Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Η Γ' τάξη του Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών ξεναγείται στην Πάτρα

Με τους δραστήριους μαθητές της Γ’ τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου Πατρών είχαμε μια καλή συνεργασία φέτος. Στα πλαίσια του μαθήματος της ιστορίας και ιδίως της τοπικής ιστορίας, ασχοληθήκαμε με την μορφή προσωπικών εργασιών με την άγνωστη εν πολλοίς ιστορία της πόλης μας. Όλοι οι μαθητές επέλεξαν το θέμα που τους άρεσε περισσότερο και υπό την καθοδήγηση του Φιλολόγου τους, εκπόνησαν εμπεριστατωμένες εργασίες, επισκέφθηκαν επί τόπου τα σημεία της πόλεως που τους ενδιέφεραν, τα φωτογράφισαν και παρουσίασαν την προσπάθειά τους μέσα στην τάξη.
Για να υπάρχει όμως μια πιο άμεση επαφή με τα αντικείμενα των εργασιών τους, αποφασίστηκε να κάνουμε μια μικρή ξενάγηση σε σημεία αναφοράς της πόλης μας. Την Πέμπτη 5 Μαΐου 2001 όλη η Γ’ Γυμνασίου συγκεντρώθηκε στο ιστορικό κτίριο «Έσπερος» στην πλ.Βασιλέως Γεωργίου και κατόπιν επισκέφθηκε το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων». Εκεί με πολλή αγάπη μας υποδέχθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας κ.Πέτρος Ψωμάς, καθηγητής Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης, και μαζί με την κ.Βλαχάκη μάς ξενάγησαν στους χώρους του θεάτρου (πλατεία, θεωρεία, παρασκήνια, φουαγιέ), απάντησαν στια απορίες των μαθητών και στο τέλος προσέφεραν σε όλους μας από ένα βιβλίο « Το τέλος του Παιχνιδιού» του Σάμιουελ Μπέκετ .
Σειρά είχε το Δημαρχείο της πόλης μας (φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια χρήσης ως Δημαρχείο, αφού προηγουμένως χρησιμοποιείτο ως οικία γνωστού σταφιδέμπορα). Εκεί μας υποδέχθηκε και μας ξενάγησε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ.Ανδρέας Φίλιας και ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Δημαράς μας κέρασε προκείμενου να πάρουμε δυνάμεις και να συνεχίσουμε την περιήγηση την πόλη. Και στον κ.Ψωμά και στον κ.Φίλια προσφέραμε ως αντίδωρο το βιβλίο του Δρ.Παναγιώτη Μαρτίνη « Οι Άγιοι της Εκκλησίας των Πατρών».
Στην συνέχεια ακολούθησε μια σύντομη ξενάγηση σε σημαντικά διατηρητέα κτίρια της πόλης από τους μαθητές Καπρούλια Αγγελική και Πέττα Παύλο, με την βοήθεια του καθηγητού τους. Το δρομολόγιο που ακολουθήσαμε ήταν το εξής : Γεροκοστωπούλου, Ηφαίστου, Ι.Ν.Παντάνασσας, Υψηλάντου, σκάλες Πατρέως, πλ.Αγίου Γεωργίου, Ρωμαϊκό Ωδείο, Ερμού, πλ.Καποδίστρια ( Μαρκάτο), Αγίου Νικολάου, σκάλες Αγ.Νικολάου, περιμετρική βόλτα στο Κάστρο των Πατρών και στάση εντός του Κάστρου. Εκεί, μετά από μια κουραστική ξενάγηση δυο ωρών έπρεπε να πάρουμε δυνάμεις. Ο.Ι.Ν.Αγίας Βαρβάρας Πατρών είχε την καλοσύνη να μας κεράσει ένα σύντομο γεύμα. Κάτω από τον παχύ ίσκιο των δένδρων του Κάστρου γευματίσαμε, παίξαμε λιγάκι για να χαλαρώσουμε και συνεχίσαμε την βόλτα μας. Σειρά είχε το παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο με τον ναό του Αγ.Χαραλάμπους, το παλαιό Καραμανδάνειο με τον Ναό του Αγ.Στυλιανού και την συνέχεια μέσω των οδών Γερμανού και Γεροκωστοπούλου καταλήξαμε και πάλι στην πλ.Βασιλέως Γεωργίου.
Νομίζω ότι, παρά την ομολογουμένη κούραση, άξιζε τον κόπο η περιήγησή μας αυτή, καθώς μας έδωσε την δυνατότητα να παρατηρήσουμε κτίρια και σημεία της πόλης που τα βλέπουμε καθημερινά και δεν τους δίνουμε σημασία. Τους μαθητές συνόδευσαν επίσης και οι κυρίες Παλυβού Χαρά και Λώλου Ευρώπη.
 











10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στον κ.Στανίτσα για αυτή την πρωτοβουλία.Εχει μπει με όρεξη στον πολιτικό βίο της Πάτρας και αξίζει καθε σμπαρασταση από εμας.
Συγχαρητηρια και καλη συνεχεια.

Ανώνυμος είπε...

Θ βάλεις καθόλου κ.... κάτω γιατί μου φαίνεται όλη την ώρα τριγυρνάς στην Πάτρα!!!!!!
χαχαχαχαχ πλάκα κάνω.
Μπράβο ρε μεγάλε. Συνέχισε έτσι. Αυτά πρέπει να προβάλλονται και όχι οι μ......... των δημοσιοκάφρων!

Ανώνυμος είπε...

poli kalo kyrie. ante na mas ksanapate bolta.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία προσπάθεια.Πολλοί μένουν σε αυτήν την πόλη λιγοι την αγαπάνε. μακάρι ο Δήμος να την ομορφείνει κάπως. Βρίσκεται στα κακά της χάλια.

Γ.Σ.

giorgos είπε...

polu wraia h volta mas sthn patra kurie!!

Ανώνυμος είπε...

k.Stanitsas, the best ever! se ola mesa kai sto mathima kai dipla mas. ton pame me xilia

Ανώνυμος είπε...

Η καλύτερη φωτογραφία Χαράλαμπε νομίζω οτι είναι αυτή με τα παιδιά στην Παιδική Χαρά. Αλήθεια, αυτά τα παιδιά έχουν παίξει ποτέ σε Παιδική Χαρά ; Έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με την φύση; Νομίζω ότι από τον τρόπο που παίζουνε και γελάνε τα παιδιά τα έχουν στερηθεί όλα αυτά. Έχουν "μπουχτήσει" σε βιντεο γκαμες και πλε"ιστασιον.
Φίλε Χαρλάμπε συνέχισε να τους φέρνεις σε επαφή με την φύση. Θα τους ωφελήσει. Καλές και οι ξεναγήσεις, αλλά νομίζω ότι τα παιδιά πρέπει να ξαναγυρίσουν την φύση.

Ανώνυμος είπε...

παμε και γι' άλλα κύριεεεεεεεε

Λεωνίδας είπε...

Συγχαρητήρια!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο κ.Στανίτσα. Ελπίζω ο κ.Δημαράς να σας αξιοποιήσει καταλλήλως. Το αξίζετε.