Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ



“Για δεύτερη συνεχή φορά, χθες, το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας, εμποδίστηκε να συνεδριάσει. Για άλλη μια φορά το Δημοτικό Συμβούλιο δέχεται ένα πλήγμα στην αξιοπιστία του και  τη σοβαρότητά του, καθώς το αυτονόητο σε καθεστώς δημοκρατίας, δικαίωμα της συνεδρίασης ενός οργάνου, γίνεται ζητούμενο, με την ανοχή μερίδας της αντιπολίτευσης που ως φαίνεται εξυπηρετείται επικοινωνιακά από το να χαϊδεύει τους εργαζόμενους ακόμη και όταν αυτοί δεν έχουν δίκιο. Ακόμη και όταν αυτοί ζητούν τον σεβασμό και τον έχουν, αλλά δεν σέβονται το δικό σου δικαίωμα να συνεδριάζεις και να αποφασίζεις με τον μόνο τρόπο που έχει εφεύρει η δημοκρατία για να διασφαλίζει την συνέχεια και την ασφάλειά της: Την αρχή της πλειοψηφίας.
Το να μην το δέχονται αυτό οι εργαζόμενοι επειδή αισθάνονται ότι έτσι διεκδικούν τα δίκαιά τους βεβαίως και δεν μπορεί να είναι  κατανοητό.
Το να αδιαφορούν όμως και να μην την καταγγέλλουν  έως και να επικροτούν την στάση αυτή οι ίδιοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, τινάζοντας στον αέρα το δημοτικό συμβούλιο, αναιρώντας με αυτόν τον τρόπο τον ίδιο τους το ρόλο, μόνο και μόνο για να αποκομίσουν -όπως νομίζουν- επικοινωνιακά οφέλη, επειδή τους αρέσει να βρίζουν οι εργαζόμενοι τον Δημαρά, αυτό αποτελεί  τουλάχιστον ντροπή.
Με κατηγορούν ότι δεν συνεργάζομαι με την αντιπολίτευση.
Μετά τις ευθείες απειλές των εργαζομένων ότι δεν θα αφήσουν με το «έτσι θέλω» το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάσει ξανά αν δεν αποσυρθεί το θέμα της δημιουργίας Εργοστασίου  Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ανέλαβα πρωτοβουλία να καλέσω τους επικεφαλής των παρατάξεων για να βρούμε μαζί έναν κοινό τρόπο, έναν κοινό τόπο για την περιφρούρηση του αυτονόητου δικαιώματός του οργάνου να συνεδριάζει.
Δεν κατέστη δυνατόν να συμβεί αυτό. Διότι οι περισσότεροι δεν ήθελαν να καταγγείλουν την τακτική των  εργαζομένων
Και μπορώ να πω ότι διαφωνώ  απόλυτα αλλά σέβομαι για παράδειγμα  τη στάση των κκ.  Πελετίδη και Πατούχα που δείχνουν μια συνέπεια σε αυτά που λένε μέσα και σε αυτά που λένε έξω από τις συνεδριάσεις και έχουν σαφή λογική ακολουθία σε αυτά που ψηφίζουν και σε αυτά που πιστεύουν.
Αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω για παράδειγμα,  σε καμία περίπτωση τη στάση του κ. Κατσικόπουλου ο οποίος, προσέξτε, αν και ψήφισε η παράταξή του «ναι» στη επικύρωση της σύμβασης για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ, έρχεται τώρα να ταχθεί εμμέσως πλην σαφώς υπέρ των εργαζομένων που δεν θέλουν αυτό που και ο ίδιος ψήφισε. Ε, αυτό είναι τουλάχιστον παραλογισμός για να μην πω διπροσωπία.
Και ποιος το κάνει αυτό; Ο εκπρόσωπος του κόμματος που έτρεχε να δώσει  τη δουλειά του εργοστασίου σε εθνικό μεγαλοεργολάβο για να πληρώνουν οι Πατρινοί διπλά και τριπλά. Όπως έκαναν και σε κυβερνητικό επίπεδο και άδειασαν τις τσέπες των πολιτών για να γεμίσουν τις τσέπες των εργολάβων.
Τέτοιο θράσος. Με πολεμάνε γιατί τους  χάλασα τη σούπα, γιατί δεν έγινε η δουλειά  όπως την είχαν συμφωνήσει. Δε έχουν καταλάβει ότι άλλαξαν οι εποχές, ότι ο κόσμος τους πήρε χαμπάρι. Συνεχίζουν αμετανόητοι το ίδιο παιχνίδι. Με πολιτική υπεροψία… Σαν να εξακολουθούν να κάνουν  κουμάντο σε όλα. Σαν να μην τους απάντησε ο λαός…

Θέλω να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι κατανοώ και σέβομαι  απόλυτα τη αγωνία των εργαζομένων για το εργασιακό τους μέλλον, ιδίως σε ένα τόσο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.  Δεν μπορώ όμως με τίποτε να κατανοήσω τους φόβους που εκφράζουν σχετικά με υποτιθέμενα σενάρια ιδιωτικοποίησης του τομέα καθαριότητας.

