Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Ανάπλαση των περιοχών Βλατερού, Δασυλλίου, Καβουκάκι και Γούβας

 
Την παρουσίαση της μελέτης  ανάπλασης των περιοχών Βλατερού, Δασυλλίου, Καβουκάκι, και Γούβας έκανε ο αντιδήμαρχος Έργων και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Βασίλης Λοτσάρης, τονίζοντας ότι από το Δήμο με τη συνδρομή των Τεχνικών του Υπηρεσιών, έχει τελεστεί ένα τιτάνιο έργο, το οποίο θα αρχίσει να φαίνεται σύντομα, αφού από το μήνα Φεβρουάριο κάθε Τρίτη θα γίνεται και μια Δημοπρασία έργου.
Παρόντος του εκπροσώπου Τύπου του Δήμου, Χαράλαμπου Στανίτσα και των στελεχών των Τεχνικών Υπηρεσιών, τα οποία ο αντιδήμαρχος Έργων ευχαρίστησε δημόσια για το έργο που παρήγαγαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο κ. Λοτσάρης υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αρχή όταν ανέλαβε δεν βρήκε καμία μελέτη για ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ και η ίδια έσπευσε αξιοποιώντας το επιστημονικό και το λοιπό δυναμικό των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, συνέταξε μελέτες κι ενέταξε μια σειρά έργων στο ΕΣΠΑ όπως για παράδειγμα η διάνοιξη της Κανακάρη, σχολικά συγκροτήματα, τα έργα αστικών αναπλάσεων κλπ.
Ο αντιδήμαρχος Έργων πληροφόρησε ότι το έργο των αναπλάσεων στο Βλατερό, στο Δασύλλιο, στο Καβουκάκι, και στη Γούβα προϋπολογισμού 7.400.000 ευρώ, θα δημοπρατηθεί μέσα στο Φεβρουάριο και θα ολοκληρωθεί σε 18-20 μήνες από την ημερομηνία που θα ξεκινήσει να εκτελείται.
Στη συνέχεια ο κ. Λοτσάρης έδωσε το λόγο στους μηχανικούς του Δήμου για να παρουσιάσουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των αναπλάσεων, καθώς και τα υπό εκτέλεση έργα του Δήμου Πατρέων.




ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
«ΒΛΑΤΕΡΟΥ-ΔΑΣΥΛΛΙΟΥ-ΚΑΒΟΥΚΑΚΙ ΚΑΙ ΓΟΥΒΑΣ»


ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ:   ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΩΝ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ:        Ε.Σ.Π.Α Ε.Π.Δ.Ε.Π.Ι.Ν 2007-2013  
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ:       7.687.500,00€     
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ: 160.280,00 m2
        22.000,00 m2      -> εργασίες Οδοποιίας, Οικοδομικών, Πρασίνου, Η/Μ, Ύδρευσης και Αποχέτευσης
        138.280,00 m2  -> εργασίες πρασίνου (Δασύλλιο), φύτευση 6.500 δέντρων

Αντικείμενο

Αναβάθμιση μιας εξαιρετικά υποβαθμισμένης περιοχής του Δήμου Πατρέων, που γειτνιάζει τόσο με το ιστορικό κέντρο της πόλης, όσο και με τον ημιτελή κυκλοφοριακό βασικό άξονα της πόλης (οδός Κανακάρη) στην δυτική της πλευρά και περιλαμβάνει:

        τμήματα της συνοικίας «Βλατερό»,
        τμήματα της συνοικίας «Γούβα» καθώς και
        τμήματα των λόφων «Δασυλλίου», «Καβουκάκι».

Ø  «Δίκτυο περιπάτου» που θα συνδέσει πεζόδρομους, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, ποδηλατοδρόμους, κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους (που θα διαμορφωθούν σε παιδικές χαρές, πλατείες, χώρους στάθμευσης)

Ø  Αστικό πράσινο (λόφοι Δασυλλίου-Καβουκάκι-Γούβας) προσφέροντας ένα περίπατο αναψυχής για τους κατοίκους και μια διέξοδο από τις ασφυκτικές συνθήκες των οδικών αξόνων του κέντρου που διασχίζουν την περιοχή

Σκοπός

v ανάδειξη της περιοχής
v  η ένταξη της στη σύγχρονη ζωή της πόλης
v  η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων
v  η ανανέωση της εικόνας του δημόσιου χώρου της πόλης
v  η αύξηση-αναβάθμιση του αστικού πρασίνου
v  η ανάδειξη-προβολή στοιχείων σύνδεσης της παλιάς με την νέα πόλη.
v  ανανέωση-αναβάθμιση υποδομών δικτύων αποχέτευσης  και ύδρευσης




ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
ΒΛΑΤΕΡΟΥ-ΔΑΣΥΛΛΙΟΥ-ΚΑΒΟΥΚΑΚΙ ΚΑΙ ΓΟΥΒΑ


ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ


Η Μελέτη του έργου: «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΒΛΑΤΕΡΟΥ-ΔΑΣΥΛΛΙΟΥ-ΚΑΒΟΥΚΑΚΙ ΚΑΙ ΓΟΥΒΑ» αφορά την αναβάθμιση μιας εξαιρετικά υποβαθμισμένης περιοχής του Δήμου Πατρέων, που γειτνιάζει τόσο  με  το ιστορικό κέντρο της πόλης, όσο και  με  τον ημιτελή κυκλοφοριακό βασικό άξονα της πόλης (οδός Κανακάρη) στην δυτική της πλευρά  και περιλαμβάνει τμήματα της συνοικίας «Βλατερό», τμήματα της συνοικίας «Γούβα» καθώς και τμήματα των λόφων «Δασυλλίου», «Καβουκάκι».
·        ΣΚΟΠΟΣ
Είναι η ανάδειξη της περιοχής, η ένταξη της στη σύγχρονη ζωή της πόλης, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, η ανανέωση της εικόνας του δημόσιου χώρου της πόλης, η αύξηση-αναβάθμιση του αστικού πρασίνου και η ανάδειξη-προβολή στοιχείων σύνδεσης της παλιάς με την νέα πόλη .
Η μελέτη του ολοκληρωμένου σχεδίου αστικής ανάπτυξης του δήμου Πατρέων δημιουργεί ένα «Δίκτυο περιπάτου » που θα συνδέσει πεζόδρομους, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, ποδηλατοδρόμους, κοινόχρηστους υπαίθριους χώρους (που θα διαμορφωθούν σε παιδικές χαρές, πλατείες, χώρους στάθμευσης), αστικό πράσινο (λόφοι Δασυλλίου-Καβουκάκι-Γούβας)  προσφέροντας ένα περίπατο αναψυχής για τους κατοίκους και μια διέξοδο από τις ασφυκτικές συνθήκες των οδικών αξόνων του κέντρου που διασχίζουν την περιοχή.   

·                    ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ  
     
Με την μελέτη αυτή προβλέπονται οι αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων στις περιοχές Γούβα –Καβουκάκι –Βλατερό και Δασύλλιο, η συνολικής επιφάνειας που καλύπτει η παρούσα  ανάπλασης ανέρχεται στα  160.280,00 m2. , εκ των οποίων  στα 22.000,00 m2 εκτελούνται εργασίες Οδοποιίας , Οικοδομικών , Πρασίνου ,Η/Μ, Ύδρευσης  και Αποχέτευσης . Τα υπόλοιπα  138.280,00 m2 αφορούν την περιοχή Δασυλλίου στην οποία θα γίνου εργασίες πρασίνου (φύτευσης νέων δένδρων.) 
Συγκεκριμένα:
1.      Στην περιοχή Βλατερό θα πραγματοποιηθούν εργασίες ανάπλασης που θα περιλαμβάνουν  την δημιουργία πεζόδρομων και την ανακατασκευή υπαρχόντων πεζοδρομίων , τον ηλεκτροφωτισμό   οδών ,εργασίες ανακατασκευής- επένδυσης κλιμάκων, δημιουργία καθιστικών χώρων και χώρων πρασίνου, καθώς  επίσης θα πραγματοποιηθούν και τα απαραίτητα έργα υποδομής (ύδρευση-αποχέτευση) από τη ΔΕΥΑΠ  στις εξής οδούς: οδός Καραϊσκάκη από οδό Σίφνου έως οδό Σατωβριάνδου, οδός Σατωβριάνδου  από Καραϊσκάκη έως Ανδρούτσου , ανώνυμος οδός μεταξύ Πουκεβίλ και Σατωβριάνδου , πεζόδρομος παράλληλα με την Κανακάρη ,οδός Σίφνου ,οδός Ροδόπης , οδός Δημ.Υψηλάντου αρκτικά της οδού Σατωβριάνδου και η προέκτασή της προς Δασύλλιο, καθώς και την  προέκταση  της  οδού Ανδρούτσου προς  Δασύλλιο .

2.      Στην περιοχή Γούβας  θα πραγματοποιηθούν εργασίες αναπλάσεις της περιοχής  με την ανακατασκευή των οδών :
Οδός Φιλελλήνων (από Κανακάρη έως Νόρμαν ) , οδός Αστιγγος ,οδός Κερκύρας (από Αστιγγος έως Φιλελλήνων) ,οδός Πάρνηθος , οδός Υμηττού  , οδός Νόρμαν (από Κανακάρη έως τέρμα) και οδός Μαινάλου.
Οι εργασίες περιλαμβάνουν την δημιουργία πεζόδρομων, την ανακατασκευή και διαπλάτυνση των πεζοδρομίων , την ανακατασκευή των οδοστρωμάτων ,  επενδύσεις κλιμάκων,  δημιουργία χώρων πρασίνου με  καθιστικά  , περιπάτου και αναψυχής ,
ανακατασκευή  παιδικής χαράς , δημιουργία υπαίθριου χώρου δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων,  εγκαταστάσεις δικτύων ηλεκτροφωτισμού, καθώς  επίσης και έργα υποδομής (ύδρευση-αποχέτευση) από τη ΔΕΥΑΠ.

3.      Στην περιοχή Καβουκάκι και συγκεκριμένα στο τέρμα της οδού Νόρμαν θα κατασκευαστούν μονοπάτια περιπάτου και θα διαμορφωθούν οι  κοινόχρηστοι χώροι με την κατασκευή παιδικής χαράς , χώρους στάθμευσης των οχημάτων ,  χώροι πρασίνου  και αναψυχής , εγκαταστάσεις δικτύων ηλεκτροφωτισμού, καθώς και  έργα υποδομής (ύδρευση-αποχέτευση) από τη ΔΕΥΑΠ  στις εξής οδούς:Τέρμα Νόρμαν –οδός Ανωνύμου και στα Ο.Τ. 2965, 2967 & 2970.

4.      Στην περιοχή Δασυλλίου διαμορφώνονται δύο δασικά μονοπάτια περιπάτου τα οποία αναφέρονται ως παρέμβαση 1 , που ενώνει το Δασύλλιο με την περιοχή Βλατερό (προέκταση Δημ. Υψηλάντου) και παρέμβαση 2 που ενώνει το Δασύλλιο με την περιοχή Γούβα (οδός Μαινάλου). Θα πραγματοποιηθούν  δενδροφυτεύσεις  και ηλεκτροφωτισμός των παραπάνω τμημάτων καθώς και τοποθέτηση κορμοστοιχιών για την προστασία των πρανών, όπου αυτή απαιτείται.
Συνοπτικά θα εκτελεστούν:
Εργασίες οικοδομικές και οδοποιίας  που περιλαμβάνουν εκσκαφές , καθαιρέσεις , επιχωματώσεις, σκυροδέματα,  ασφαλτοστρώσεις οδών, επιστρώσεις –επενδύσεις, τοποθέτηση οριζόντιων και κάθετων κορμοστοιχiών από ξυλεία καστανιάς (ως τοίχοι αντιστήριξης των πρανών ή ως περίφραξη), κατασκευή φρεατοπασσάλων , τοίχων αντιστήριξης από οπλισμένο σκυρόδεμα C30/37,  μεταλλικές κατασκευές ,και την  δημιουργία νέων  παιδικών χαρών με τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Εργασίες πρασίνου(αρδευτικά δίκτυα  , φυτεύσεις, συντήρηση πρασίνου κ.τ.λ) ,
Εργασίες Η/Μ (ηλεκτρολογικά δίκτυα, φωτισμοί οδών και πάρκων) και
Εργασίες ύδρευσης και αποχέτευσης.
Ο Συνολικός Προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 7.687.500,00€,   και αναλύεται ως εξής:
-Δαπάνη Εργασιών 4.747.596,27€
-Γενικά έξοδα και Όφελος εργολάβου (Γ.Ε.+Ο.Ε.) 854.567,33 €
-Απρόβλεπτα (ποσοστού 9% επί της δαπάνης εργασιών και του κονδυλίου Γ.Ε.+Ο.Ε.)  504.194,72€
-Καθαρή Αξία Ασφάλτου με το εργολαβικό όφελος :25.919,69 €
-Αναθεώρηση :103.782,15€
-Φόρος Προστιθέμενης Αξίας 23% : 1.437.500,00 €
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α) και εντάσσεται  στο επιχειρησιακό πρόγραμμα "Δυτική Ελλάδα - Πελοπόννησος - Ιόνιοι Νήσοι" στον άξονα προτεραιότητας "Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Δυτικής Ελλάδας και συγχρηματοδοτείται από το Ε.Τ.Π.Α,  ενώ υπόκειται στις κρατήσεις που προβλέπονται για τα έργα αυτά, περιλαμβανομένης και των  κρατήσεων  6‰ του άρθρου 27 παρ. 34-37 του Ν. 2166/93 (Φ.Ε.Κ. 137 Α/24-8-93) και 0,10% του άρθρου 4 του Ν.4013/15-09-2011.














Δεν υπάρχουν σχόλια: