Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Για το σπίτι του πολίτη



«Ο Δήμος Πατρέων, όπως είχαμε τονίσει και στο πρόσφατο παρελθόν με αφορμή αναλόγου περιεχομένου δημοσιεύματα, είναι ο πρώτος που το επιθυμούσε να κρατήσει το συγκεκριμένο ακίνητο και γι αυτό το σκοπό έκανε υπερπροσπάθεια. Ωστόσο η δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία και οι συνεχείς περικοπές των τακτικών πόρων από την κυβέρνηση, αναγκάζει το Δήμο να παύσει την ενοικίαση του εν λόγω κτιρίου, το οποίο τον βάρυνε με ένα μηνιαίο κόστος (ενοίκιο και λειτουργικά έξοδα) άνω των 5.000 ευρώ.
Ο Δήμος εξέτασε πολλές λύσεις, αλλά υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες:
Δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα για τη στέγαση των συλλόγων.
α) Το Αρσάκειο χρειάζεται περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ για επισκευές, ώστε να είναι δυνατόν να στεγάσει γραφεία
β) Το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο στεγάζει τον Πολιτιστικό Οργανισμό
γ) Το ακίνητο στην οδό Μανιακίου δεν επαρκεί από πλευράς χώρου και δεν υπάρχουν κονδύλια για επέκτασή του.

Τα αιτήματα για στέγαση συλλόγων από το Δήμο, ξεπερνούν τα 100 μόνο τον τελευταίο χρόνο. Μακάρι ο Δήμος να είχε τη δυνατότητα να τους στεγάσει όλους,  όμως αυτό είναι αδύνατον αφού στόχος είναι οι όσο το δυνατόν περισσότερες απομισθώσεις. Ήδη το ποσόν που δίνει πλέον ο Δήμος για ενοίκια μηνιαίως, έπεσε στις 36.000 ευρώ, από 100.000 που ήταν μέχρι πρόσφατα.

Εάν βρεθεί διαθέσιμος χώρος θα πρέπει με διαφανείς διαδικασίες και με συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου, να αποφασισθεί ποιοι σύλλογοι θα στεγαστούν σε αυτόν.
Είχαμε προτείνει και θα το προτείνουμε εκ νέου στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο, να συγκροτηθεί αυτή η διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία θα εξετάσει όλες τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί, να δει πόσοι χώροι υπάρχουν και με αντικειμενικά κριτήρια, να αποφασίσει, ποιος Σύλλογος πάει πού και για πόσο διάστημα.

Επίσης, είμαστε σε επαφή με όλους τους φορείς του νομού και το ίδιο ζητάμε και από τους Συλλόγους, έτσι ώστε να βρεθούν αίθουσες ή κτίρια, σε όλο το εύρος του Καλλικρατικού Δήμου Πατρέων και όχι στα στενά όρια της πόλης της Πάτρας, που θα μπορούν να τους φιλοξενήσουν. Επί παραδείγματι, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Ανδ. Φίλια, βρήκε στέγη σε σχολείο.
Κατόπιν αυτών, το γεγονός είναι ένα: ότι η Δημοτική Αρχή συνεργάζεται με τους Συλλόγους για να βρουν στέγη και δεν χρησιμοποιεί ως άλλοθι τη μνημονιακή πολιτική για να μην το κάνει».


Δεν υπάρχουν σχόλια: