Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΤΡΑΣ: Θέσεις για όλους στις εκλογές


Με αποκλειστικό αντικείμενο την κατανομή χώρων και τον καθορισμό του τρόπου χρήσης τους από τα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς συνεργαζομένων κομμάτων, κατά την προεκλογική περίοδο των εθνικών βουλευτικών εκλογών της 6ης Μαΐου 2012, συνεδρίασε
εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, από τις 2.30 μ.μ. της Παρασκευής.
Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Διοίκησης, Χαρ. Στανίτσας, συνεδρίασε χθες, Πέμπτη, το βράδυ, η διαπαραταξιακή επιτροπή στο Δημαρχείο. Συμμετείχαν σχεδόν όλα τα κόμματα και αποφάσισαν να κάνει ο κ. Στανίτσας πρόταση επί των διαφημιστικών πινακίδων, αναλογικά με τα ποσοστά που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των κομμάτων.
Ομόφωνα στην πρώτη αυτή συνεδρίαση είχε αποφασιστεί να δοθεί διαφημιστικός χώρος και στα κόμματα που δεν είχαν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στην προηγούμενη Βουλή.
Ωστόσο, όπως είπε, ενώ όλα είχαν συμφωνηθεί χθες, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Σταυρούλα Νικολάου, διαφώνησε, ύψωσε τον τόνο της φωνής της, λέγοντας ότι, με λιγότερο από 40% των πινακίδων δεν δέχεται να συμμετάσχει σε συζήτηση και αποχωρεί και τελικά δεν υπήρξε ομόφωνη απόφαση, όπως απαιτεί για το θέμα αυτό ο νόμος. Έτσι, θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να κάνει αυτό την κατανομή, με βάση τα προβλεπόμενα από το νόμο. Έτσι, δεν μπορούν πλέον να παραχωρηθούν δωρεάν διαφημιστικές πινακίδες σε κόμματα τα οποία δεν διαθέτουν Κοινοβουλευτική Ομάδα στην παρούσα Βουλή.
Εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας ζήτησε ο Δ. Κατσικόπουλος
Όπως διευκρίνισε ο κ. Στανίτσας, ο παριστάμενος εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ εξήγησε ότι το κόμμα του δεν θέλει καμία διαφημιστική πινακίδα και αποχώρησε, ενώ, αν και είχε κληθεί, δεν παρέστη εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Σε παρέμβασή του, ο επικεφαλής της παράταξης "Ενωμένοι για την Πάτρα", Δημ. Αϊβαλής τόνισε ότι "για τον πλουραλισμό και τη Δημοκρατία, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί κανένας".
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Δημ. Κατσικόπουλος, τόνισε ότι θα πρέπει να ισχύσει και πάλι η αρχή της αναλογικότητας, όπως είχε γίνει και στις παλιότερες εκλογές. Τόνισε ακόμη ότι πολλές φορές στο παρελθόν έχει συμβεί τα κόμματα να παίρνουν κάποιο χώρο και να μην τον αξιοποιούν. Παρατήρησε ακόμη ότι υπάρχουν κόμματα που δεν έχουν εκπροσώπηση στη Βουλή, όπως αυτό του κ. Μάνου, που προτείνεται να πάρουν το 5% του διαφημιστικού χώρου, τη στιγμή που σε άλλα, που διαθέτουν 25 βουλευτές, δίνεται κάτι παραπάνω.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Κώστας Χριστόπουλος, χαρακτήρισε δίκαια τα κριτήρια και σωστή την εισήγηση του αντιδημάρχου, προτείνοντας την υπερψήφισή της. Πρότεινε δε τα αδιάθετα σημεία προβολής να κατανεμηθούν στα κόμματα που δεν συμμετείχαν στη διαδικασία.
Α. Αντωνόπουλος: "Θα βάλουμε τις αφίσες όπως γουστάρουμε"
"Θα βάλουμε στις στάσεις αφίσες και θα τις βάλουμε όπως γουστάρουμε", προειδοποίησε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση", Ανδρέας Αντωνόπουλος. Δήλωσε ακόμη ότι το κόμμα του όρους και κανόνες στην πολιτική προβολής των μηνυμάτων και των ιδεών του δεν πρόκειται να δεχτεί. Επιπλέον, επισήμανε ότι είναι ζήτημα δημοκρατικής ευαισθησίας να δοθεί ένας χώρος και σε όποιους κατεβαίνουν για πρώτη φορά και διεκδίκησαν την προβολή τους, συμμετέχοντας στη διακομματική. Τελείωσε δε την παρέμβασή του, λέγοντας ότι "εγώ, στις επόμενες εκλογές, αν είμαι καλά και αν είμαι στη διακομματική επιτροπή, θα δώσω κάτι παραπάνω στο ΠΑΣΟΚ, που θα είναι μικρό κόμμα τότε".
Ο επικεφαλής της παράταξης "Ανυπότακτη Πολιτεία", Χρ. Πατούχας, ζήτησε να διευκολυνθούν οι μικρότεροι σχηματισμοί, που εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον, με το να τους δοθεί κάποιο κιόσκι σε κάποια πλατεία, για να προβάλλουν τις θέσεις τους. Παρατήρησε ακόμη ότι δεν πρέπει να έχει υπάρξει στο παρελθόν τέτοια τεράστια απόσταση της υπάρχουσας Βουλής από το πραγματικό λαϊκό αίσθημα. "Για να μην με αναγκάσετε να πω ότι λαϊκή απαίτηση θα ήταν να αποκλειστούν εντελώς τα κόμματα που κατέστρεψαν τη χώρα και το λαό της από κάθε δημόσια προβολή σε δημοτικό χώρο", συνέχισε, λέγοντας ότι από τις προηγούμενες εκλογές έχουν υπάρξει "σημεία και τέρατα".
Λαμβάνοντας το λόγο, ο δήμαρχος Πατρέων, Γιάννης Δημαράς, παρατήρησε πως το καλύτερο θα ήταν να έχει οριστικοποιηθεί η αρχική απόφαση που είχε λάβει την Πέμπτη η διαπαραταξιακή. Πρότεινε δε στις πλατεία Γεωργίου να μπουν κιόσκια απ' όλα τα κόμματα που έχουν ενδιαφέρον, για δε τους υπόλοιπους διαφημιστικούς χώρους ζήτησε να κληθούν τα μεγάλα κόμματα να διευκρινίσουν ποιους χώρους δεν θα χρησιμοποιήσουν και αυτά να δοθούν με την αναλογία που είχε οριστεί στη διαπαραταξιακή.
Οι τοποθετήσεις συμβούλων και αντιδημάρχων
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Απ. Βανταράκης δήλωσε σύμφωνος με την εισήγηση της δημοτικής Αρχής και πρότεινε να αξιοποιηθεί και το Ίντερνετ, που είναι φτηνότερο και δεν ρυπαίνει το περιβάλλον.
"Τσάμπα συζήτηση κάνουμε", σχολίασε ο δημοτικός σύμβουλος της Ενωτικής Κίνησης Πάτρας Νίκος Τζανάκος, προβλέποντας ότι από τα 100 σημεία που τους δίνονται, τα κόμματα δεν θα χρησιμοποιήσουν ούτε τα 20.
Ο σύμβουλος της ίδιας παράταξης Γιώργος Μπινιέρης ζήτησε απ' όλες τις παρατάξεις να σεβαστούν την πόλη και κατ' επέκτασιν όλους τους πολίτες και κάλεσε να εφαρμοστεί το μέτρο, με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου.
Ο αντιδήμαρχος Βασ. Λοτσάρης πρόβλεψε ότι όσοι δεν λάβουν χώρο από το Δήμο θα αφισοκολλούν όπου θέλουν.
Να δοθεί σε όλα τα κόμματα χώρος στις πλατείες ζήτησε ο ανεξάρτητος σύμβουλος Νίκος Μακρής, που πρόσθεσε ότι το Προεδρικό Διάταγμα είναι σαφές.
Να μην αποκλειστεί κανένα κόμμα ζήτησε και ο σύμβουλος της παράταξης "Τώρα, για την Πάτρα" Ηλ. Γρηγόρης, που πρότεινε να κληθούν και τα κόμματα που δεν προσήλθαν (Δημοκρατική Συμμαχία και ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.), αλλά επέμεινε να μην δοθεί η παραμικρή δυνατότητα έκφρασης "στα σκυλιά της 'Χρυσής Αυγής'", όπως τα χαρακτήρισε, για να δεχτεί την παρατήρηση του προέδρου του Σώματος, Κώστα Μπουρδούλη, αλλά και του συμβούλου της παράταξης "Νέοι Άνθρωποι Νέα Πόλη" Σπ. Πολίτη, που έλαβε το λόγο αμέσως μετά.
Στην τελική του τοποθέτηση, ο κ. Στανίτσας διευκρίνισε ότι όλα τα κόμματα που θέλησαν να πάρουν περίπτερο στην πλατεία Γεωργίου το πήραν. Συμφώνησε, επίσης, τα κλειδιά των διαφημιστικών χώρων να δοθούν στα κόμματα που θα έχουν πάρει τις αντίστοιχες στάσεις, ώστε να μην προκληθούν βλάβες. Πρόσθεσε δε ότι, αν εξουσιοδοτηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα παραχωρήσει χώρο και στα υπόλοιπα κόμματα. Πράγματι, αμέσως έλαβε την εξουσιοδότηση αυτή και η συνεδρίαση λύθηκε με μόνο διαφωνούντα τον κ. Αϊβαλή.
dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: