Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Από την εκδήλωσης της ΠΕΘ-παραρτήματος Πατρών







Το εν Πάτραις παράρτημα της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων πραγματοποίησε μια λαμπρή εκδήλωση κ' άψογα διοργανωμένη προς τιμή των κορυφαίων στα γράμματα, στη σοφία και την εκπαίδευση τριών Ιεραρχών στην κατάμεστη αίθουσα της Διακιδείου Σχολής Λαού Πατρών, το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012 και την πίττα του συλλόγου ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. κ. Χρυσόστομος. Η εκδήλωση ξεκίνησε με επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους από τον Γυναικείο Βυζαντινό χορό «Πανύμνητος» υπό την Διεύθυνση της Κας Αφροδίτης Χρυσανθακοπούλου.
Στη συνέχεια η πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων Πάτρας κα Δήμητρα Κόρδα-Κωτσάκη απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό κ' αναφερόμενη στην εόρτια ημέρα μεταξύ των άλλων τόνισε:
Κάθε χρόνο η κοινή πανήγυρις των τριών Αγίων αυτών χαρισματικών ανδρών, όπου με πνεύμα διακονίας για τη σωτηρία των ανθρώπων, καταλλαγής με το Θεό κ' κενωτικής προσέγγισης στα ποικίλλα προβλήματα της ανθρωπότητας, μας δίνει τη θαυμάσια ευκαιρία, επιστροφής στις πνευματικές αλλά κ' πολιτισμικές μας ρίζες. Σε καιρούς δοκιμασίας κ' παντοειδούς κρίσεως η ενασχόληση με προσωπικότητες, καθίσταται άκρως αναγκαία κ' εποικοδομητική αφού με το καινοτόμο έργο τους, έδωσαν νέα δυναμική στη σκέψη κ' προσδιόρισαν νέους τρόπους προσέγγισης της εκκλησιαστικής μας παραδόσεως διδάσκοντας εμάς τους παιδαγωγούς του 21ου αιώνα τη μεγάλη σημασία που έχει για τη ζωή μας, τη ζωή των παιδιών μας, η κατά Χριστόν μόρφωσή μας.
Στη συνέχεια η πρόεδρος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. κ. Χρυσόστομο για τη λαμπρή παρουσία του που πάντα τιμά το σύλλογο τους.
Στη συνέχεια προσκάλεσε στο Βήμα τον εκλεκτό προσκεκλημένο κ. Αλέξανδρο Καριώτογλου, Διδάκτωρα της Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών κ' Σχολικό Σύμβουλο Πειραιώς κ' Νομού Κυκλάδων.
Η εισήγηση του ομιλητή συνεκλόνισε το κοινό αφού μ' έναν ιδιαίτερο τρόπο αφουγκράστηκε τις αντι-κοινωνικές εκδηλώσεις των εφήβων ως έκφραση των προβλημάτων της οικογένειας, του σχολείου, της κοινωνίας, με τραγικές επιπτώσεις στον χώρο της παιδείας ψυχικού κ' σωματικού χαρακτήρα.
Τόνισε πως οι σημερινοί έφηβοι μεγαλώνουν σ' ένα κλιμα μιζέριας, βίας, καταναλωτισμού κ' αβεβαιώτητας για τις ανθρώπινες σχέσιες κ' αξίες. Ποιος άραγε θα μπορούσε να κρατήσει σε αληθινή εγρήγορση τους εφήβους ώστε όλη τους η ορμή κ' η οργή να διοχετευθεί σ' ένα κανάλι δημιουργηκότητας κ' όχι αργίας. Η διαχρονικότητα των λόγων του Γρηγορίου του Θεολόγου κ' Ιωάννου του Χρυσοστόμου απαντά στις αντι-κοινωνικές βαρυχειμωνιές των εφήβων, στην επαναστατικότητά τους αφού οι φορείς της διαδικασίας της εκπαίδευσης έχουν λησμονήσει τη λέξη «πειθώ» κ' υιοθετήσει τη λέξη «καταναγκασμός».
Το βίωμα της πραγματικής αγάπης προς τους μαθητές θεωρείται η απαραίτητη προϋπόθεση αλλά η ασφαλιστική δικλείδα προκειμένου να γίνει δυνατό το κατόρθωμα της επικοινωνίας δασκάλου-μαθητή η της ευόδωσης των εκπαιδευτικών στόχων.
Κλείνοντας, ο κ. Καριώτογλου είπε πως η πρόταση των τριών Ιεραρχών δεν περνάει μέσα από τη λέξη καταστολή αλλά από τη λέξη πρόληψη. Συμβουλεύουν τους γονείς, τους δασκάλους κ' είναι αμείλικτοι απέναντι στο κράτος, το οποίο δεν εχθρεύονται, αλλά με αγάπη το κρίνουν για άδικες πράξεις του η αποφάσεις του. Παράλληλα όμως επισημαίνουν κ' την ευθύνη των νέων στο μέτρο που τους ανήκει.
Τέλος, έγινε η κοπή της Βασιλόπιττας από τον Μητροπολίτη Πατρών κ. κ. Χρυσόστομο, ο οποίος επισφράγισε κ' την εκδήλωση επαινώντας τον ομιλητή για την τόσο εμπεριστατωμένη ομιλία του. Επίσης συνεχάρη την πρόεδρο κ' τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την άριστη διοργάνωση της εορταστικής εκδήλωσης.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν κ' τίμησαν με την παρουσία τους, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. κ. Χρυσόστομος, ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Ομπλού π. Νεκτάριος Κωτσάκης, πλειάδα ιερέων και ο π. Υπουργός κ. Γρηγόρης Σολωμός. Οι Βουλευτές: κ. Μαρία Κυριακοπούλου, κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, κ. Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, κ. Νίκος Νικολόπουλος, κ. Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος, η κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διεύθυνσης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος Διευθυντής Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, η κ. Βίβιαν Σαμούρη Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κος Φίλιας Ανδρέας Αντιδήμαρχος Παιδείας, Διαφάνειας, Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης, Εκπρόσωπος Δημάρχου, κος Χαράλαμπος Στανίτσας Αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας, κος Αριστείδης Μπουχάγιερ Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου, κα Αναστασία Μανωλοπούλου-Νικολοπούλου Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου, κα Μαριάννα Σταματιάδου Δημοτική Σύμβουλος, κος Σπύρος Πολίτης Δημοτικός Σύμβουλος, κος Ανδρέας Τζουραμάνης επικεφαλής Παράταξης «Πρωτοβουλία Πάτρας», κα Ευγενία Πιερρή Προϊστάμενη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κος Δημήτρης Δημακόπουλου Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων, κα Χαρά Βοϊνέσκου Σχολική Σύμβουλος Νηπαιγωγών, πρώην Σχολικοί Σύμβουλοι, ο πολιτευτής κος Άγγελος Τσιγκρής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: