Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Η απάντηση του Δήμου για τις καταλήψεις πεζοδρομίων


Με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο τα οποία εμφανίζουν το Δήμαρχο Πατρέων, Γιάννη Δημαρά, να έχει δήθεν προσωπική κόντρα με συγκεκριμένους επιχειρηματίες του χώρου εστίασης και αναψυχής της πόλης, από το Γραφείο Τύπου του Δήμου, διευκρινίζονται τα εξής: Η νέα Δημοτική Αρχή αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, ξεκίνησε σειρά διαβουλεύσεων με τους καταστηματάρχες εστίασης και αναψυχής λαμβάνοντας σχετικές διαβεβαιώσεις για συμμόρφωση σε ό,τι προβλέπει ο νόμος, δηλαδή για την απελευθέρωση των πεζοδρομίων και των πεζοδρόμων από τις αυθαίρετες κατασκευές και καταλήψεις, ώστε αυτά να αποδοθούν προς χρήση των πεζών, για τους οποίους και δημιουργήθηκαν.
Ο Δήμος δεν είναι δυνατόν να αποδεχτεί τις παράνομες κατασκευές με τις οποίες χάνεται εντελώς ο σκοπός των πεζοδρομίων και των πεζόδρομων της πόλης.
Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος να φτιάχνει και να συντηρεί πεζοδρόμια για τους πεζούς και αυτά να καταλαμβάνονται από πλήθος τραπεζοκαθισμάτων και κατασκευών με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η κυκλοφορία των πεζών σε αυτά.
Δεν είναι λογικό, ο Δήμος να πεζοδρομεί οδούς για την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των πολιτών κι αυτές να χρησιμοποιούνται από κάποιους για την επέκταση των καταστημάτων τους.
Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται η απαράδεκτη εικόνα εις βάρος των πεζών, οι οποίοι για να εισέλθουν στην οικία τους πολλές φορές πρέπει να ανοίγουν πόρτες, στημένες παράνομα επί των πεζοδρομίων, και να διέρχονται μέσα από καταστήματα, τα οποία παρανόμως έχουν επεκτείνει τους χώρους τους, για να μπορέσουν να φτάσουν, μετά τα τόσα εμπόδια, στις εισόδους των πολυκατοικιών τους!
Έτσι μετά από ένα χρόνο ανοχής από την πλευρά του Δήμου και μετά τη διαπίστωση ότι οι δεσμεύσεις που δόθηκαν δεν τηρήθηκαν από αρκετούς καταστηματάρχες, ο Δήμαρχος έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να παρέμβουν ώστε πάψουν τα πεζοδρόμια και οι πεζόδρομοι να είναι προεκτάσεις των καταστημάτων.
Θέλουμε όλοι μια πόλη με βιώσιμη κινητικότητα όπου τα πεζοδρόμια και οι πεζόδρομοι θα λειτουργούν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των πεζών και την ποιότητα της ζωής των δημοτών.
Για το λόγο αυτό από το Δήμο θα παραχωρούνται, από τούδε και στο εξής, σε καταστήματα, που έχουν προβολή σε πλατείες, άδειες για να αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα μόνο σε συγκεκριμένο χώρο επί των πλατειών κι όχι επί των πεζοδρομίων και επί των πλατειών ταυτόχρονα.
Σκοπός και στόχος της Δημοτικής Αρχής δεν είναι να έλθει σε σύγκρουση με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων. Σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι μπει τέλος στο χάος, να εξυπηρετούνται οι πεζοί πολίτες κι εφόσον επιτευχθεί αυτό, τότε θα λειτουργήσει και υπέρ των καταστημάτων εστίασης κι αναψυχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: