουλία ήταν να οργανώσουν το εγχείρημα με τρόπο τέτοιο, ώστε να μην προκληθεί σύγχυση ούτε στην τοπική αγορά, αλλά ούτε και στους παραγωγούς.
Έχουν ενδιαφερθεί και ντόπιοι παραγωγοί

Σε ό,τι αφορά τη διαπίστωση των Λαϊκών Συνελεύσεων Πάτρας, που είδε αυτές τις μέρες το φως της δημοσιότητας (και μέσω του attacktv.gr), ότι υπάρχει άρνηση ανταπόκρισης από την πλειοψηφία των τοπικών παραγωγών, ο Δημ. Καραγεωργόπουλος σχολίασε ότι έχουν υπάρξει και συνεργασία και επαφές με ντόπιους παραγωγούς και μάλιστα στη συνάντηση του Σαββάτου παρόντες θα είναι και δικοί τους εκπρόσωποι, "γιατί βλέπουν", όπως είπε, "ότι η κίνησή μας είναι πιο σοβαρή και οργανωμένη". Άλλωστε, αυτός, εξήγησε, είναι και ο λόγος για τον οποίο εξαρχής επιδιώχθηκε -και επιτεύχθηκε- να μπουν και οι φορείς στο "παιχνίδι": τόσο ο Δ. Πατρέων όσο και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από την οποία υπήρξε επίσης θετική ανταπόκριση.
Επισήμανε ακόμη ότι πρόθεση των οργανωτών της πρωτοβουλίας είναι η ζώνη ελεύθερης διάθεσης αγροτικών προϊόντων να έχει μόνιμη παρουσία, δηλαδή μία φορά το 15θήμερο ή το μήνα, οπότε οι πραγματικοί παραγωγοί -γιατί υπάρχουν και "μαϊμούδες", όπως παρατήρησε χαρακτηριστικά- θα διαθέτουν τα προϊόντα τους. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι σε καμία περίπτωση το ζητούμενο δεν είναι να υποκατασταθούν είτε οι πωλητές των λαϊκών αγορών είτε τα σούπερ μάρκετ της περιοχής.
"Προσπαθούμε με βήματα σοβαρά και σταθερά να προωθήσουμε την κίνηση αυτή", πρόσθεσε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα θα διατίθενται με αποδείξεις, αφού "σε καμία περίπτωση δεν επιδοκιμάζουμε τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή".

Δεν υπάρχουν σχόλια: