Φωτό :

Όθωνος κ' Αμαλίας, Πάτρα 1950

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

Η κοινωνική πολιτική του Δήμου Πατρέων


Το τελευταίο χρονικό διάστημα στην πόλη μας γινόμαστε μάρτυρες τραγικών καταστάσεων που προκύπτουν από την αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται και τα οποία οδηγούν στον μαρασμό και την ανέχεια ομάδες του πληθυσμού που μέχρι σήμερα δεν ήταν καν καταγεγραμμένες ως ευπαθείς.
Οι ανάγκες των συνανθρώπων μας στη περιοχή του Δήμου Πατρέων  είναι ανησυχητικά αυξανόμενες. Είναι ενδεικτικό ότι σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Τροφίμων υπήρχαν 425 οικογένειες στις οποίες γινόταν διανομή τροφίμων  ενώ τώρα έχουμε ξεπεράσει τις  950. Μόνο τον μήνα Ιανουάριο είχαμε 80 νέες αιτήσεις για μόνιμα μέλη της. Αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Παράλληλα πληθαίνουν τα αιτήματα για κάλυψη αιτημάτων για κάλυψη ενοικίων, πληρωμή λογαριασμών ρεύματος, και εξόφλησης χρεών για ιατροφαρμακευτικούς λόγους, ενώ πληθαίνουν τα καταστήματα στην πόλη που βάζουν λουκέτο, πολλαπλασιάζονται  οι εξώσεις  η ανεργία φτάνει σε πολύ μεγάλα ύψη και τα αιτήματα για μια θέση εργασίας πέφτουν βροχή.
Αυτό που είναι από τα απίστευτα και καταδεικνύει την νέα κατάσταση  που διαμορφώνεται, είναι ότι άνθρωποι που πριν από δύο χρόνια ήταν χορηγοί των κοινωνικών δομών του Δήμου μας, σήμερα έρχονται και ζητούν βοήθεια για στοιχειώδη καθημερινά προβλήματα όπως η σίτιση, η υγεία, η στέγαση κλπ.
Η κατάσταση αυτή όπως δείχνουν τα πράγματα όχι μόνο δεν θα βελτιωθεί, αλλά αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.
Από όλα αυτά προκύπτει επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου μας και η παροχή βοήθειας στους συνανθρώπους μας.
Για να επιτελέσουμε αυτό  το έργο, στο οποίο δίνουμε άμεσα προτεραιότητα ως Δήμος Πατρέων, πρέπει να υπερπηδήσουμε πολύ μεγάλα εμπόδια. Εμπόδια που έχουν να κάνουν με την δεινή οικονομική κατάσταση του Δήμου λόγω της τη μεγάλης μείωσης των εσόδων του από τα τέλη, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης των πολιτών. λόγω της  πενιχρής  χρηματοδότησής του από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς πόρους, αλλά και της σημαντικής έλλειψης εργαζομένων σε ό,τι αφορά το επιστημονικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.
Παρά το ιδιαίτερα δυσμενές τοπίο σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του Δήμου μας, η Δημοτική Αρχή δεν έκανε την παραμικρή αύξηση των δημοτικών  τελών, όπως έκαναν όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές οι οποίες είτε έκαναν αύξηση των τελών, είτε προχωρούσαν σε δανεισμό, είτε έκαναν και δανεισμό και αύξηση.
Αντιθέτως  παρά τα πενιχρά όπως είπα οικονομικά του Δήμου, (ενδεικτικά σας λέω ότι το τελευταίο δίμηνο καλούμαστε να κινηθούμε με 300.000 ευρώ λιγότερα απ΄ό,τι το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα μετά βίας να καλύπτονται κάποιες από τις βασικές δαπάνες),όχι μόνο δεν μείωσε τις κοινωνικές του δομές, αλλά αντιθέτως τις αύξησε και τις επέκτεινε.
Πρόκειται για δομές και  δράσεις που έχουν στόχο την στήριξη των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας σε ό,τι αφορά την  κάλυψη βασικών αναγκών σε τρόφιμα και ένδυση, την κοινωνική πρόνοια,  την υποστηρικτική εκπαίδευση, την φαρμακευτική κάλυψη, τις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, την στήριξη των ευπαθών κοινωνιών ομάδων κ.α.
Παράλληλα ο Δήμος μας καταβάλλει προσπάθεια να εκμεταλλευτεί στο έπακρο κάθε πρόγραμμα που μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους πολίτες και ιδίους για τους νέους ανθρώπους.
Ο Δήμος της Πάτρας κινητοποιήθηκε έγκαιρα και κατάφερε να διεκδικήσει και να πάρει 1132 θέσεις εργασίας συμβασιούχων μέσω ΜΚΟ αλλά και να διασφαλίσει θέσεις εργασίας αυτεπιστασίας  μέσω του ΟΑΕΔ.
Επίσης υποβάλλαμε στο Υπουργείο Εργασίας πρόταση με συντονιστή τη ΑΔΕΠ για το Σχέδιο δράσης με τίτλο «Υποστήριξη προς όφελος της εργασίας ευπαθών κοινωνικών ομάδων Πάτρας».
Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων  την παροχή συμβουλευτικής, πληροφόρησης και υποστήριξης εργοδοτών, την κατάρτιση και επιμόρφωση μελών ευπαθών κοινωνικών ομάδων με σκοπό την απόκτηση επιπλέον προσόντων και τη δικτύωση με τοπικούς και υπερτοπικούς φορείς.  
Το πρόγραμμα έχει  διάρκεια 24 μήνες με ενδεικτική ημερομηνία έναρξης 1/9/2012.
Η σημερινή συνέντευξη γίνεται για δύο  λόγους:
Πρώτο για να ενημερώσουμε τους πολίτες της Πάτρας  για το σύνολο των κοινωνικών και υποστηρικτικών δομών τους Δήμου μας.
Θέλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες της Πάτρας για το που μπορούν να απευθύνονται για κάθε ανάγκη τους και σε ποιες υπηρεσίες.
Ο δεύτερος λόγος είναι για  να απευθύνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας, που έχουν τη δυνατότητα,  σε επιχειρηματίες, σε φορείς, σε συλλόγους, στις κατά τόπους πολυεθνικές εταιρείες και σε όποιον άλλον έχει τη δυνατότητα,  για στήριξη της προσπάθειας του Δήμου Πατρέων και ενίσχυση των δομών του, για εθελοντική και οικονομική προσφορά αλλά και για συλλογή τροφίμων, ενόψει των τεράστιων νέων αναγκών, αλλά και ενόψει της περιόδου του Πάσχα.  
Ο Δήμος Πατρέων με τα πενιχρά οικονομικά του δεν μπορεί  να καλύψει την αθρόα προσέλευση πολιτών που χρήζουν ανάγκης και η οποία συνεχώς μεγαλώνει και στο άμεσο μέλλον αναμένεται να γιγαντωθεί.
Είναι απαραίτητο να δείξουμε περισσότερο από ποτέ,  αυτή την περίοδο της κρίσης,  αλληλεγγύη, και να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας.
Μόνος του ο Δήμος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική πολιτική της Πολιτείας. Είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί ένα σχέδιο από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης και τη στήριξη των αδύναμων ομάδων.  
ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΝΕΡΓΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΦΘΗΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
- Λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών ο Δήμος Πατρέων συμμετέχει στην πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου να φέρει σε άμεση επαφή τους παραγωγούς με τους καταναλωτές. Δίνει έτσι την δυνατότητα να προμηθευτούν οι δημότες ποιοτικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές, χωρίς την επιβάρυνση των μεσαζόντων. Εξυπηρετεί τους πολίτες με τις δημοτικές υπηρεσίες στην συμπλήρωση των παραγγελιών και παρέχει τον χώρο του Λιμένος Πατρών για την διανομή των προϊόντων. Η λίστα με τα προϊόντα συνεχώς διευρύνεται και μέχρι στιγμής οι δημότες μπορούν να παραγγέλνουν πατάτες, αλεύρι, ζυμαρικά, λάδι, κρασί και μέλι στην διεύθυνση. : http://ergasianews.blogspot.com/p/agrotica-free-products-zone.html
 ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ
 - Το 2011  δόθηκαν περίπου 80.000 ευρώ ως οικονομικά βοηθήματα σε δημότες που είχαν ανάγκες υγείας, ενοικίου, διαβίωσης και καθημερινότητας. Φυσικά προηγήθηκε κοινωνική έρευνα από τους αρμόδιους κοινωνικούς λειτουργούς του ΚΟΔΗΠ.
-Επίσης δόθηκε στέγαση σε ξενοδοχείο αλλά και σίτιση σε περιπτώσεις κακοποίησης γυναικών, αστέγων οικογενειών και φυσικά δωρεάν ατομική ψυχολογική βοήθεια σε 450 περιστατικά το 2011, αλλά και νομική στήριξη όπου ήταν απαραίτητο.
- Λειτουργεί γραφείο αξιολόγησης για έκπτωση ή και απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη σε όσους δημότες εκπληρώνουν τα κριτήρια που απαιτούνται.
- Δημοτική Ιματιοθήκη: Η λειτουργία της ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2011  με σκοπό τη διανομή ειδών ρουχισμού σε 800 άπορες οικογένειες, ενώ οι ρυθμοί συγκέντρωσης ρουχισμού μας επιτρέπουν να προβλέπουμε πως το 2012 πάνω από 1.000 οικογένειες θα μπορούν να παραλαμβάνουν ρούχα κάθε 4 μήνες.
- Διερευνούμε την προοπτική να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει Δημοτική Ιματιοθήκη και στη Μεσσάτιδα, ενώ έχει δρομολογηθεί η δημιουργία Δημοτικής Ιματιοθήκης στη Δημοτική Ενότητα Βραχνεΐκων. Τέλος αναζητείται ο κατάλληλος χώρος για στέγαση Δημοτικής Ιματιοθήκης και στη Δημοτική Ενότητα Ρίου.
- Λειτουργούμε  14 παιδικούς  σταθμούς δυναμικότητας 950 περίπου θέσεων. Η επιλογή των νηπίων γίνεται με μοριοδότηση κοινωνικών κριτηρίων με ιδιαίτερα χαμηλά τροφεία (ενδεικτικά δεν πληρώνουν τροφεία ετήσια εισοδήματα έως 8000 ευρώ). Επίσης λειτουργούν 4 ΚΔΑΠ με αριθμό 40 παιδιών το καθένα.  
- Για την Τρίτη ηλικία τα τρία ΚΑΠΗ του Δήμου δραστηριοποιούνται επιτυχώς με πολλές δράσεις όπως χορός, μουσική, γυμναστική, τραγούδι, φυσιοθεραπεία, ιατρεία με γενικούς οικογενειακούς ιατρούς, εκμάθηση Η/Υ καθώς και υπηρεσίες από κοινωνικούς λειτουργούς. Επίσης η Βοήθεια στο σπίτι λειτουργεί μέσα από το πλαίσιο των ΚΑΠΗ με ιδιαίτερη επιτυχία και χρησιμότητα σε ηλικιωμένους και ανήμπορους συνανθρώπους μας.
- Μετά από αίτημα χρόνων για τη δημιουργία ΚΑΠΗ στη Δημοτική Ενότητα Ρίου αναζητείται κατάλληλος χώρος για την ίδρυση ΚΑΠΗ.
 - Δύο κινητές μονάδες ιατρικής φροντίδας από το ΕΣΠΑ, αλλά και η δράση των τριών Δημοτικών Ιατρείων που στεγάζονται στα ΚΑΠΗ, θα βοηθήσουν πολλούς δημότες μας που θα χρειαστούν τέτοιες υπηρεσίες (Γενικοί οικογενειακοί γιατροί, Παιδίατροι κι άλλες ειδικότητες με εθελοντική συμμετοχή. Το 2011 οι εθελοντές εξυπηρέτησαν πάνω από 3.000 περιστατικά εντελώς δωρεάν).
- Ο Κοινωνικός Οργανισμός διεκδικεί, με προτάσεις που έχει καταθέσει, κονδύλια από το ΕΣΠΑ, για δημιουργία ξενώνα κακοποίησης γυναικών, για συμβουλευτική, για κατάρτιση ανέργων, για χορήγηση τροφίμων κλπ.
 - Το Τμήμα κοινωνικής στήριξης διατηρεί με ιδιαίτερη επιτυχία 2 κέντρα ΑΜΕΑ δυναμικότητας 120 ανθρώπων με πολλές και χρήσιμες δραστηριότητες σε καθημερινή βάση, σχολές γονέων, δωρεάν ξενόγλωσσα φροντιστήρια σε 110 παιδιά σε συνεργασία με την ένωση Palso, τη Δημοτική Μέριμνα ( τράπεζα τροφίμων) με 950 περίπου οικογένειες που τροφοδοτούνται με τρόφιμα (υπάρχουν πολλές αιτήσεις ακόμα σε εκκρεμότητα), γραφείο ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών με 400 ατομικές δωρεάν συνεδρίες σε όλες τις κοινωνικές ομάδες το 2011.
 - Έχει ξεκινήσει συνεργασία με επιχειρήσεις της πόλης για τη χορήγηση δωρεάν τροφίμων στην Τράπεζα Τροφίμων ώστε αυτά να διανέμονται στους δικαιούχους.
 - Στην Τράπεζα Τροφίμων λειτουργεί Γραφείο Απαλλαγής Δημοτικών Τελών όπου οι αποδεδειγμένα άποροι δημότες μπορούν να προσφεύγουν για να απαλλάσσονται μερικώς ή όλως από την καταβολή τελών.
- Υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ Δήμου και Ιεράς Μητρόπολης Πατρών στις δράσεις της Τράπεζας Τροφίμων και της καθημερινής σίτισης απόρων.
- Οι Εθελοντές του Δήμου (Ομάδα Ε) σε συνεργασία με άλλες Εθελοντικές Οργανώσεις υλοποιούν δράσεις προκειμένου να ενισχύονται περισσότερες οικονομικά αδύναμες οικογένειες. Αυτό συνέβη κυρίως την περίοδο των Χριστουγέννων και το ίδιο προγραμματίζεται να συμβεί και τις παραμονές του Πάσχα.   
     ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
 - Έχουμε προχωρήσει στην δημιουργία Κοινωνικού Φαρμακείου το οποίο ξεκινά σε λίγες ημέρες τη λειτουργία του σε συνεργασία με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Πατρών και στόχο έχει την παροχή δωρεάν φαρμάκων σε συμπολίτες μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και δεν μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.
-   Η Αντιδημαρχία Υγείας και Πρόνοιας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στα πλαίσια προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής υγείας και ευαισθητοποίησης των δημοτών σχεδιάζει να πραγματοποιήσει δωρεάν ιατρικές εξετάσεις με εθελοντές γιατρούς (σπειρομέτρηση, μέτρηση σακχάρου, χοληστερίνης, μικροαιματοκρίτη κ.ά) στους δημότες των τοπικών κοινοτήτων του διευρυμένου Δήμου Πατρέων. Αρχής γενομένης από την Τετάρτη 12 Μαρτίου στα Αργυρά, Σελλά, Πιτίτσα, η Κινητή Μονάδα Υγείας θα επισκέπτεται συχνά και τα 34 χωριά του Δήμου.
 -Ολοκληρώνουμε τη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο
 - Ολοκληρώνουμε τη λειτουργία του Κοινωνικού  Παιδιατρείου στα δημοτικά ιατρεία.
 - Επίσης πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε με ομόφωνη απόφαση από το Κεντρικό  Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η σύσταση Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Οβρυάς στην Δημοτική Ενότητα Μεσσάτιδος του Δήμου Πατρέων, το οποίο θα υπάγεται στο Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας του Γ.Ν. Πατρών.
Το Ιατρείο θα λειτουργεί με δύο γιατρούς καθημερινά και θα εξυπηρετεί παράλληλα και τις υπόλοιπες κοινότητες της Μεσσάτιδας. Το θέμα θα έρθει για συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο για την έγκριση και παραχώρηση κατάλληλου χώρου για την στέγασή τους.
- Ο Κοινωνικός Τομέας του Δήμου ως βασικός εταίρος του Κέντρου Πρόληψης Νομού Αχαίας του ΚΕΘΕΑ, συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τις εξαρτησιογόνες ουσίες με παράλληλη στήριξη χρήστη και οικογένειας.
 ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕΙ:
 - Σίτιση μαθητών: Με την αντιμισθία του Δημάρχου και συνεργατών του και δια μέσου της Αντιδημαρχίας Παιδείας, των σχολικών επιτροπών και των φορέων της εκπαίδευσης υλοποιείται στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Πάτρας πρόγραμμα σίτισης,  με πρωινό κολατσιό,  750 μαθητών οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα
 - Κοινωνικό φροντιστήριο:  Ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα το Κοινωνικό Φροντιστήριο σε συνεργασία του Δήμου με το Πανεπιστήμιο Πατρών, την πρωτοβάθμια,  την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εθελοντές φοιτητές, εθελοντές μονίμους και συνταξιούχους καθηγητές  για την παροχή εθελοντικής μαθησιακής υποστήριξης μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε 5 Γυμνάσια και 5 Δημοτικά της Πάτρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: