Ο Δήμος Πατρέων (Αντιδημαρχίες: Υγείας Πρόνοιας & Εθελοντισμού) με αφορμή την ανακήρυξη του 2012 ως «Έτους Παπανικολάου» από την UNESCO τιμούν τον κορυφαίο Έλληνα επιστήμονα με κύκλο εκδηλώσεων. Μετά το διήμερο δωρεάν εξετάσεων «Τεστ Παπ» που πραγματοποιήθηκε στις 27-28 Νοεμβρίου σε συνεργασία με το ΙΑΚ - Πατρών, την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. διοργανώνουν σχετική ημερίδα στην Αγορά Αργύρη.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Μπράχου Ξενάκη Ζωή: Διευθύντρια ΕΣΥ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Π. «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ», με θέμα ομιλίας: «Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας».
Ψαχούλια Χαραλαμπία: Διευθύντρια ΕΣΥ του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, με θέμα ομιλίας: «Συμβουλή του Test – pap στην πρόληψη του καρκίνου της μήτρας.»
Καϊάφα Νικολέττα: Μαία του Ιατροκοινωνικού Κέντρου Πατρών, με θέμα ομιλίας: «Στατιστικά στοιχεία του ΙΑΚ Πατρών για τα έτη 2011-2012».
Παπαχρυσανθάκη Λαμπρινή: Πρόεδρος Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου Νομού Αχαΐας «Αγκαλιάζω», με θέμα ομιλίας: «Εθελοντισμός και Γυναίκα»
Ο Γιώργος Παπανικολάου σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1907 μετέβη στην Γερμανία όπου γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και άρχισε τις βιολογικές έρευνες σχετικά με τον καθορισμό του φύλου στα οστρακόδερμα. Ύστερα από τρία χρόνια ανακηρύχθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Μονάχου και λίγο αργότερα, το 1913 μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου και έκανε τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις του. Εργάστηκε στο Τμήμα Παθολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και στο Τμήμα Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κορνέλ, στο οποίο πέρασε σχεδόν μισό αιώνα, ξεκινώντας ως βοηθός καθηγητής και καταλήγοντας σε τακτικό καθηγητή της ανατομίας και της ιστολογίας στην Ιατρική Σχολή του φημισμένου αυτού ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης.
Επιδόθηκε σε επίπονες και συστηματικές μελέτες των γεννητικών λειτουργιών της γυναίκας και το 1928 χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την «κυτταρολογική μέθοδο» του για την διάγνωση του καρκίνου της μήτρας, για την οποία όμως οι σύγχρονοι του επιστήμονες είχαν πολλές επιφυλάξεις. Σήμερα το Παπ-Τεστ είναι ευρύτατα διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιείται ανεπιφύλακτα για την διάγνωση του καρκίνου της μήτρας, «επί της προκαρκινικής δυσπλασίας και άλλων κυτταρολογικών ασθενειών του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου