Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Παραδόθηκε ανακαινισμένο το Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης του Παναχαϊκού Όρους


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης  του Παναχαϊκού Όρους, που δημιούργησε η ΑΔΕΠ Α.Ε. στο Πουρναρόκαστρο, μετά την πρόσφατη ανακαίνισή του, παρέλαβαν με μια λιτή εκδήλωση την Παρασκευή 12 Απριλίου 2013, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος – Πρασίνου - Έργων Αυτεπιστασίας κ. Γιώργος Σιγαλός, και ο Πρόεδρος της ΑΔΕΠ Α.Ε., κ. Παναγιώτης Ξυπολιάς,

Το Κέντρο ανακαινίστηκε και απέκτησε νέο εκθεσιακό υλικό με χορηγία της Acciona Ενεργειακή, η οποία είναι ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα αιολικού πάρκου στην Ελλάδα, που είναι αυτό του Παναχαϊκού.
Το νέο σύγχρονο εκθεσιακό υλικό αναφέρεται σε πέντε διακριτές ενότητες που αφορούν ειδικά το Παναχαϊκό όρος, και είναι οι παρακάτω: α) Γενικά χαρακτηριστικά της περιοχής (ανάγλυφο, κλίμα) β) Πετρώματα – εδάφη, γ) Υδάτινος κόσμος της περιοχής, δ) Οικοσυστήματα – Χλωρίδα – Πανίδα ε) Ανθρώπινες δραστηριότητες. Συνοδευτική του εκθεσιακού υλικού είναι και η ανάγλυφη μακέτα της περιοχής , στην οποία αποτυπώνονται τα σημαντικότερα στοιχεία του ορεινού όγκου του Παναχαϊκού όρους.
Ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΑΔΕΠ Α.Ε., Κώστας Κωνσταντακόπουλος, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΑΔΕΠ Α.Ε. προκειμένου να ενδυναμώσει τις σχέσεις της τοπικής κοινωνίας με το Παναχαϊκό Όρος. Ανάμεσα σε αυτές τις πρωτοβουλίες είναι και η υλοποίηση του Διασυνοριακού Ευρωπαϊκού Έργου WBB (Wander by bicycle) του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Ιταλία 2007-2013, που περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία, περιαστικού  δικτύου ποδηλατοδρόμων. Οι χρήστες θα μπορούν να παραλαμβάνουν ποδήλατα (βουνού) που θα είναι σταθμευμένα σε χωροθετημένους σταθμούς διάθεσης ποδηλάτων και να κινούνται στο δίκτυο που θα διέρχεται αγροτικές και περιαστικές φυσικές περιοχές της Πάτρας.
Η κα Σμαράγδα Αδαμαντιάδου μέλος του ΔΣ  της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης,  μίλησε με κολακευτικά λόγια για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης Παναχαϊκού Όρους και τις δράσεις του. Τόνισε την ανάγκη για συνεργασία όλων των εμπλεκομένων τοπικών φορέων, προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανό και να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των επισκεπτών του. Η κα Αδαμαντιάδου χαρακτήρισε πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η πλειοψηφία των επισκεπτών είναι μαθητές σχολείων και έθεσε τον εαυτό της στην διάθεση των στελεχών της ΑΔΕΠ Α.Ε., προκειμένου να βοηθήσει με την εμπειρία και τις γνώσεις της στην περαιτέρω ανάπτυξη του Κέντρου.
Στη λιτή εκδήλωση παραλαβής του ανακαινισμένου Κέντρου παραβρέθηκαν επίσης ο εκπρόσωπος  της εταιρείας  Acciona Ενεργειακή κ. Θεόδωρος Καραθανάσης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοίρα  κ. Ηλίας Γκοτσόπουλος, ο δημιουργός του νέου εκθεσιακού υλικού κ. Νίκος Κατσίκας, κάτοικοι του Πουρναρόκαστρου και τα στελέχη της ΑΔΕΠ Α.Ε. και της Δ/νσης Περιβάλλοντος του Δήμου Πατρέων.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης Παναχαϊκού Όρους φιλοδοξεί να αναδείξει το φυσικό και πολιτιστικό πλούτο του Παναχαϊκού. Βασικός σκοπός του είναι η ανάδειξη του Παναχαϊκού όρους καθώς και η ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση σχετικά με το φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής. Την περίοδο 2012-13 το Κέντρο συνέχισε με ένταση τα Προγράμματα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, σε σχολεία όλων των βαθμίδων της Πάτρας αλλά και άλλων όμορων Δήμων (Αιγιάλειας, Ερυμάνθου, Δυτικής Αχαΐας). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι την φετινή χρονιά η υλοποίηση του σχολικού εκπαιδευτικού Προγράμματος “Ανακαλύπτοντας το περιβαλλοντικό μονοπάτι Πουρναρόκαστρο – Ελεκιστριάνικο Ρέμα στο Παναχαϊκό όρος”, το οποίο υλοποιείται από τα στελέχη της ΑΔΕΠ Α.Ε./Τμήμα Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου επισκέφθηκαν το Κέντρο 450 άτομα (μαθητές και επισκέπτες), ενώ μέχρι το τέλος της σχολικής περιόδου έχουν κλείσει ημερομηνίες για επίσκεψη περισσότερα από 25 σχολεία (περίπου 1.200 μαθητές).
Για επικοινωνία: ΑΔΕΠ Α.Ε. - Τμήμα Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης (Κώστας Κωνσταντακόπουλος, Λευτέρης Αλεξόπουλος) Ελευθερίου Βενιζέλου 38 & Σολωμού , 26333 Πάτρα Τηλ : 2610361 747, 2610361 744 Φαξ : 2610361 749 e-mail : konstada@adep.gr , info.panachaiko@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: