Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Έξι χρόνια της παράταξης «Τώρα για την Πάτρα»


 Σαν σήμερα 6 χρόνια πριν, στις 21 Μαρτίου του 2006 η παράταξη «Τώρα για την Πάτρα» ξεπήδησε από τα σπλάχνα της τοπικής κοινωνίας χωρίς εκ των προτέρων αποκλεισμούς, στη βάση ενός προγραμματικού λόγου που οι ίδιοι οι πολίτες–μέλη της διαμορφώνουν και εκφωνούν. Αντιπρότεινε μία Δημοτική παράταξη που θα υπηρετεί την ανεξάρτητη Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην θέση των κομματικά συμπαγών παρατάξεων.

Μία παράταξη που θεωρεί ότι η συλλογικότητα είναι όρος επιβίωσης. Μία παράταξη με σταθερό προσανατολισμό προς όλους τους πολίτες, που βιώνουν την εγκατάλειψη και τον αποκλεισμό.

Μετά από 15 μήνες λειτουργίας της Δημοτικής Αρχής πολλοί πιστεύουν ότι δεν δικαιώθηκαν οι αρχικές προσδοκίες. Βέβαια η λειτουργία της Δημοτικής αρχής γίνεται υπό το βάρος  πρωτοφανών εξελίξεων που συνέβησαν και συμβαίνουν στη χώρα.

Βιώνουμε το οδυνηρό τέλος μιας ολόκληρης εποχής καθώς η χώρα πλήττεται από πολύμορφη κρίση που εκτός από οικονομική είναι και κοινωνική αφού πλέον ο καθένας μιλά για το τέλος του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος. Μία κρίση που επιτείνεται από το κλίμα φόβου, δυσπιστίας, γενικής απαξίωσης και αρνητικών προσδοκιών στην κοινωνία που τείνει να πάρει χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας.

Δεν αγνοούμε καθόλου τα λάθη και τις αστοχίες που έγιναν κατά την διάρκεια των 15 μηνών. Αντίθετα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε σωστά την εμπειρία από αυτά,  συνεχίζοντας να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα της κοινωνίας και μεταφέροντάς τα στην Δημοτική Αρχή.

Είναι φανερό ότι σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται οι πολίτες της χώρας αλλά και της πόλης η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ίσως ο μοναδικός θεσμός εξουσίας που οι κάτοικοι της πόλης μπορούν να βρουν ελπίδα για να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.

Μία Αυτοδιοίκηση που θα λειτουργεί, δίπλα στον κόσμο και μέσα στα αγωνιώδη ερωτήματά του. Μία αυτοδιοίκηση που δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης του.  Για να κατακτηθεί αυτό απαιτείται αναμέτρηση με τα προβλήματα. Η αναμέτρηση αυτή δεν είναι αγώνας ταχύτητας, ούτε είναι υπόθεση μία δημοτικής θητείας. Είναι αγώνας αντοχής και επιμονής από όλους τους ενεργούς πολίτες. Έχοντας αυτούς ως βασικούς οδηγούς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.

 
Το Πολιτικό Συμβούλιο

της παράταξης «Τώρα για την Πάτρα»

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλή συνέχεια.
Είμαστε μαζί σας.