Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Εξοικονόμηση 800.000 ευρώ ετησίως από ενοίκια στον Δήμο Πατρέων


Στις 31 Δεκεμβρίου 2012, στα ταμεία του Δήμου Πατρέων, επικρατούσε μια ασυνήθιστη ηρεμία. Γινόντουσαν οι τελευταίες πληρωμές προμηθευτών, χωρίς να ακούγονται παράπονα και διαμαρτυρίες. Πώς επετεύχθη κάτι τέτοιο και μάλιστα εν μέσω κρίσης; Ο Δήμος Πατρέων μέσα στο 2012 κατάφερε έχοντας συνεχή επικοινωνία με όλους τους προμηθευτές του, να ορίζει ημέρα και... ώρα πληρωμής τους, καταβάλλοντας έστω και έναντι! Αυτή η τακτική απέδωσε. Κανείς δεν έμεινε παραπονούμενος.
Πώς όμως υπήρξαν χρήματα για τους προμηθευτές ενώ στα ταμεία του Δήμου δεν έρθε η κρατική επιχορήγηση; Μέσω των περικοπών. Για παράδειγμα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Π. Βαφέας πέτυχε να μειώσει τα ενοίκια που πλήρωνε ο Δήμος από 100.000 ευρώ το μήνα στα 36.000! Μάλιστα το ποσό αυτό θα μειωθεί κάτω από τις 30.000 με την αποχώρηση του Δήμου από τρία ακόμη ακίνητα!
Το συνολικό ετήσιο όφελος του Δήμου Πατρέων έφτασε λοιπόν τα 800.000 ευρώ περίπου, που δόθηκε όλο σε προμηθευτές.
Φαίνεται όμως ότι μεγαλύτερη εξοικονόμηση δεν μπορεί να γίνει δεδομένου ότι ο Δήμος φορτώθηκε αρμοδιότητες της Νομαρχίας (Πολεοδομία κ.λπ.) χωρίς να πάρει ένα... δωμάτιο για να τις στεγάσει! Άρα θ8α πληρώνει ακόμα κάποια ενοίκια.

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Ποσό 6.000 ευρώ περίπου θα εξοικονομήσει επιπρόσθετα ο Δήμος εγκαταλείποντας το κτίριο που στέγαζε διάφορους συλλόγους. Επί Φλωράτου, η ενοικίαση του εν λόγω κτιρίου δεν ήταν πρόβλημα αφού υπήρχε οικονομική άνεση. Σήμερα όμως ο Δήμος δεν μπορεί να καταβάλει 70.000 ευρώ ετησίως για αυτή την δραστηριότητα. Μάλιστα εκπλήσσει το γεγονός ότι έχουν στεγαστεί μόνο... 10 σύλλογοι από τους 100 που έχουν υποβάλλει στον Δήμο σχετικό αίτημα.
Ο Δήμος έχει ήδη φροντίσει διάφοροι σύλλογοι να στεγαστού σε κτίρια με όμορη δραστηριότητα. Έτσι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων βρήκε χώρο σε σχολείο, οι σύλλογοι νεφροπαθών και μεσογειακής αναιμίας σε Νοσοκομεία, ο Ποδηλατικός στο Παμπελοπονησιακό κ.ο.κ.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Πατρέων παρέχει εντελώς δωρεάν σε όλους τους συλλόγους της πόλης, την Αίγλη, την Αγορά Αργύρη και το Μέγαρο Λόγου-Τέχνης για εκδηλώσεις τους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σας
γδμ