Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Χαιρετισμός στην Ημερίδα "ΣχολΕιάζοντας την Εφηβεία"


Κυρίες και Κύριοι καλησπέρα σας,

Κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω  πολύ για την πρόσκληση στην πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα σας.

Είναι αλήθεια ότι τα σχολεία ανέκαθεν είχαν πρωτεύοντα ρόλο στην ομαλή και ισόρροπη ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι ζωτικός και καίριος και η ευθύνη του μεγάλη. Παρά τις ανέκαθεν πενιχρές και τώρα ακόμα πιο εξαθλιωμένες απολαβές του εκπαιδευτικού, ο σωστός και ευσυνείδητος λειτουργός ποτέ δεν πρόκειται να παραμελήσει το χρέος του και το καθήκον του.

Η δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία βίαια και σκληρά μας προσαρμόζουν, δημιουργεί διαταραχές στην ψυχική μας κατάσταση. Η ανεργία του πατέρα ή της μάνας σίγουρα θα έχει αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των παιδιών. Όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει στην σχολική κοινότητα περιπτώσεις μαθητών με ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν είμαστε σε θέση να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και ενδεχομένως  ενίοτε να μην μπορούμε καν να τα διαγνώσουμε.

Η θέση του εκπαιδευτικού έχει μεγάλη ευθύνη. Πέραν της καθαρά εκπαιδευτικής διαδικασίας και της τήρησης των προγραμμάτων σπουδών, ο εκπαιδευτικός οφείλει να βρίσκεται δίπλα στον μαθητή, να συζητά μαζί του, να τον συμβουλεύει, να του προσφέρει λύσεις και διέξοδα, πάντοτε όμως με διάκριση και σεβασμό στην προσωπικότητά του και πάντοτε κρατώντας τις αποστάσεις που πρέπει. Οφείλουμε να είμαστε διακριτικοί γιατί η εφηβεία είναι μια ευαίσθητη ηλικία που μπορεί να δημιουργήσει παρεξηγήσεις, παρερμηνείες και ενώ ο εκπαιδευτικός έχει καλές προθέσεις, ίσως τελικά να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα.

Οι υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας μπορούν να βοηθήσουν και χρειάζεται να δοθεί  έμφαση στα προγράμματα προαγωγής της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων. Όσο τα κοινωνικά προβλήματα αυξάνονται και διογκώνονται, τόσο πιο κοντά οφείλουμε όλοι μας να βρισκόμαστε κοντά στους εφήβους.

Εύχομαι η ημερίδα αυτή που οργανώνει η Παιδοψυχιατρική Μονάδα σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α’Βάθμιας και Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης να ωφελήσει και να δώσει χρήσιμες συμβουλές σε όσους αγαπάνε και νοιάζονται τους εφήβους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ωραίος!