Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Η εκκλησία του χωριού μου, Παναγία, στα Χαλιωτάτα Κεφαλληνίας

 Με τη βοήθεια του θεού, κάθε χρόνο επισκέπτομαι το νησί μου, την Κεφαλληνία και παραθερίζω μερικές μέρες στο χωριό μου, τα Χαλιωτάτα Σάμης.
Μεγάλο χωριό, κάποτε, σήμερα παραπαίει και μονάχα μερικοί «κουρλοί» μένουν μόνιμα και μάς το προσέχουν για να μπορούμε μείς, οι «πρωτευουσιάνοι» να το επισκεπτόμαστε τα καλοκαίρια. Όμορφο χωριό, χτισμένο σε ύψωμα, βλέπει και ελέγχει αφ’ υψηλού τον κόλπο της Σάμης.
Έχει τρείς εκκλησίες, την Βαγγελίστρα, τον Άγ. Νικόλαο και την Παναγία (κάτω μαχαλάς).
Μπαίνοντας στο χωριό αντικρίζεις την εκκλησία της Παναγίας με το νεκροταφείο, την πιο καλοδιατηρημένη από τις τρεις. Να’ ναι καλά οι Ρασσαίοι και ο κυρ-Κώστας με την κυρά-Μέλπω που νυχθημερόν φροντίζουν τον ναό και με πολύ κόπο έχουν καταφέρει να τον κάνουν στολίδι. Φέτος μάλιστα επισκευάστηκε και το πλαϊνό σπιτάκι και μμεταμορφώθηκε σε μια όμορφη αίθουσα για να προσφέρεται καφές στους χωριανούς, όποτε λειτουργάται ο ναός.
Δυστυχώς εφημέριος στο χωριό δεν υπάρχει. Ένα ιερέας εξυπηρετεί πολλά χωριά κα η σειρά των Χαλιωτάτων για Κυριακάτικη Λειτουργία αργεί. Αν τύχει κανά μνημόσυνο, τότε μπορεί να χτυπήσουν οι καμπάνες και να μαζευτούν οι χωριανοί να συγχωρέσουν τον μακαρίτη.
Παραθέτω μερικές φωτογραφίες ,όχι σπουδαίας καλλιτεχνικής αξίας, αλλά σπουδαίας συναισθηματικής για όλους τους Χαλιώτες ανά τον κόσμο. Και είναι πολλοί οι Χαλιώτες. Από Αμερική μέχρι Αυστραλία και από Β.Ευρώπη μέχρι Αφρική. Σκορπισμένοι, αλλά ποτέ δεν ξεχνάνε το χωριό τους. Το επισκέπτονται συχνά, κυρίως τον Αύγουστο, και το ξαναζωντανεύουν, έστω για 2 βδομάδες.
Ο Θεός να τους έχει όλους καλά και να ξανασμίγουμε κάθε καλοκαίρι.
 











 





6 σχόλια:

atzi είπε...

Πολυ ωραιες η φωτο .. στη μια στο παγκακι ειδα και τον μπαρμπα μου τον Στανιτσα.......ξαδελφο του πατερα μου!!!!! Να εισαι παντα καλα να ερχοσαστε καθε χρονο!!!!!

Αγγελικη Σπαθη

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο!!!
Εξοχο!!!
ευχαριστουμε που βλεπουμε εστω και μεσω blog την αγαπημενη πατριδα μας.
Φετος δεν αξιωθηκαμε να ερθουμε καθολου.
Μας λειπει το χωριο μας.
Φιλιά πολλα στους χαλιωταιους!
Μεμας Γ.

Ανώνυμος είπε...

πολυ ωραιες φωτογραφιες....και ωραια θεα!!!!!!

Χαράλαμπος Γερ.Στανίτσας είπε...

Να'μαστε καλά όλοι να ερχόμαστε στην Κεφαλονιά και να κρατάμε τις ρίζες μας.
καλό υπόλοιπο καλοκαίρι!

Ανώνυμος είπε...

Ας γράψει κάποιος παλιές ιστορίες για τα χαλιωτατα σε ένα blog να μάθουμε πληροφορίες για την ιστορία του χωριου μας. Είναι κρίμα να χάνονται τόσες πληροφορίες. Νεφέλη

Χαράλαμπος Γερ.Στανίτσας είπε...

Έχεις δίκιο Νεφέλη . Στα υπ´οψιν.
Αν έχεις κάποια ιστορία και εσύ , στείλε την να την δημοσιεύσουμε .