Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Με συνείδηση ήσυχη και κούτελο καθαρό ...
Καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει αργά και νωχελικά στο τέλος, και απολαμβάνοντας τα καταγάλανα νερά της ιδιαίτερης πατρίδας μου, της Κεφαλληνίας και δροσιζόμενος από το αεράκι του Αίνου στο χωριό μου τα Χαλιωτάτα, σκέφτηκα αρκετά αυτά που συνέβησαν στον Δήμο Πατρέων τα τελευταία 4 χρόνια.
Με μπροστάρη τον Γιάννη Δημαρά ξεκινήσαμε ενθουσιωδώς, μετά την νίκη του 2010, την οργάνωση του νέου δημοτικού σχήματος. Δυστυχώς, στην ανατολή του νέου έτους 2011 και της θητείας μας μαύρα σύννεφα συγκεντρώθηκαν. Υπέρμετρες μωροφιλοδοξίες, ασυγκράτητη και αχαλίνωτη επιθυμία κορεσμού προσωπικών συμφερόντων, συνεπικουρούμενη από μερίδα, ευτυχώς, λυσσαλέων και λιμοκτονούντων δημοσιογραφούντων, ιδιοκτητών και μέσων,  εγγενείς δυσκολίες χειρισμού δύσκολων χαρακτήρων και αντιμετώπισης κρίσεων, μάς έφεραν σε κατάσταση ενδοσκόπησης, ξεκαθαρίσματος και «ξεκατινιάσματος». Και ενώ οι δημότες ανέμεναν από μια νέα, ανεξάρτητη και αδέσμευτη δημοτική αρχή να δημιουργήσει και να παρουσιάσει έργο, εμείς σπαρασσόμασταν από έριδες και διαγραφές.
Όταν, μετά τις διαγραφές, άλλες δίκαιες, άλλες βεβιασμένες,  η εναπομείνασα δημοτική αρχή του Γιάννη Δημαρά, υπό το δυσβάσταχτο βάρος των προβλημάτων άρχισε να «δένει» και να γίνεται δημοτική ομάδα, τα δεδομένα άλλαξαν.
Σημαντικά θέματα της Πάτρας  άρχισαν να βρίσκουν λύση. Οικονομική εξυγίανση ενός κατεστραμμένου από την σπάταλη και υπερφίαλη άσκηση εξουσίας του προηγούμενου δημάρχου που το μόνο σχεδόν που μας άφησε ήταν δυο τετράγωνα πεζοδρόμησης και μερικές δεκάδες εκατομμυρίων χρέη, διοικητική αναδιάρθρωση της δημοτικής μηχανής με νέο οργανισμό –ΟΕΥ- και παροχή εμπιστοσύνης στους σχεδόν μέχρι τότε ευνουχισμένους Διευθυντές και Τμηματάρχες, αποκοπή από την παγιωμένη συνδιοίκηση με μερίδα εργατοπατέρων, κατασκευή αποχετευτικού δικτύου της Ηρώων Πολυτεχνείου και του Καστελοκάμπου, Ρίου, Αγίου Βασιλείου άνω των 90 χλμ, λειτουργία του προαστιακού τη καθοριστική συμβολή του Δήμου, άνευ του οποίου δεν θα λειτουργούσε,  απεμπλοκή και επιτάχυνση ένταξης και τελικώς εκτέλεσης με γοργούς ρυθμούς  της διάνοιξης οδού Κανακάρη και ανάπλασης των περιοχών Γούβα-Καβουκάκι-Βλατερό-Δασύλλιο, παρά τις πασιφανέστατες προσπάθειες κωλυσιεργίας ή και ακύρωσης  από την πλευρά της Περιφέρειας, ανέγερση νέων δημοτικών σχολείων και ξενώνα των «Μαχητών», πολλαπλασιασμό των κοινωνικών δομών του Δήμου-κοινωνικό ιατρείο, φαρμακείο και παντοπωλείο, δημοτικά ιατρεία και πολυιατρείο ,ιματιοθήκη, δημοτικό συσσίτιο κλπ, μηχανοργάνωση και εξυγίανση όλων των σχολικών επιτροπών και τελικά συγχώνευση σε δυο με αποτέλεσμα την άρτια  και δίκαιη κατανομή των κονδυλίων, εξορθολογισμός και βελτιστοποίηση λειτουργίας του τομέα καθαριότητας,      κατασκευή νέων πλατειών και δημιουργίας χώρων πρασίνου αποκλειστικά από τις υπηρεσίες αυτεπιστασίας και πολλά άλλα.
Ήταν όμως αυτά αρκετά ; Θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα ; Ενδεχομένως να μην ήταν τα αναμενόμενα, ίσως όμως θα ήταν σχετικά ικανοποιητικά αν συνυπολογιστεί η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 80 %, ο υπερδιπλασιασμός της έκτασης του νέου καλλικρατικού δήμου και η ενσκύψασα οικονομική κρίση. Μια κρίση η οποία, ενώ ξεκάθαρα μείωσε τις οικογενειακές αποδοχές και υποβίβασε  και άλλαξε τον τρόπο ζωής μας, τουναντίον δεν χαμήλωσε τις απαιτήσεις των πολιτών από την μεγαλύτερη οικογένεια μας δηλ.τον δήμο, που μαστίζονταν από τα ίδια ακριβώς προσωπικά μας προβλήματα ή και ακόμα μεγαλύτερα.
Στις εκλογές του 2014 η παρούσα δημοτική αρχή δεν κατάφερε να πείσει την κοινή γνώμη, η οποία, ευτυχώς, έστειλε με θορυβώδες ράπισμα στην αντιπολίτευση την παράταξη Χριστόπουλου και τα οικονομικονυχτερινοκατασκευαστικά συμφέροντα και τινες νεοεκλεγέντες συμβούλους  που, πριν προλάβουν να ορκιστούν, κυκλοφορούν ήδη με ύφος εκατό καρδιναλίων και ωσάν να έχουν πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα, αλλά και την παράταξη Πελετίδη στην εξουσία.
Ο νέος Δήμαρχος έχει στην διάθεσή του το ακριβώς αντίθετο απ’ ότι ειχαμε εμείς, δηλ. δήμο ξεχρεωμένο, χωρίς καμία αμφισβήτηση,  με πλεόνασμα στα ταμεία 6.000.000 ευρώ, καλά οργανωμένο και νοικοκυρεμένο, δρομολογημένα και υπό εκτέλεση έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και προπάντων την απερχόμενη δημοτική αρχή δίπλα του για την παροχή οποιασδήποτε βοηθείας.
Με την συνείδησή μας ήσυχη και το κούτελό μας καθαρό, ο Γιάννης Δημαράς και εμείς που δίπλα του μάθαμε πολλά, παραδίδουμε την σκυτάλη στον επόμενο Δήμαρχο και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του και γερό στομάχι!  

Χαράλαμπος Γ. Στανίτσας
Αντιδήμαρχος Διοίκησης κ’ Επικοινωνίας

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα βάζεις όλα στην σωστή τους διάσταση.

Καλή επιστροφή!

ΑΓΚΥΡΑ (Κατασκήνωση) είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ. ΓΕΧΑ ΠΑΤΡΩΝ