H Δημοτική Αρχή όπως είπα και χθες όχι μόνο δεν προωθεί την ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας, αλλά απεναντίας, στα πλαίσια της επαναδιαπραγμάτευσης της   σύμβασης με την ελληνική εταιρεία αξιοποίησης ανακύκλωσης, εξετάζει το πώς ο Δήμος θα αναλάβει και ένα κομμάτι της αποκομιδής  του  ανακυκλώσιμου υλικού, πώς δηλαδή  θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας.
Διαβεβαιώνω για άλλη μια φορά ότι ουδεμία πρόθεση, κανένας σχεδιασμός δεν υπάρχει για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.
Και επειδή σέβομαι τους εργαζόμενους και την αγωνία τους, έχω συγκαλέσει στη  1 σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Λόγου και  Τέχνης σύσκεψη με όλους τους Δημοτικούς Υπαλλήλους  προκειμένου να συζητήσω μαζί τους και να τους εξηγήσω  ότι δεν τίθεται κανένα  ζήτημα ιδιωτικοποίησης του τομέα καθαριότητας, ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, από την πλευρά της δημοτικής αρχής, σε αντίθεση με άλλους κεντρικούς μεγάλους Δήμους οι οποίοι συζητούν να παραχωρήσουν σε ιδιώτες τμήματα του τομέα καθαριότητας.
Θέλω να τους πω ότι με τον τρόπο που αντιδρούν αντί να ενισχύουν το δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας τον θέτουν σε κίνδυνο, καθώς αν δεν γίνει το εργοστάσιο τα σκουπίδια θα είναι στις πόρτες των Πατρινών, θα αυξηθεί το κόστος μεταφοράς και ταφής και οι ίδιοι οι πολίτες θα σκεφτούν ότι θα είναι  καλύτερο να πληρώνουν μια εταιρεία που θα τους έρχεται και φθηνότερα. Ας σκεφτούν σοβαρά αυτόν τον κίνδυνο.

Επειδή με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης δε μπόρεσα να έρθω σε συνεννόηση, και επειδή το θέμα επείγει καθώς κινδυνεύουμε να χάσουμε τη χρηματοδότηση για την κατασκευή του εργοστασίου,  έχω καλέσει τους βουλευτές της Αχαΐας και τους φορείς της περιοχής το Σάββατο  στις 11π.μ.  στο Δημαρχείο προκειμένου να του ενημερώσω  για τις διαστάσεις του προβλήματος και να λάβουν και αυτοί  θέση. Διότι τα σκουπίδια δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους του Δήμου. Αφορούν όλους τους πολίτες και τους επαγγελματίες της Πάτρας,  τους οποίους οφείλω ως Δήμαρχος να υπηρετώ και τους οποίους και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την  καθαριότητα οφείλουν να σέβονται.


ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Να  πάμε όμως τώρα στο θέμα του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων.
Σημειώνω ότι με  ΣΔΙΤ κατασκευάζονται τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στην Πάτρα. Αυτό δεν  είναι επιλογή του Δημαρά. Είναι η μόνη λύση για να γίνουν Εργοστάσια που δεν θα πληρώσουν χρυσά οι πολίτες.
Αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας στη συνεδρίασή του την 25η Απριλίου του 2012 ενέκρινε την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου του Εργοστασίου, με ΣΔΙΤ., με 25 ψήφους υπέρ, 7 λευκά και «όχι»
Υπέρ ψήφισε και η παράταξη του κ. Κατσικόπουλου και συγκεκριμένα  οι κκ. Δημακόπουλος, Καυκάς,  Τζανάκος, Μπακαλάρος και  Μπινιέρης. Βεβαίως ο ίδιος ο κ. Κατσικόπουλος απουσίαζε. Θέλω να πιστεύω όμως ότι συμφωνεί με τα μέλη της παράταξής του, ότι έχουν την ίδια γραμμή. Εκτός και αν δεν είναι έτσι…

Αν δεν συνεδριάσει άμεσα το Συμβούλιο κινδυνεύουμε να χάσουμε τη χρηματοδότηση.
Και προσέξτε τι θα συμβεί αν δεν γίνει το εργοστάσιο:
Στο νόμο 4042 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 24 της 13ης Φεβρουαρίου του 2012, στο άρθρο 43 το ειδικό τέλος ταφής απορριμμάτων όταν δεν υπάρχει εργοστάσιο, ορίζεται, για το 2014, σε 35 ευρώ ανά τόνο διατιθέμενων αποβλήτων και αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο έως του ποσού των 60 ευρώ ανά τόνο.
Δηλαδή έτσι όπως διαγράφεται έως τώρα η κατάσταση, η Πάτρα κινδυνεύει να μην έχει, ούτε εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, ούτε ΧΥΤΑ, αφού ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας θα έχει κορεστεί και θα έχει κλείσει, αλλά οι Πατρινοί θα πληρώνουν 60 ευρώ τον τόνο τα σκουπίδια για να ταφούν σε άλλους χώρους Υγειονομικής Ταφής συν 100 ευρώ για μεταφορά και έξοδα ταφής, σύνολο 160 ευρώ!
Μιλάμε για εικοσαπλασιασμό του κόστους. Το σκέφτηκαν αυτό όλοι αυτοί που εμποδίζουν τη δημιουργία του εργοστασίου; Ενδιαφέρονται για την τσέπη του Πατρινού ή για τα δικά τους συμφέροντα και μόνον αυτά;
Θέλουν να συμβεί και στην Πάτρα αυτό που συμβαίνει σήμερα στο Αίγιο, όπου οι πολίτες του Αιγίου χρυσοπληρώνουν τον τόνο τα σκουπίδια για να μεταφερθούν αλλού;.
Μήπως τελικά θέλουν να φθάσουν την πόλη και τους δημότες σε αδιέξοδο, ώστε να παραδώσουν στη συνέχεια σύσσωμη την Καθαριότητα στους ιδιώτες;

Μας λένε γιατί επιλέξαμε να γίνει το εργοστάσιο επεξεργασίας με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα δηλαδή με ΣΔΙΤ. Αυτό είναι ψευδέστατο. Δεν επιλέξαμε εμείς τα ΣΔΙΤ. Για την ένταξη των εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στις επιλέξιμες δαπάνες του ΕΣΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο θέτουν τα ΣΔΙΤ ως προϋπόθεση για να έχουμε χρηματοδότηση.
Από αρχές Απριλίου 2012 λάβαμε την ανοιχτή πρόσκληση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για υποβολή προτάσεων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη», Άξονας προτεραιότητας: «Προστασία Εδαφικών Συστημάτων – Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων» ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής .
Στην παράγραφο 3 και υποπαράγραφο 3.4 γ αναφέρεται ρητά ότι μεταξύ των ειδικότερων κανόνων επιλεξιμότητας, οι πράξεις που θα προταθούν προς ένταξη θα πρέπει να προβλέπουν μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων με εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3389/2005 και να προβλέπουν την ανάθεση της μελέτης – κατασκευής  - λειτουργίας – συντήρησης της εγκατάστασης για επαρκή χρονική περίοδο ανάλογη με τη διάρκεια ζωής, που προβλέπεται στην χρηματοοικονομική ανάλυση του έργου. Για το προτεινόμενο έργο θα πρέπει να έχει γίνει η υπαγωγή του στη διαδικασία ΣΔΙΤ με την αντίστοιχη απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ.

Ουσιαστικά έχουμε μόνο μια επιλογή: Αν θέλουμε εργοστάσιο μπορούμε να το κάνουμε μόνο με ΣΔΙΤ σε άλλη περίπτωση τα σκουπίδια θα είναι στους δρόμους και θα ψάχνουμε χώρους εκτός Πατρών βάζοντας τους Πατρινούς να πληρώνουν εικοσαπλάσια τον τόνο τα σκουπίδια για να τα μεταφέρουμε και να τα εναποθέσουμε. 
Επαναλαμβάνω, δεν είναι η Δημοτική παράταξη Δημαρά που επέλεξε ΣΔΙΤ. Σας θυμίζω ότι 19 Δημοτικά Συμβούλια στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουν ψηφίσει υπέρ των ΣΔΙΤ η δε Αιτωλοακαρνανία έχει προχωρήσει ήδη τις διαδικασίες για την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, ενώ το δικό μας Δημοτικό Συμβούλιο έχει ψηφίσει υπέρ της δημιουργίας του εργοστασίου επίσης με ΣΔΙΤ, το οποίο εργοστάσιο, να σας θυμίσω, έχει συμπεριληφθεί στο χωροταξικό σχεδιασμό από τη Νομαρχία Αχαΐας, από το 2005, δηλαδή το είχε εντάξει ο ίδιος ο κ. Κατσικόπουλος ως νομάρχης τότε.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: