Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Η αλήθεια για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό


 Γιάννης Δημαράς
Δήμαρχος Πατρέων

«Η προσπάθεια να ακινητοποιηθεί η πόλη για να υπονομευτεί ο Δημαράς, η οποία ξεκίνησε με την άρνηση από την πλευρά της αντιπολίτευσης της αναγνώρισης του δικαιώματος της δημοτικής αρχής να επιλέξει Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως της αναγνωρίζει ρητά το νόμος, συνεχίστηκε με την άρνηση της αντιπολίτευσης να καταθέσει την παραμικρή πρόταση για τη διαχείριση των σκουπιδιών και με το «λούσιμο» του Δημαρά με ύβρεις και παροιμίες και τώρα εξελίσσεται με την άρνηση της αντιπολίτευσης να ψηφίσει το Τεχνικό Πρόγραμμα και κατά συνέπεια και τον Προϋπολογισμό του 2012.
Χθες για άλλη μια φορά η αντιπολίτευση, απέδειξε ότι το μόνο την ενδιαφέρει είναι να μην γίνει τίποτα. Για να τιμωρηθεί ο Δημαράς επειδή εξελέγη χωρίς κομματική ταμπέλα. Με αυτό τον τρόπο όμως δεν τιμωρούν μόνο την Πάτρα για την ψήφο της. Τιμωρούν και εκθέτουν και τον εαυτό τους. Υπονομεύουν την ουσία του ρόλου τους. Αυτοακυρώνονται. Και αυτό το καταλαβαίνουν οι πολίτες.
Προστέθηκε λοιπόν μια ακόμα σελίδα στο σενάριο που λέει ότι η πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως την ψήφισαν οι πολίτες και όχι τα συμφέροντα, έχει λιγότερα δικαιώματα από την μειοψηφία.
Ενώ ομόφωνα πέρασε η μη αύξηση των δημοτικών τελών, αρνήθηκαν τη συνέχιση λειτουργίας του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας, κάτι που σημαίνει ότι τα σκουπίδια θα μείνουν στους δρόμους, αφού δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για μεταφορά τους αλλού. Ή αυξάνονται λοιπόν τα τέλη, ή τα σκουπίδια πάνε στην Ξερόλακκα μέχρι να λειτουργήσει το Εργοστάσιο. Τρίτη λύση δεν υπάρχει.
Η τρίτη πράξη καταδίκης της πόλης για να τιμωρηθεί ο Δημαράς, έγινε χθες το βράδυ, με την μη ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος. Για τι πράγμα όμως μιλάμε; Τι ακριβώς καταψήφισαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης;
Το τεχνικό πρόγραμμα του 2012 συντάχθηκε κάτω από τεράστια οικονομική στενότητα που επιδεινώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου όταν ανακοινώθηκε επί πλέον μείωση κατά 15% στους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους. Γεγονός που για τον Δήμο σημαίνει μείωση των πόρων κατά 5.000.000 €. και χρηματοδότηση μειωμένη κατά 45% σε σχέση με το 2011 και κατά 63% σε σχέση με το 2010
Με βάση τα παραπάνω το Τεχνικό Πρόγραμμα συντάχθηκε με σύνολο διαθέσιμων πόρων (ίδιοι πόροι, ΣΑΤΑ, και ΣΑΤΑ Σχολείων) 8.700.000 €. όταν 7.000.000 € είναι ήδη δεσμευμένοι για την αποπληρωμή έργων παρελθόντων ετών.
Με αυτά τα δεδομένα εντάχθηκαν στο τεχνικό πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 1.700.000 ευρώ, συγκεκριμένες δράσεις, που μπορούν να υλοποιηθούν με τα συγκεκριμένα διαθέσιμα ποσά.
Αυτές τις δράσεις δεν ψήφισε η αντιπολίτευση.
• Δεν ψήφισε τις απαλλοτριώσεις που αφορούν την διάνοιξη της Κανακάρη ύψους 400.000 €. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και την χρηματοδότησή του με 8 εκατ. ευρώ
• Δεν ψήφισαν την διάνοιξη της οδού που οδηγεί στον Αρχαιολογικό Χώρο της Βούτενης ύψους 150.000 €, ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την Πάτρα, τον πολιτισμό και τον τουρισμό της.
• Δεν ψήφισαν δύο δράσεις που αφορούν την διασφάλιση δρόμων για την υλοποίηση του Σχεδίου Πόλεως ύψους 700.000 €.

• Δεν ψήφισαν τέσσερα έργα που αφορούν επισκευές Σχολείων ύψους 210.000€
• Δεν ψήφισαν δέκα μικρά απαραίτητα τεχνικά έργα και μελέτες συνολικού ύψους 240.000 €.

• Επίσης η αντιπολίτευση δεν ψήφισε ούτε τα 30 έργα και μελέτες, διεκδικούμενα από τη μοναδική ρεαλιστική πηγή χρηματοδότησης για την εκτέλεση νέων έργων για την Πάτρα, που είναι το ΕΣΠΑ.
Πάμε να δούμε όμως και τον προϋπολογισμό, ο οποίος είναι μειωμένος κατά 50% αλλά παρά ταύτα ενόχλησε την αντιπολίτευση και πολλούς που είχαν ψηφίσει ελαφρά τη καρδία υπέρογκα ποσά στο παρελθόν και δεν ενοχλούνταν τότε καθόλου.

Ενώ λοιπόν το 2010 τα έξοδα για τις επικοινωνίες (ταχυδρομικά, τηλεπικοινωνίες κλπ) ανέρχονταν σε 623.725 ευρώ, στον προϋπολογισμό του 2012 ανέρχονται σε 378.000 ευρώ.
Ενώ το 2010 τα έξοδα δημοσίων σχέσεων (εκδόσεις, τιμητικές διακρίσεις, έξοδα εκδηλώσεων κλπ) ανέρχονταν σε 926.000 ευρώ, στον προϋπολογισμό το 2012 ανέρχονται σε 161.000 ευρώ.
Ενώ το 2010 τα έξοδα δημοσιεύσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (δαπάνες, προβολής, εφημερίδες, καταχωρήσεις) ανέρχονταν σε 1.399.000 ευρώ, στον προϋπολογισμό του 2012 ανέρχονται μόλις σε 280.000 ευρώ.
Ούτε αυτή η μείωση ικανοποίησε τα μέλη της αντιπολίτευσης. Υπήρχαν δύο τύπων διαφωνίες.
Η θέση των παρατάξεων Πελετίδη και Πατούχα, που αρνήθηκαν να ψηφίσουν το τεχνικό πρόγραμμα, γιατί όπως είπαν μέσα από αυτό, φαίνεται ότι συμβιβαζόμαστε και δεν διεκδικούμε παραπάνω κονδύλια. Έχουν δίκιο, αλλά δεν είναι ρεαλιστικό σε εποχή λιτότητας, τρόικας και μνημονίου, σε εποχή που κόβονται μισθοί και συντάξεις και τα κονδύλια από τους Δήμους, να πιστεύουμε ότι μπορούμε να πάρουμε παραπάνω πόρους. Είμαστε διεκδικητικοί εκεί που πραγματικά μπορούμε να διεκδικούμε αλλά είμαστε και ρεαλιστές.
Η άλλη διαφωνία ήταν αυτή που εκφράστηκε από τις παρατάξεις Κατσικόπουλου και Χριστόπουλου, οι οποίες, δια συγκεκριμένων συμβούλων η πρώτη, και δια του επικεφαλής της η δεύτερη, ζήτησαν να κοπούν έξοδα από τον προϋπολογισμό για να αντλήσει έσοδα ο Δήμος και να τα χρησιμοποιήσει σε έργα στην περιφέρεια του Δήμου. Μας λένε δηλαδή να κόψουμε έξοδα, εκείνοι που το 2010 ψήφισαν γενικά έξοδα 7.644.667 ευρώ, ενώ εμείς προτείνουμε για το 2012, 2.655.363 ευρώ, δηλαδή μείωση της τάξης του 65%.
Μας λένε να κόψουμε από εκδηλώσεις και άλλα συναφή, εκείνοι που το 2010 ψήφισαν 926.000 ευρώ κι εμείς προτείνουμε 161.000 ευρώ, μείωση δηλαδή, της τάξης του 83%.
Οι ίδιοι, που το 2010 ψήφισαν για τα Μέσα Ενημέρωσης 1.399.000 ευρώ σήμερα είπαν όχι σε 280.000 ευρώ δηλαδή σε μειωμένο κατά 80% κονδύλι.
Να μην ενισχύσει τον τοπικό Τύπο δηλαδή ο Δήμος και να μην έχει καμία επαφή με τους δημότες, μέσω του Τύπου, που δοκιμάζεται όσο ποτέ.
Αυτή είναι η κατάσταση. Δεν τους ενδιαφέρει να λειτουργήσει έστω και στοιχειωδώς η πόλη. Δεν τους ενδιαφέρει το γεγονός ότι χωρίς Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμό, δεν θα μπορέσουμε να προμηθευτούμε υλικά και εργαλεία, για να προσλάβουμε μέσω των ΜΚΟ τα 1.132 άτομα.
Πρέπει να ξέρουν όμως, ότι το θάψιμο του Δημαρά και της Πάτρας, σημαίνει και θάψιμο δικό τους.
Σε όσα ακούστηκαν για ανάγκη περικοπής συμβούλων του Δημάρχου, τους ενημερώνω ότι έχω λιγότερους συμβούλους από αυτούς που θα μπορούσα να έχω με βάση το νόμο και πως δύο από τους πιο στενούς μου συνεργάτες έχουν πάρει συνολικά όλο το χρόνο 1.900 ευρώ!!! Δεν νομίζω να συνέβαινε κάτι τέτοιο και στο παρελθόν. Αλλά είπαμε, τότε δεν ενοχλούνταν.
Εγώ έχω εμπιστοσύνη στους πολίτες. Έχουν και κρίση και θέληση. Και θα δώσουν την απάντησή τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: