Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Το "Κίνημα της Πατάτας" ξεσπάει και στην Αχαΐα

Ομάδες εθελοντών και ο Δ. Πατρέων συστρατεύονται στην προσπάθεια να παταχθούν τα κυκλώματα των κερδοσκόπων
Η τεράστια απήχηση που είχε τόσο μεταξύ των παραγωγών αγροτικών προϊόντων όσο και ανάμεσα στο ευρύ καταναλωτικό κοινό το λεγόμενο "Κίνημα της Πατάτας" κινητοποίησε, τελικά, όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, ευαίσθητους πολίτες και στην περιοχή της Πάτρας, οι οποίοι μπαίνουν δυναμικά στον αγώνα πάταξης των αισχρών κερδοσκοπικών διαθέσεων γνωστών κυκλωμάτων μεσαζόντων, που λυμαίνονταν ως τώρα την αγορά, εκμεταλλευόμενοι αγρίως τους παραγωγούς, από τους οποίους αγόραζαν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα τους, αλλά και τους καταναλωτές, προς τους οποίους διετίθεντο τελικά σε τιμή πολλαπλάσια της αγοράς τους!
Το καλό, μάλιστα, είναι ότι στον αγώνα αυτό δείχνει διάθεση να συστρατευτεί από την πρώτη στιγμή και ο Δήμος Πατρέων, όπως τονίζει στο attacktv.gr ο αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας, Χαράλαμπος Στανίτσας.
Ειδικότερα, ο γνωστός συνδικαλιστής Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, μιλώντας στο attacktv.gr και αναφερόμενος στην πρωτοβουλία που ξεκίνησε το ERGASIANEWS, σε συνεργασία με εθελοντές συμπολίτες, για τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων της Αχαΐας, τόνισε: "Είμαστε μια ομάδα ενεργών πολιτών, που, παρακολουθώντας αυτό το οποίο γίνεται και σε άλλες πόλεις και ειδικά στην Κατερίνη, με την πατάτα Νευροκοπίου, αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο και στην πόλη μας, αν και το δικό μας σχέδιο θα έλεγα ότι είναι πιο φιλόδοξο, δεδομένου ότι προτείνουμε τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας ελεύθερης δημοπρασίας αγροτικών προϊόντων (της agrotica-free product zone)".
Παράλληλα, εξήγησε ότι επιδίωξη της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι να βοηθηθούν οι παραγωγοί να δημιουργήσουν ένα θεσμό άμεσης διάθεσης αγροτικών προϊόντων, κάτι που θα έρθει για να μείνει και δεν θα έχει διάρκεια ζωής όσο και ο θόρυβος των πρώτων αυτών ημερών.
"Δεν είναι κάτι που έχει αρχηγούς"

Ο κ. Καραγεωργόπουλος εξήγησε ότι το σχέδιο των εμπνευστών αυτής της πρωτοβουλίας προβλέπει μία φορά στις 15 ημέρες οι αγρότες της περιοχής, σε προκαθορισμένους χώρους, που θα διατίθενται από τους δήμους, να διαθέτουν απευθείας στους καταναλωτές τα προϊόντα τους και να γίνεται μία ανοιχτή δημοπρασία. Επιπροσθέτως, ο κάθε αγρότης και κυρίως οι νέοι, που έχουν σχέση με την ηλεκτρονική τεχνολογία και είναι εξοικειωμένοι με το Ίντερνετ, θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν ένα κωδικό σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα μπορούν να ανεβάζουν την προσφορά τους και αποκάτω θα μπορούν, με τη σειρά τους, να μπαίνουν και οι πολίτες-καταναλωτές και να καταγράφονται οι παραγγελίες. Πρόκειται, λοιπόν, για μία ζωντανή αμφίδρομη επικοινωνία, που θα αποσκοπεί και στο να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά οι παραγωγοί και μεταξύ τους.
Στο σημείο αυτό ο Δημ. Καραγεωργόπουλος επισήμανε ότι "στις λαϊκές αγορές, πέρα από τους πωλητές, που τα αγοράζουν από τους μεσάζοντες, οι ίδιοι οι παραγωγοί βάζουν πολλές φορές αδικαιολόγητα 'καπέλα' στις τιμές".
Πέραν αυτού, επειδή, όπως είπε, όσοι ξεκινούν και στην Αχαΐα αυτή την προσπάθεια θέλουν τα προϊόντα που θα διατίθενται να μην υπολείπονται σε ποιότητα, αλλά, αντίθετα, να πιστοποιούνται επιστημονικά γι' αυτήν, ήδη απευθύνθηκαν, ζητώντας βοήθεια και συμπαράσταση, τόσο στο Πανεπιστήμιο όσο και στο ΤΕΙ της Πάτρας. Επίσης, προσδοκούν ουσιαστική στήριξη από το αρμόδιο πανεπιστημιακό Τμήμα της αχαϊκής πρωτεύουσας και στον τομέα της κατασκευής της προαναφερθείσας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Ο κ. Καραγεωργόπουλος επιφυλάχτηκε για την ανακοίνωση, μέσα στις επόμενες ημέρες, του τόπου και του χρόνου της πρώτης δημοπρασίας αγροτικών προϊόντων και κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά: "Δεν είναι κάτι που έχει αρχηγούς. Βάλαμε εμείς τη σπίθα και ο καθένας ας προσθέσει ένα ξυλαράκι, για να φουντώσει η φωτιά που θα κάψει τους μεσάζοντες και όσους βάζουν καπέλα στη ζωή μας".
Χαρ. Στανίτσας: Βοήθεια σε χώρους και προσωπικό

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας, Χαράλαμπος Στανίτσας, μιλώντας στο attacktv.gr, τόνισε ότι ήδη από το Σάββατο το μεσημέρι έλαβε εντολή από το δήμαρχο, Γιάννη Δημαρά, να διερευνηθούν και στην Πάτρα οι δυνατότητες που υπάρχουν για να προμηθευτούν αρχικά με φτηνή πατάτα οι καταναλωτές.
"Είμαστε θετικοί σε οποιαδήποτε προσπάθεια αυτοοργάνωσης, ώστε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που πένονται να προμηθευτούν σε χαμηλές τιμές βασικά καταναλωτικά είδη", διαβεβαίωσε και γνωστοποίησε ότι "επιθυμία του Δημάρχου είναι να ξεκινήσουμε από την πατάτα και να επεκταθούμε, σε επόμενη φάση, στο λάδι και το ρύζι".
Προσδιορίζοντας δε ακριβέστερα τη μορφή της βοήθειας που θα παράσχει ο Δήμος, ενημέρωσε πως "είναι πρόθυμος να βοηθήσει και στην εξασφάλιση χώρων για τη διανομή, ενδεχομένως δε και σε προσωπικό, για την καταγραφή είτε των προσφερόμενων ειδών είτε εκείνων που ζητούνται από τους καταναλωτές".

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτό το κίνημα;
Πως μπορώ να προσφέρω;
Να βοηθήσω;