Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του Θερινού Σχολείου του ΕΑΠ







Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 13 Ιουλίου με την τελετή λήξης και την απονομή των βεβαιώσεων συμμετοχής, ο πρώτος κύκλος του Θερινού Σχολείου για μαθητές Λυκείου που διοργανώθηκε για πρώτη φορά φέτος στο Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας (ΕΕΥΕΜ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (EΑΠ) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας.
Οι δέκα μαθητές που συμμετείχαν στον πρώτο κύκλο είναι οι: Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος, Ελένη Ανέστη, Νεκταρία Γιαννακοπούλου, Δημήτριος Δημητρακόπουλος, Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, Νεφέλη Καμέα, Παναγιώτης Παπαλεξίου, Σωτηρία Ριζοπούλου, Σοφία Τσούλου και Αθανάσιος Φραγκούλιας.
Όλοι τους παρουσίασαν τις εργασίες που ολοκλήρωσαν πάνω σε θέματα εφαρμογής των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση. Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε για τους διοργανωτές η εντυπωσιακή απόδοση των μαθητών σε ερευνητικά θέματα, η ευχέρειά τους στην παρουσίαση των εργασιών και η διάθεσή τους να συμμετάσχουν και σε άλλες μελλοντικές δραστηριότητες του ΕΕΥΕΜ.
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΕΑΠ, παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Πατρέων Ανδρέας Φίλιας (Παιδείας, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) και Χαράλαμπος Στανίτσας (Ανθρώπινου Δυναμικού και Υγείας - Πρόνοιας), η Διευθύντρια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας Δρ. Ευγενία Πιερρή, η Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαίδευσης του ΕΑΠ Ευαγγελία Λυμπεροπούλου και ο Διευθυντής του ΕΕΥΕΜ Δρ. Αχιλλέας Καμέας, επ. καθηγητής του ΕΑΠ.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν συγγενείς και φίλοι των μαθητών που συμμετείχαν, καθώς και οι επιστημονικοί συνεργάτες του ΕΕΥΕΜ που επόπτευσαν τις εργασίες του Θερινού Σχολείου.
Ο Β’ κύκλος του Θερινού Σχολείου, με μια νέα ομάδα 10 μαθητών, ξεκίνησε τη Δευτέρα 16 Ιουλίου και θα διαρκέσει ως την Παρασκευή 27 Ιουλίου.

ΔΕΥΑΠ-Ειδικό τιμολόγιο



Το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ αποφάσισε τα κριτήρια θέσπισης ειδικού τιμολογίου για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Δήμου της Πάτρας, καθώς και τις κατηγορίες δημοτών που θα μπορέσουν να επωφεληθούν από αυτό το ειδικό τιμολόγιο.

Η δυνατότητα εφαρμογής ειδικού τιμολογίου για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες δόθηκε με τη νέα νομοθετική ρύθμιση με την οποία έγινε αποδεκτό το αίτημα του Δημάρχου Πατρέων και Προέδρου της ΔΕΥΑΠ, κ. Γιάννη Δημαρά, για την τροποποίηση του πλαισίου λειτουργίας που ο “Καλλικράτης” προέβλεπε για τη ΔΕΥΑΠ, και το οποίο δεν άφηνε μέχρι πρότινος περιθώρια για ειδική τιμολόγηση, πέραν των πολυτέκνων.

Το ειδικό τιμολόγιο εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της δημοτικής αρχής για ενίσχυση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων του Δήμου Πατρέων και ελάφρυνση των οικονομικών βαρών, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης και σκληρής δοκιμασίας των πολιτών. 

Οι κοινωνικές ομάδες  που εντάσσονται το Ειδικό Τιμολόγιο είναι:
-         Οι εγγεγραμμένοι στην Τράπεζα Τροφίμων του Δήμου Πατρέων
-         Όσοι λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα
-         Οι μακροχρόνια άνεργοι
-         Οι ανάπηροι πάνω από 67%
-         Οι πολύτεκνοι

Οι δημότες αυτών των κοινωνικών ομάδων  θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 8.000 ευρώ.

Η κατανάλωση για 3 μήνες δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 80 κυβικά.

-         Σε ό,τι αφορά του τρίτεκνους για την ένταξή τους  στο ειδικό τιμολόγιο, το εισόδημά τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ.
-         Για πολύτεκνους  με 4 παιδιά και άνω, το εισόδημα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ
-         Οι δημότες που είναι  ενταγμένοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα έχουν ατέλεια για κατανάλωση μέχρι 80 κυβικά το τρίμηνο.

Για τις υπόλοιπες  κατηγορίες, θα υπάρξουν εκπτώσεις  το ποσοστό των οποίων θα καθοριστεί μετά τον προσδιορισμό του αριθμού των δικαιούχων και  την  οικονομική ανάλυση που θα αναδεικνύει το ποσό των εσόδων που θα αφαιρεθεί από τον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΠ και θα καθορίζει την αντίστοιχη αύξηση του τιμολογίου, προκειμένου να αναπληρωθεί αυτό το ποσό.


Οι αιτήσεις για ένταξη στο ειδικό τιμολόγιο θα γίνονται δεκτές έως τα τέλη Αυγούστου.
Το νέο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΠ θα έρθει προς έγκριση από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ και το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, τον Σεπτέμβριο του 2012, ενώ η εφαρμογή του θα ισχύσει από 1-1-2013. 


Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Στην παραλιακή του Ρίου οι Αντιδήμαρχοι Λέγκας και Στανίτσας





Το πεζοδρομημένο τμήμα της παραλιακής ζώνης του Ρίου, επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί οι αντιδήμαρχοι Πολεοδομικού, και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού Χρήστος Λέγκας και Διοίκησης και Ανθρώπινου Δυναμικού Χαράλαμπος Στανίτσας, προκειμένου να συνομιλήσουν με κατοίκους, επιχειρηματίες και επισκέπτες για τα θετικά του μέτρου, που το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να εφαρμοστεί τους καλοκαιρινούς μήνες.
Μαζί τους ήταν και δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι ενημέρωναν τους οδηγούς, ενώ θα πρέπει να τονιστεί, ότι πλέον, με τη συνεργασία και του Διοικητή της Τροχαίας Πάτρας Απόστολου Μαρτζάκλη, το πεζοδρομημένο τμήμα, θα εποπτεύεται και το βράδυ, από την ΕΛ.ΑΣ.
Πάντως τη χθεσινή νύχτα, δεν παρατηρήθηκαν άλλες δολιοφθορές, όπως τις προηγούμενες δύο, όταν άγνωστοι την πρώτη φορά ξήλωσαν τις μπάρες είχαν τοποθετηθεί και τις πέταξαν στη θάλασσα και τη δεύτερη φορά, τις ξήλωσαν και τις κατέστρεψαν.
Οι αντιδήμαρχοι τόνισαν, ότι θα πρέπει η καλύτερη ποιότητα ζωής να γίνει συνείδηση σε όλους και να μην χρειάζεται ο «μπαμπούλας» της Δημοτικής Αστυνομίας ή της ΕΛ.ΑΣ. και την αποφυγή της επίδοσης κλήσεων, για να εφαρμοστεί ένα μέτρο, που είναι προς όφελος όλων.
Οι κ.κ. Λέγκας και Στανίτσας, συνομίλησαν με αρκετό κόσμο και πέραν ελαχίστων αντιδράσεων, οι περισσότεροι πολίτες, δέχτηκαν θετικά το μέτρο, αφού απελευθερώθηκε η παραλιακή από τα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να μπορούν όλοι να απολαύσουν το μπάνιο τους, οι μητέρες με τα παιδιά τους τη βόλτα τους χωρίς τον κίνδυνο των αυτοκινήτων, αλλά και οι απογευματινοί και βραδινοί επισκέπτες τον καφέ και το ποτό τους, χωρίς θόρυβο και καυσαέριο.
Μέχρι και την Κυριακή θα συνεχιστούν στους οδηγούς οι συστάσεις από τη Δημοτική Αστυνομία και την Τροχαία και από τη Δευτέρα, θα εφαρμοστούν όσα προβλέπει ο Νόμος.

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Μεταξωτοί άνθρωποι


 Γιαννης Τριάντης

Το είχε πει σε μια συνέντευξή του ο αείμνηστος Νίκος Καρούζος: «Μεταξωτοί άνθρωποι». Μιλούσε για κάποιους χωρικούς που είχε συναντήσει στη Λέσβο. Αγράμματοι ήταν, αλλά σοφοί. Και, προπάντων, τρυφεροί με τους άλλους. Απαλοί, χωρίς γωνίες που κόβουν, χωρίς καχυποψία, δίχως έπαρση και επιθετική ειρωνεία που πληγώνει. Μεταξωτοί άνθρωποι ...;
Μου 'μεινε αυτός ο χαρακτηρισμός. Χαράχτηκε μέσα μου. Κι από τότε ένα νέο κριτήριο λειτουργεί στις αξιολογήσεις μου για τους ανθρώπους: η συμπεριφορά και η στάση τους σε «ασήμαντα» πεδία της καθημερινότητας. Αυτά που συνήθως τα προσπερνάμε ή δεν τα παρατηρούμε, γιατί δεν μας απασχόλησαν ποτέ οι εκφάνσεις της «μεταξωτής συμπεριφοράς» ...; Βέβαια οι άνθρωποι δεν συγκροτούν ως χαρακτήρες ένα συμπαγές όλον, αλλά ένα αντιφατικό σύνθεμα, στο οποίο συνυπάρχουν «μεταξωτά» στοιχεία και ακάνθινες απολήξεις. Γι' αυτό και είναι κάπως παρακινδυνευμένα τα άμεσα και οριστικά συμπεράσματα για το «είναι» των ανθρώπων ...;
Παρ' όλα αυτά, προσωπικά, διακινδυνεύω την εξαγωγή συμπερασμάτων παρατηρώντας μικρές «ασήμαντες» κινήσεις στις παρέες, στον εργασιακό χώρο και στο «δάσος» του καθεμέρα, όταν συγχρωτίζομαι με αγνώστους. Και συνήθως δεν πέφτω έξω. Διότι τα γνωρίσματα αυτά αποκαλύπτουν πειστικά τον εσωτερικό κόσμο του άλλου. Τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό ...;
Φερ' ειπείν, «σκλαβώνομαι» από εκείνους που δεν ορμάνε να πιάσουν την καλύτερη θέση στο τραπέζι μιας ταβέρνας. Θεωρώ την κίνηση αυτή απότοκο καταγωγικής ευγένειας και γενναιοδωρίας, η οποία αδιαφορεί για το ιδιωφελές και συμφέρον. Αντίθετα, οι άνθρωποι που σπεύδουν φουριόζοι για μια καλή θέση καταχωρίζονται μέσα μου σαν αρπακτικά. Και -το 'χω παρατηρήσει- έτσι συμπεριφέρονται, σαν αρπακτικά, και σε άλλα ζωτικά και κρίσιμα πεδία... Κάποτε βρέθηκα σ' ένα τραπέζι, στο οποίο κυριαρχούσαν οι «επώνυμοι». Απέναντί μου καθόταν ένας πολύ γνωστός καλλιτέχνης, μεγάλο όνομα, ο οποίος ούτε φλυαρούσε ούτε ακκιζόταν όπως κάποιοι άλλοι στη συντροφιά. Όταν άρχισαν να καταφθάνουν τα πρώτα κοινά πιάτα, ήταν ο μόνος που δεν επέπεσε για να εξασφαλίσει τη μερίδα του, αλλά ρωτούσε τους διπλανούς του και μοίραζε πρώτα στους άλλους και μετά, ό,τι έμενε, κρατούσε για τον εαυτό του. «Μεταξωτός άνθρωπος», σκέφτηκα...
Η μεταξωτή συμπεριφορά δεν παραπέμπει απαραιτήτως -ή κυρίως- στο σαβουάρ βιβρ και στους «καλούς τρόπους» εν γένει. Τέμνεται σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά δεν αποτελεί αποτύπωμα διδαχθείσης μεθόδου για το φέρεσθαι.
Εδώ, το «μετάξι» είναι αυτοφυές ή προϊόν δουλεμένου χαρακτήρα. Είναι ο τρόπος που ο άλλος βλέπει τους συνανθρώπους του. Είναι η θέαση του κόσμου χωρίς τα εγωιστικά γυαλιά του προσωπικού ωφελιμισμού. Είναι, ευρύτερα, η υποταγή του ατομικού συμφέροντος στη συλλογικότητα, χωρίς βέβαια η «μεταξωτή συμπεριφορά» να φτάνει σε σημείο υπονόμευσης προσωπικών δικαιωμάτων και δικαίων. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να αδικεί τον εαυτό του... Όμως, προσέξτε μια λεπτή απόχρωση: ποτέ ένας «μεταξωτός άνθρωπος» δεν νιώθει κορόιδο, όταν άλλοι τον προσπερνούν -στη σειρά μιας καντίνας ή στην ιεραρχία- χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα και μεθόδους.
Το «άφες αυτοίς» είναι ριζωμένο μέσα του. Αποτελεί μέρος του αξιακού του κώδικα. Ξέρει τι γίνεται στην «αγορά». Αλλά συνειδητά δεν συμμετέχει στο εξοντωτικό αυτό παιχνίδι. Απέχει χωρίς να κλαυθμηρίζει.
Γιατί, εκτός από μετάξι, τέτοιοι άνθρωποι διαθέτουν και ένα σκληρό κοίτασμα, που τους επιτρέπει να είναι ταυτόχρονα στωικοί και γρανιτένιοι. Ένας από αυτούς έγινε φίλος μου - και το κατάλαβα από την πρώτη στιγμή ότι θα συμβεί αυτό. Πρώτη μέρα στη μονάδα γύρισε από τη σκοπιά και μπήκε στη σειρά για φαγητό. Ήταν τρίτος από το τέλος. Τότε ακούστηκε ο μάγειρας να λέει ότι έμειναν μονάχα δύο μερίδες. Ο Κωστής πλησίαζε, ήταν ένας από τους δύο τυχερούς. Αλλά μόλις άκουσε τον μάγειρα, έφυγε αθόρυβα παραχωρώντας τη θέση του στον επόμενο. Έτσι. Αθόρυβα, αυτοθυσιαστικά, γενναιόδωρα, χωρίς να το κάνει θέμα...

Οι «μεταξωτοί άνθρωποι», λοιπόν. Που μιλούν ελάχιστα για τον εαυτό τους. Που χαίρονται με τις επιτυχίες των άλλων. Που δεν σπεύδουν χαιρέκακα να «κάνουν πλάκα», δήθεν χαριεντιζόμενοι, με εξωτερικά γνωρίσματα που πονάνε τους άλλους... Εκείνοι, που δεν σπερμολογούν διακινώντας φήμες. Εκείνοι που υπερασπίζονται σθεναρά κάποιον απόντα όταν λοιδορείται σε μια παρέα, χωρίς να είναι φίλος τους, αλλά επειδή νιώθουν ότι αδικείται...
Οι μεταξωτοί άνθρωποι. Όσοι προσέχουν τι λες, και δεν είναι ωσεί παρόντες στην κουβέντα, με το μυαλό τους στο τι θα πουν οι ίδιοι για να εντυπωσιάσουν. Άνθρωποι με ανοιχτούς πόρους και πλατιά καρδιά... Υπεράνθρωποι; Όχι. Απλώς, μεταξωτοί... Φαίνονται από μακριά. Αρκεί να προσέξεις «μικρές», «ασήμαντες» κινήσεις στο φέρεσθαι των ανθρώπων...

 περ. "Επίκαιρα"

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΑ



ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΝΑΚΑΡΗ

«Στη μέχρι σήμερα θητεία μου, 1,5 χρόνο περίπου, ως Δήμαρχος Πατρέων, δύο πράγματα με έχουν κάνει να νιώθω πολύ υπερήφανος. Η υπογραφή της παραχώρησης από τον ΟΛΠΑ του Θαλάσσιου Μετώπου της Πάτρας, και η χθεσινή απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την οποία εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και χρηματοδοτείται με 12,5 εκατομμύρια ευρώ η διάνοιξη της οδού Κανακάρη.
Η διάνοιξη της Κανακάρη είναι ένας από τους μεγάλους στόχους της πόλης εδώ και 30 χρόνια. Με τη διάνοιξη η Κανακάρη θα γίνει οδός εξόδου από την πόλη και θα δώσει σημαντικότατη λύση για την αποφόρτιση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο κέντρο της Πάτρας.
Η διάνοιξη της Κανακάρη θα αποτελέσει ανάσα για την επίλυση του κυκλοφοριακού της Πάτρας και θα αλλάξει ριζικά τη φυσιογνωμία της, καθώς η Κανακάρη θα γίνει ο βασικός οδικός άξονας εξόδου από το κέντρο της πόλης, ενώ η Κορίνθου θα αντιδρομηθεί και θα αποτελέσει το βασικό οδικό άξονα εισόδου στην πόλη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα εφαρμογής των κυκλοφοριακών μελετών, εκτεταμένων πεζοδρομήσεων κλπ, που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα του κέντρου.

Το έργο το οποίο προωθήθηκε με τη συνεχή παρακολούθηση και τις επίμονες προσπάθειες της Δημοτικής  Αρχής  είναι πλέον έτοιμο για δημοπράτηση.

Η μελέτη του έργου ανατέθηκε το 2002. Το 2005 εγκρίθηκε η προμελέτη και ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις.
Παρότι το 2008 εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η σύνταξη της οριστικής μελέτης του έργου δεν ξεκίνησε και καθυστερούσε επί μια 6ετία, εξαιτίας διαφωνιών του Δήμου με τους μελετητές για την καταλληλότερη τεχνική λύση (ανοικτή ή κλειστή διατομή στο τμήμα από την οδό Νόρμαν έως την οδό Αγίας Σοφίας).

Ο Δήμος Πατρέων και η Τεχνική του Υπηρεσία προέκριναν την ανοικτή διατομή, για οικονομικούς, πολεοδομικούς, κυκλοφοριακούς, και περιβαλλοντικούς λόγους. Αντίθετα η μελετητική ομάδα προέκρινε την κλειστή διατομή.

Η νέα Δημοτική Αρχή ανέλαβε πρωτοβουλίες και πέτυχε την άρση των μέχρι πρότινος διαφωνιών των μελετητών και την εκπόνηση, εντός εξαμήνου, της οριστικής μελέτης με βάση τις εισηγήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου που εξαρχής πρότεινε την ανοικτή διατομή.

Υπήρξε αγαστή συνεργασία του Δήμου με την ΑΔΕΠ και προωθήθηκε τελικά η οικονομική λύση με την οποία ήταν δυνατόν να εξασφαλιστεί η ένταξη του έργου και να επιτευχθεί η χρηματοδότησή του.
Πρόκειται πραγματικά για ένα κατόρθωμα των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου.
Πρέπει οι Πατρινοί να μάθουν τι συμβαίνει με τις μελέτες και πού ήταν το πρόβλημα με τη μελέτη για τη διάνοιξη της Κανακάρη.
Από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου προτείνονταν λύση οικονομική, ενώ από την πλευρά των μελετητών μια λύση ακριβή.
Οι μελετητές αμείβονται με βάση τον προϋπολογισμό του έργου και για το λόγο αυτό προκρίνουν λύσεις που αυξάνουν τον προϋπολογισμό, ώστε αυξάνεται και η αμοιβή τους.
Υπήρχε έτσι αντίθεση των υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου οι οποίοι αντιστάθηκαν στην πανάκριβη λύση. Μάλιστα όταν χρειάστηκε, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου ζήτησαν και την παρέμβαση του Τμήματος Εδαφοτεχνικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας, το οποίο συνηγόρησε στην οικονομική λύση.
Αισθάνομαι λοιπόν την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια την κυρία Αλεξοπούλου, τον κ. Σταμόπουλο και τον κ. Βανταράκη οι οποίοι αντιστάθηκαν στις πιέσεις για να προωθηθεί η ακριβή λύση, την οποία ήθελαν να επιβάλλουν και στελέχη του Δήμου.
Η απεμπλοκή έγινε όταν ανέλαβε την ευθύνη της Κανακάρη ο νέος Αντιδήμαρχος, Βασίλης Λοτσάρης. Προηγούμενα την ευθύνη την είχε η κυρία Λένα Καλεντζώτη, η οποία πίεζε το Δήμαρχο να προβεί σε αλλαγή του επιβλέποντος και όσων αντιστέκονταν στην επιλογή της ακριβής λύσης.
Ο κ. Λοτσάρης προώθησε τη διαδικασία έκπτωσης των μελετητών, και προχώρησε η οικονομική λύση με την οποία ο συντελεστής ασφαλείας δεν είναι οριακός, αλλά αρκετά υψηλός.
Έτσι αρχίσαμε την προσπάθεια, με προγραμματική σύμβαση Δήμου – ΑΔΕΠ, για να προωθηθεί το έργο που θα δώσει ανάσα στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.
Θυμίζω ότι η Περιφέρεια είχε κατανείμει, για τις αστικές αναπλάσεις, στην Πάτρα ποσό το οποίο έφερνε την αχαϊκή πρωτεύουσα να είναι τελευταία σε ποσοστό χρηματοδότησης από όλες τις άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, και τότε είχαμε αντιδράσει δημόσια γι’ αυτή την άνιση μεταχείριση.
Θέλω τώρα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη, τον κ. Κατσιφάρα, γιατί με την υπογραφή ένταξης του έργου της Κανακάρη στο ΕΣΠΑ, επανέφερε την Πάτρα στο ποσοστό χρηματοδοτήσεων που της αξίζει. Η αναγνώριση της αδικίας και η αποκατάστασή της  είναι δείγμα ανδρός που παραδέχεται τα λάθη του.
Το έργο της διάνοιξης της Κανακάρη, σε 30 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης θα είναι έτοιμο να δώσει λύση στην Πάτρα.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της ΑΔΕΠ, τον κ. Κότσαλη γιατί με πολύ μεγάλη προσπάθεια συντόνισε τα στελέχη του Δήμου για να γίνει έγκαιρα ο φάκελος που έπεισε και επιτεύχθηκε η ένταξη του έργου.
Αναφορικά με την ακριβή μελέτη, η οποία προέβλεπε κλειστή διατομή, την οποία απορρίψαμε, οφείλω να πω ότι υπέρ της ασκήθηκε πίεση και από το Υπουργείο. Όμως σε αυτές τις πιέσεις δεν καμφθήκαμε, όπως δεν καμφθήκαμε και από τις πιέσεις της πρώην υπουργού κυρίας Τζάκρη για τη μελέτη του εργοστασίου απορριμμάτων με την οποία οι Πατρινοί θα αναγκάζονταν να πληρώσουν 200 εκ. ευρώ επιπλέον για το κόστος κατασκευής και λειτουργίας του εργοστασίου, βάσει εκείνης της μελέτης.
Τώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να ψηφιστεί τροποποίηση του προϋπολογισμού, να εντάξουμε τα 12,5 εκατομμύρια ευρώ και να προχωρήσουμε, στο τέλος του έτους να κάνουμε τις διαδικασίες ανάθεσης του έργου και αυτό να αρχίσει να κατασκευάζεται.

BIOΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

«Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας είναι το ανώτατο βουλευόμενο όργανο πόλης και είναι αυτονόητο στις δημοκρατίες να μπορούν οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι να διαλέγονται, να ενημερώνονται να επιχειρηματολογούν, να  αποφασίζουν ανεπηρέαστοι και να λένε την άποψή τους χωρίς να κινδυνεύουν να προπηλακιστούν. 
Δυστυχώς χθες γίναμε μάρτυρες σκηνών που έχουμε ξαναζήσει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου με ύβρεις εναντίον συμβούλων, φωνές και  εντάσεις, οι οποίες κάθε άλλο παρά επιτρέπουν την δημοκρατική και ανεπηρέαστη λειτουργία του οργάνου.
Χθες μια ομάδα πολιτών θέλησε να συζητηθεί εκτός ημερησίας διατάξεως το αίτημά τους για μη επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού της Πάτρας. Αντιλαμβάνομαι ότι οι κάτοικοι έχουν ένα πρόβλημα και θέλουν να μεταφέρουν στο Σώμα την αγωνία τους και τον προβληματισμό τους και σέβομαι απόλυτα αυτή την αγωνία τους όπως και το ότι ήρθαν στο Σώμα να καταθέσουν το αίτημά τους.
Όμως δεν είναι δυνατόν αυτή η αγωνία τους να εκτρέπεται σε προπηλακισμούς και να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από κάποιους. Δυστυχώς μερίδα της αντιπολίτευσης, η οποία στηρίζεται στη δημοκρατική εκτροπή που έχει προκύψει καθώς άλλους ψήφισε ο λαός και άλλοι έχουν την πλειοψηφία,   εκμεταλλεύεται την αγωνία των κατοίκων και σε κάποιες περιπτώσεις ενθαρρύνει τις ακραίες συμπεριφορές για να επιτευχθεί ο στόχος που έχω κατ΄ επανάληψη πει: Για να θαφτεί το Συμβούλιο, να θαφτεί η πόλη, για να θαφτεί ο Δημαράς. Τα ίδια ζήσαμε, και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το ΣΜΑ, όταν με τις ευλογίες της αντιπολίτευσης αντί για ανταλλαγή απόψεων και θέσεων, είχαμε προπηλακισμούς συμβούλων οι οποίοι τοποθετούνταν υπό την απειλή του «να πέσει ξύλο».
Αυτό είναι κατάντια και ευτελισμός του Σώματος και δεν θα το επιτρέψουμε. Από εδώ και στο εξής θα μπει τέλος σε τέτοιες καταστάσεις.
Επί της ουσίας για το θέμα της επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού εξηγώ:
Η Δημοτική Αρχή και ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ κ. Κοντοές, είχαμε καταφέρει από το καλοκαίρι του 2011 να εξασφαλίσουμε 29 εκ. ευρώ για το έργο αποχέτευσης στο Ρίο και τον Άγιο Βασίλειο, ώστε να μην υπάρχουν πλέον βόθροι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών.
Τον Γενάρη του 2012 εξασφαλίστηκαν άλλα 24 εκατομμύρια ευρώ για το αποχετευτικό δίκτυο των περιοχών Οβρυά- Δεμένικα- Βραχνέικα- Μιντιλόγλι- Ροϊτικα- Καστελόκαμπος. Μιλάμε για ένα έργο 53 εκ, ευρώ.
Για να μπορούν όλες αυτές οι περιοχές να έχουν δίκτυο αποχέτευσης χρειάζεται η επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού.
Και αυτό το θέμα, το οποίο  δεν αφορά μόνο τους κατοίκους μιας περιοχής που διαμαρτύρονταν, αλλά τους κατοίκους μιας τεράστιας περιοχής της Πάτρας που ωφελούνται, ήθελαν να το συζητήσουμε  προ ημερησίας διατάξεως, και υπό το κράτος των φωνασκιών και των προπηλακισμών. Ε, λυπάμαι, αυτό δεν θα το επιτρέψω. Ξέρετε τι είναι σήμερα  53 εκ. ευρώ προς όφελος των πολιτών; Δεν μπορώ να παίξω. Δεν θα τα χάσουμε για το χατίρι κανενός που βάζει το συμφέρον του πάνω από την Πάτρα.
Εγώ δεν είμαι Δήμαρχος  μόνο των κατοίκων που βρίσκονται κοντά στον Βιολογικό. Είμαι και Δήμαρχος των κατοίκων της  Οβρυάς, των  Δεμενίκων, των Βραχνείκων, του Μιντιλογλίου, των Ροϊτίκων και του Καστελοκάμπου.
Δεν βάζω όπως βάζουν κάποιοι πάνω απ΄ όλα την μικροπολιτική ή το στενό κομματικό συμφέρον που έφερε την κοινωνία εδώ που την έφερε, αλλά το συμφέρον των πολιτών του Δήμου μου.
Δεν είπα να μην ακούσουμε τους πολίτες. Είπα να έρθουν στο Συμβούλιο και να τους ακούσουμε. Αλλά δεν είναι δυνατόν μια τέτοια συζήτηση να γίνεται στο πόδι. Τι ζήτησα; Ζήτησα να  ακούσουμε τους κατοίκους αλλά να  συζητήσουμε το θέμα στην  επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έτσι ώστε να υπάρχουν οι εισηγήσεις, να υπάρχει η δυνατότητα της διεξοδικής συζήτησης, να υπάρχει η  δυνατότητα του να συζητήσουμε χωρίς προπηλακισμούς, εντάσεις και φωνές, για ένα θέμα που αφορά πολλούς κατοίκους και πολλές οικογένειες που επιβαρύνονται με μεγάλα ποσά σε αυτή την κρίσιμη οικονομική κατάσταση για να συντηρούν βόθρους.
Δεν κατέστη δυνατόν να γίνει σεβαστό αυτό το λογικό αίτημα.
Το θέατρο του παραλόγου έχει και όρια. Ο παραλογισμός της αντιπολίτευσης έχει και όρια. Αποκαλύπτονται στους Πατρινούς.
Θυμίζω ότι ο κ. Κατσικόπουλος που  έλεγε πόσο ικανός είναι ο κ. Κοντοές, ο οποίος έκανε τα πάντα για να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΥΑΠ όπως συμβαίνει σε άλλες πόλεις, στη συνέχεια οδήγησε στην αποπομπή του κ. Κοντοέ για λόγους που είχαν να κάνουν με την ενότητα της παράταξής του!!!  Για να διασώσει την παράταξή του, απέπεμψε τον ικανό Κοντοέ που θα τον ψήφιζε «με τα δύο χέρια».
Και μετά, για λόγους που δεν εξήγησε στο Συμβούλιο, αλλά μάλλον πάλι με την ενότητα της παράταξής του είχαν να κάνουν, απέρριψε τον άλλο στενό συνεργάτη του, τον Ανδρέα Τριανταφυλλόπουλο. Όπως είπε, πιέστηκε – δεν ξέρω από πού- και  το μόνο που είχε να πει, ήταν ότι εξήγησε στον ίδιο τους λόγους. Αυτή είναι η ποιότητα της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο κ. Κατσικόπουλος που επελέγη από τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Χριστόπουλος που επελέγη από τη Ν.Δ. και τον Σαμαρά, παίρνουν τις μικροκομματικές εντολές τους και βάζουν στο στόχαστρο την Πάτρα για να εκδικηθούν τον Δημαρά που στηρίχθηκε μεν από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΔΗΜΑΡ, αλλά  δεν αποτελεί προέκταση κανενός κόμματος, όπως αυτοί, αλλά προέκυψε από την ανάγκη έκφρασης της ίδιας της κοινωνίας.  Ας τους κρίνουν οι Πατρινοί».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΠ

Ο Δήμαρχος ρωτήθηκε σχετικά με το αίτημα 28 δημοτικών συμβούλων που ζητούν έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα την ΑΔΕΠ.
Ο κ. Δημαράς είπε: «Οι απαντήσεις θα δοθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Κότσαλης με απόφαση, που έχει ήδη σταλεί στους ενδιαφερόμενους, καλεί τη Δευτέρα το μεσημέρι, τους επικεφαλής των παρατάξεων, για να τους ενημερώσει αναλυτικά για τα πεπραγμένα της ΑΔΕΠ, παρόντος και του Δ.Σ. της ΑΔΕΠ, ενώ αύριο το μεσημέρι, συνεδριάζει το Δ.Σ. της επιχείρησης. Όταν λοιπόν ο κ. Κότσαλης, έχει ήδη καλέσει τους επικεφαλής των παρατάξεων, και έρχεται κατόπιν το αίτημα των 28 συμβούλων, καταλαβαίνετε τη σοβαρότητα του αιτήματος. Μακάρι η ΑΔΕΠ να ήταν στην ίδια κατάσταση τα προηγούμενα χρόνια, όπως είναι επί της προεδρίας Κότσαλη αφού για πρώτη χρονιά,  η ΑΔΕΠ δεν έχει ζημιές», τόνισε ο Δήμαρχος και κατέληξε: «Δεν θα ξεφτιλίσουμε την ΑΔΕΠ, ούτε θα μετατρέψουμε την αίθουσα, όπως κάποιοι μετέτρεψαν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου χθες. Τα υπόλοιπα και με περισσότερες λεπτομέρειες θα τα πούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να δουν μερικοί αν τηρούμε εμείς τη διαφάνεια ή αν την τηρούν εκείνοι».