Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Περί διασφάλισης των συμφερόντων του Δήμου




Με αφορμή δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο και ανακοινώσεις - δηλώσεις παρατάξεων και  μελών της δημοτικής αντιπολίτευσης  περί ολιγωρίας στο θέμα της είσπραξης ενοικίων για ακίνητα του Δήμου στα οποία στεγάζονται επιχειρήσεις, από τη Δημοτική Αρχή γίνονται γνωστά τα εξής:

Η  προσπάθεια ορισμένων να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις σε ό,τι αφορά στους χειρισμούς του Δήμου στο ζήτημα της είσπραξης των οφειλομένων από ενοίκια  ακινήτων του, τα οποία έχουν ενοικιάσει επιχειρήσεις, είναι άστοχη, περίεργη έως ύποπτη σε ό,τι αφορά στη χρονική στιγμή που επελέγη για να γίνει η  επίθεση στη Δημοτική Αρχή και προσκρούει στην πραγματικότητα των χειρισμών της καθώς ο Δήμος  έχει κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες τόσο για να διασφαλίσει τα οφειλόμενα ποσά, όσο και για να  απαιτήσει, μέσω της νομικής οδού,  την είσπραξή τους.

Παράλληλα δε, η Δημοτική Αρχή έχει προχωρήσει ακόμη και σε έξωση επιχειρηματία από ακίνητο του Δήμου, επειδή δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του.

Σημειώνεται ότι όταν ανέλαβε η Δημοτική Αρχή, βρέθηκε ενώπιον οφειλών που χρονολογούνταν από το 2008.

Η αρμόδια Αντιδημαρχία Οικονομικής Διαχείρισης και αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας και Κληροδοτημάτων, κυρίως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ακίνητης περιουσίας από τον τότε βοηθό Δημάρχου και νυν  αντιδήμαρχο  Οικονομικών κ. Παναγιώτη Βαφέα, ενεργοποιήθηκε αμέσως και απέστειλε από το Σεπτέμβριο του 2011 κιόλας στη Νομική Υπηρεσία του Δήμου τους σχετικούς φακέλους για το σύνολο των οφειλών από ενοίκια, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα έναντι των οφειλετών και να απαιτηθούν άμεσα τα οφειλόμενα ποσά.
Παράλληλα το σύνολο των οφειλών είναι βεβαιωμένο στο ταμείο του Δήμου και ταυτόχρονα υπάρχει αντίστοιχη βεβαίωση και στην Εφορία με προσαύξηση 1% το μήνα.


Αναλυτικά:

-Το ποσό των 250.000 ευρώ εκ των οφειλομένων στον Δήμο αφορά τον επιχειρηματία ο οποίος δραστηριοποιείτο στο Δημοτικό Περίπτερο στο Δασύλλιο.  Για πρώτη φορά μετά από σειρά ετών μη τήρησης των συμφωνηθέντων έγινε από τον Δήμο έξωση στον  εν λόγω επιχειρηματία, ενώ έχει κινηθεί εδώ και 1, 5 χρόνο η δικαστική διαδικασία για την απαίτηση των ποσών που αυτός οφείλει. Την ερχόμενη Τρίτη μάλιστα προχωρά η διαδικασία δημοπράτησης  για τη μίσθωση του ακινήτου.

-Σε ό,τι αφορά το ποσό των 300.000 ευρώ το οποίο οφείλει ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο ακίνητο των Παλαιών Σφαγείων, ο Δήμος επίσης κίνησε τις διαδικασίες έξωσης του επιχειρηματία, ο οποίος ωστόσο, όταν ενημερώθηκε για αυτό, προσήλθε στον Δήμο και προχώρησε σε διακανονισμό του οφειλόμενου ποσού, τον οποίο (διακανονισμό) τηρεί.

- Σε ό,τι αφορά το ποσό των 105.000 ευρώ που οφείλει η επιχείρηση η οποία δραστηριοποιείτο έως το 2010 στην Αίγλη και η οποία έχει αποχωρήσει από το χώρο, η Δημοτική Αρχή έχει κινηθεί δικαστικά για να διεκδικήσει τα ποσά που της οφείλονται και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.
 

-Σε ό,τι αφορά επιχειρήσεις στην ζώνη του ΟΛΠΑ, η οποία προσφάτως περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου Πατρέων, αφού επιλύθηκαν όλα τα διαδικαστικά ζητήματα για να εισπράττει πλέον ο Δήμος τα ενοίκιά του, και αφού εξαντλήθηκαν  όλα τα περιθώρια επικοινωνίας με τους μη συνεπείς ενοικιαστές, ο Δήμος προσφάτως,  προσχώρησε σε διαδικασίες διεκδίκησης και εξώσεων σε ό,τι αφορά όσους δεν συμμορφώθηκαν.

Όπως αποδεικνύεται, ο Δήμος όχι μόνο δεν έχει ολιγωρήσει, αλλά έχει  προχωρήσει έγκαιρα  σε όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες για να διασφαλίσει και να διεκδικήσει τα χρήματα που του οφείλονται, λαμβάνοντας υπόψη και την οικονομική κατάσταση που επικρατεί και εξαντλώντας όλα τα περιθώρια συνεννόησης με τους επιχειρηματίες σε ένα τόσο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, δείχνοντας ευαισθησία και για τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές και όλους όσοι δραστηριοποιούνται σε σχέση με τα συγκεκριμένα καταστήματα και βγάζουν από εκεί το ψωμί τους και τους οποίους δεν φαίνεται να σκέφτηκαν κάποιοι που κόπτονται περί των δικαίων των εργαζομένων.

Στόχος του Δήμου είναι πρώτα να προσπαθήσει να φέρει τους επιχειρηματίες στο ταμείο και αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, τότε να προχωρήσει σε εξώσεις και δικαστικά μέτρα.

Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογιστεί και η χρονική καθυστέρηση στην διεκπεραίωση των δικαστικών υποθέσεων από τη Δικαιοσύνη για την οποία καμία ευθύνη δεν φέρει βεβαίως ο Δήμος.
Κατόπιν τούτων, η σπουδή ορισμένων να καταγγείλουν το Δήμο, μοιάζει περισσότερο με επαναστατική γυμναστική για τη δημιουργία εντυπώσεων, παρά με καταγραφή της πραγματικότητας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα συμφέροντα του Δήμου δεν τα διασφαλίζεις με την αφαίρεση πινακίδων. Χθες πήρες πάνω από 10 έξω από την αγορά Αργύρη.

Τί σου έφταιγαν όλοι αυτοί;

Όταν θα γίνεις κοινός θνητός τότε θα καταλάβεις το λάθος σου.

Το μέλλον δεν σας ανήκει, η παράταξή σας θα εξαφανισθεί

Χαράλαμπος Γερ.Στανίτσας είπε...

Κοινός θνητος ειμαι φίλε. Κοινή λογική επίσης επιβάλλει την τήρηση των νομων.
Δεν μπορώ να σε βοηθήσω αλλιώς.