Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Η Πάτρα αποκτά το δικό της “Σπίτι του Νερού” (Water House)




Η Πάτρα  αποκτά  το δικό της  “Σπίτι του Νερού” (Water House)
Γραφείο  Πληροφόρησης  για τη εξοικονόμηση νερού


Η Πάτρα γίνεται η 1η  πόλη της χώρας μας που αποκτά  εξειδικευμένο χώρο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την αειφόρο  χρήση του Νερού.
Το  Γραφείο  Πληροφόρησης  για τη εξοικονόμηση νερού – “Σπίτι του Νερού” (Water House), που θα δημιουργηθεί στη Πάτρα, χρηματοδοτείται από το  έργο  Water  Saving  for  Development - WaS4D (Εξοικονόμηση Νερού για την ανάπτυξη) του Διασυνοριακού   Προγράμματος  Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Ιταλία 2007-2013», το οποίο υλοποιεί η  Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πατρών Α.Ε. (ΑΔΕΠ Α.Ε.)
Όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Γιώργος Σιγαλός στην Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αύριο Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, εγκρίνεται η παραχώρηση χρήσης του κτιρίου στην ΑΔΕΠ Α.Ε.  και η τεχνική μελέτη – τεύχη δημοπράτησης που εκπόνησε η   Δ/νση  Έργων του Δήμου Πατρέων.
Το   “Σπίτι του Νερού” (Water House) θα   εγκατασταθεί  σε ακίνητο  του Δήμου  Πατρέων  επί της οδού Παπαδιαμαντοπούλου  (και Λόντου),  παρακείμενο  της Δεξαμενής στο Κάστρο της Πάτρας  εμβαδού 120 τ.μ. Το κτίριο αποτελεί  τμήμα του συγκροτήματος της  παλαιάς πέτρινης υδατοδεξαμενής της Πάτρας. Το εν λόγω κτίριο θα ανακαινιστεί, θα εξοπλιστεί   με χρηματοδότηση του έργου   - WaS4D και θα λειτουργήσει με   εξειδικευμένο προσωπικό της ΑΔΕΠ Α.Ε.
Για  την  οργάνωση του εκθεσιακού  υλικού που θα πλαισιώσει το “Σπίτι του Νερού”, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της ΑΔΕΠ Α.Ε.  Αντώνης Κότσαλης, υπάρχει στενή συνεργασία  της ΑΔΕΠ  με  στελέχη της ΔΕΥΑΠ  ώστε στο χώρο να αποτυπωθεί μεταξύ των άλλων,  ανάγλυφα η ιστορία του νερού στη Πάτρα μέσα στους αιώνες και η  διαχείριση των υδατικών πόρων σήμερα.
Γενικός στόχος του   “Σπίτι του Νερού” (Water House) είναι η προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης του νερού, μέσω δράσεων πληροφόρησης, ενημέρωσης, εκπαίδευσης, κατάρτισης, εκδηλώσεων  και νέων  συμβουλευτικών   υπηρεσιών, που θα απευθύνονται στους πολίτες – καταναλωτές και στους επαγγελματίες που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτων.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του έργου Κων/νο Κωνσταντακόπουλο, προϊστάμενο του Τμήματος Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΑΔΕΠ Α.Ε.
Κύριες δραστηριότητες του Water House  θα  είναι:

1.     Προσέλκυση, υποδοχή, ξενάγηση επισκεπτών και  ενημέρωση
2.     Προώθηση και υποστήριξη της αειφόρου διαχείρισης του νερού  στα σχολεία
3.     Διακίνηση ενημερωτικού υλικού
4.     Διοργάνωση συνεδρίων, εκθέσεων, εκδηλώσεων
5.     Προβολή των    δράσεων  του Δήμου Πατρέων και των Όμορων Δήμων, σχετικά με τη διαχείριση του νερού.
6.     Σχεδιασμός και οργάνωση προγραμμάτων εθελοντών.

Κεντρική δραστηριότητα του Water House θα είναι η διακίνηση   της γνώσης μέσω  εκπαιδευτικών Προγραμμάτων , σεμιναρίων  και δημόσιων  εκδηλώσεων. Με τον τρόπο αυτό  θα  επιτευχθεί  αποτελεσματική ευαισθητοποίηση προς τους πολίτες, θα αποκτηθούν καινοτόμες γνώσεις και  εμπειρίες, δίκτυο Συνεργατών, συστηματική  παρακολούθηση των διεθνών διεργασιών στο νερό και την  ανάπτυξη, on-line βάσεων  δεδομένων.
Το “Σπίτι του Νερού”  προβλέπεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στις αρχές του καλοκαιριού 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: