Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Προγράμματα πρόληψης και προαγωγής Υγείας



Η Αντιδημαρχία Υγείας & Πρόνοιας και ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρών, στα πλαίσια των Προγραμμάτων Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας που υλοποιεί στο Δήμο Πατρέων και με γνώμονα την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δράσεων αυτών προχώρησε σε συνεργασία  με το Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας του A.Τ.Ε.Ι. Πατρών.
        
Στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής λειτουργούν Πλαίσια Κοινοτικής Νοσηλευτικής, με στόχο την εκπαίδευση των σπουδαστών του τμήματος Νοσηλευτικής, στις εξής Υγειονομικές Μονάδες του Δήμου Πατρών:

Τμήμα Υγείας Δήμου Πατρών
Δημοτικό Ιατρείο  Ζαρουχλεΐκων
Δημοτικό Ιατρείο Προσφυγικών – Βοήθεια στο σπίτι
Δημοτικό Ιατρείο Αγυιάς – Βοήθεια στο σπίτι
ΚΔΑΠ- ΜΕΑ (Κανελλοπούλου)
ΚΔΑΠ- ΜΕΑ (Θουκυδίδου)

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Εξετάσεις στοματικής υγείας στα νηπιαγωγεία



Η Αντιδημαρχία Υγείας και Πρόνοιας σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αχαΐας και το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, στο πλαίσιο εφαρμογής πιλοτικού προγράμματος  πρόληψης και προαγωγής στοματικής υγείας, ξεκινά  επισκέψεις στα Νηπιαγωγεία του Δήμου Πατρέων από σήμερα, με στόχο την ενημέρωση των μικρών δημοτών.
«Αναγνωρίζοντας τη σημασία της στοματικής υγείας στην διατήρηση και προαγωγή της γενικής υγείας αλλά και στην ποιότητα ζωής του ατόμου και αντιλαμβανόμενοι ότι, λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, η πρόσβαση ακόμα και στον οδοντίατρο αποτελεί σημαντική επιβάρυνση, θεωρούμε επιβεβλημένο να ενημερωθούν με βιωματικό και ευχάριστο τρόπο τόσο οι μικροί μαθητές όσο και οι γονείς τους», δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας, κ. Χαράλαμπος Στανίτσας.

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Βραδινό δελτίο του MEGA μετά την εισβολή του Ιμπραήμ στον Μωριά!!!



Τρέμη. «Και ενώ η παγκόσμια κατάσταση είναι τόσο δύσκολη, υπάρχουν ακόμα κάποιοι αμετανόητοι που εξακολουθούν να στεναχωρούν τον πολυχρονεμένο μας σουλτάνο, που ο γιαραμπής να μας κόβει χρόνια και να του δίνει μέρες».
Πρετεντέρης. «Όχι μόνο αυτό Όλγα. Ενώ όλες οι υγιείς δυνάμεις του τόπου έχουν πλέον αντιληφθεί πως η χώρα χρειάζεται ηρεμία και ανάπτυξη γιατί αλλιώς οι Οθωμανοί θα σηκωθούν να φύγουν και θα μας αφήσουν μόνους μας, αυτοί οι αλιτήριοι κατσαπλιάδες, αυτές οι μειοψηφίες έχουν το θράσος να απειλούν τους νοικοκυραίους».
Τσίμας. «Έχεις δίκιο Γιάννη. Μάλιστα έμαθα πως αυτές οι περιθωριακές ομάδες κουκουλοφόρων - φουστανελοφόρων έχουν επικεφαλής έναν τύπο Κολοκοτρώνη, κάπως έτσι, που έχει το θράσος να απειλεί με βία, φωτιά και τσεκούρι, την φιλήσυχη πλειοψηφία που την αποκαλεί προσκυνημένη».
Καψής. «Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι λέτε τόση ώρα, όμως το αδελφάκι μου που είναι μέγας δραγουμάνος του Μεγάλου Βεζίρη στην Ιστανμπούλ μου είπε πως αυτός ο .κοτρώνης και τα άλλα μπουμπούκια εξτρεμιστές Παπαφλέσσας και λοιποί είναι η αιτία που η Υψηλή Πύλη μας έχει στην μπούκα».
Τρέμη. «Σωστά Μανώλη. Όμως έχουμε τον ίδιο τον τρομοκράτη στο τηλέφωνο να τον ανακρίνουμε. Κύριε Κολοκοτρώνη με ακούτε ; (Στα παράθυρα γύρω από την Τρέμη οι άλλοι τρεις κάνουν μορφασμούς απέχθειας).
Κολοκοτρώνης. «Συμπαθάτε με, δεν σας γρικώ καλά γιατί εδώ είμαστε έξω στον αέρα και το αγιάζι, και πέφτουν και κουμπουριές πότε - πότε».
Τρέμη. «Πείτε μας κ. Κολοκοτρώνη, που βρήκατε το θράσος να αναστατώνετε τον τόπο και να παραβιάζετε την νομιμότητα ; Αφού οι προύχοντες που μας κυβερνούν έχουν κάνει μνημόνιο με τον Ιμπραήμ, εσείς τώρα τι θέλετε ;»
Κολοκοτρώνης. (Μόλις πάει να πει μια συλλαβή, τον διακόπτει ο Πρετεντέρης).
Πρετεντέρης. «Όλγα, για ρώτα τον κύριο σε παρακαλώ . γιατί εμείς όλοι είμαστε αναγκασμένοι να πληρώνουμε σήμερα τους συνδικαλισμούς και τις μαγκιές που έκανε στα Δερβενάκια και την Τριπολιτσά». 
   
Κολοκοτρώνης. (Πάει πάλι να μιλήσει, αλλά τον ξαναδιακόπτουν).
Τρέμη. «Μην μιλάτε κύριε, ο Γιάννης είπε να σας ρωτήσω, δεν σας ρώτησα ακόμα. Για απαντήστε λοιπόν, πως τολμάτε να σηκώνετε κεφάλι όχι μόνο στους οθωμανούς αλλά και στους ευρωπαίους. Η ιερά συμμαχία Αγγλία - Γαλλία - Αυστροουγγαρία - Ρωσία μας είπε να κάτσουμε στα αυγά μας και να λέμε σφάξε μας αγά μου ν' αγιάσουμε. Εσείς τι παριστάνετε, ξέρετε καλύτερα από όλους αυτούς;»
Κολοκοτρώνης. (Πριν προλάβει να αρθρώσει λέξη, τον διακόπτει ο Καψής αυτή τη φορά).
Καψής. «Εγώ ακόμα δεν έχω καταλάβει ποιο είναι το θέμα, όμως τώρα θυμήθηκα πως το αδελφάκι μού έγραψε τις προάλλες πως στο σεράϊ συζητιέται πολύ ότι πίσω από τις ταραχές είναι μια ύποπτη περιθωριακή οργάνωση που λέγεται φιλική εταιρεία. Αυτοί δεν σέβονται τίποτα, έχουν διώξει όλους τους επενδυτές . φανταστείτε πως είχε έρθει ένας σοβαρός λόρδος ονόματι Έλγιν που έδωσε μια ολόκληρη φούχτα λίρες για να πάρει κάτι παλιομάρμαρα ο κουτόφραγκος, και αυτοί οι αμετανόητοι προσπάθησαν να τον εμποδίσουν μαζί με κάτι ψευτοκουλτιουράδηδες κοραήδες και λοιπούς. Πάλι καλά που δεν τα κατάφεραν, γιατί η επένδυση αυτή δημιούργησε και θέσεις εργασίας, αυτούς που βοήθησαν να ξηλωθούν τα παλιομάρμαρα και αυτούς που τα φόρτωσαν στα καράβια του λόρδου».
Τσίμας. «Να προσθέσω, Μανώλη, πως αυτοί οι περιθωριακοί κουρελήδες έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα τη χώρα στα ευρωπαϊκά ανακτοβούλια. Κύριε Κολοκοτρώνη, το ξέρετε πως εξαιτίας σας ολόκληρος κόμης Μέτερνιχ έχει βάλει την Ελλάδα στο στόχαστρο ;»
Κολοκοτρώνης. (Μόλις ανοίγει το στόμα του, τον διακόπτουν άλλη μια φορά).
Πρετεντέρης. «Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά Παύλο, έχουμε τώρα και καινούριο φρούτο - τον επαναστατικό τουρισμό. Έχουν πλακώσει και αναρχικοί από το εξωτερικό, σαν να μην έφταναν οι δικοί μας. Κάτι Σανταρόζα, κάτι Μπάϊρον και άλλα αποβράσματα. Μπάτε σκύλοι αλέστε γίναμε, κάνουμε και εισαγωγή ταραχοποιών.»
Τρέμη. «Μάλιστα, Γιάννη, όλοι αυτοί μαζί με τους δικούς μας κάνουν και καταλήψεις σε δημόσια κτίρια. Δες τι έγινε στα κάστρα απ' όπου πέταξαν έξω τις νόμιμες αρχές, δες τι έγινε στο Μεσολόγγι και αλλού. Πως θα προκόψει μετά από αυτά ο τόπος ; Αν μας πετάξουν έξω από το γρόσι, ποιος θα φταίει μετά ;»
Κολοκοτρώνης. (Έχει βαρεθεί που δεν τον αφήνουν να μιλήσει και έχει φύγει από την γραμμή, ακούγεται του-του).
Τρέμη. «Ορίστε θράσος. Μας έκλεισε το τηλέφωνο στα μούτρα μας. Εδώ του κάναμε την τιμή να τον ακούσουμε στο φιλόξενο δελτίο μας, να εκθέσει τις απόψεις του ελεύθερα και δημοκρατικά. Αλλά τι ξέρουν από δημοκρατία αυτοί οι τρομοκράτες. Ας αλλάξουμε τώρα θέμα, να πούμε για τις φιλανθρωπίες της πρέσβειρας καλής θέλησης Μπαρντιν Χανουμ Μπουρέκ που εγκαινίασε σήμερα νέα πτέρυγα στο Λεπροκομείο Σπιναλόγκα μαζί με τον βεζίρη αρρώστιας Λομπέρ Μπέη. Θυμίζουμε πως στις 11 στην Ανατροπή ο Γιάννης φιλοξενεί τους αρχιραγιάδες Μπενιζέλ, Τσαμάρ και Καρα Τζαφέρ για να ακούσουμε επιτέλους και μια υπεύθυνη φωνή.»                         

 Επειδή ο Επίλογος γράφτηκε από Εκείνον  που έκανε τον Πρόλογο ας τον Ακούσουμε :
   
"Εισ 'Ελληνας;   Τι προσκυνάς; Σηκώσου Επάνω !
         ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΟΡΘΟΙ ΜΙΛΟΥΜΕ"
             Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Σ   Κ Ο Λ Ο Κ Ο Τ Ρ Ω Ν Η Σ 

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Μέχρι την Δευτέρα οι παραγγελίες για τρόφιμα χωρίς μεσάζοντες!



ΠΡΟΣΟΧΗ! Η φόρμα παραγγελίας θα μείνει ανοιχτή μέχρι τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012 και ώρα 22.00μ.μ. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η επιβεβαίωση των παραγγελιών των καταναλωτών, ενώ θα οριστεί ημερομηνία και τόπος παραλαβής των προϊόντων. Προϊόντα θα διατεθούν αυστηρά μόνο σε όσους καταναλωτές επιβεβαιωθούν οι παραγγελίες τους και εμφανισθούν αναρτημένα τα ονόματα τους στην παρούσα σελίδα.

Έξι χρόνια της παράταξης «Τώρα για την Πάτρα»


 Σαν σήμερα 6 χρόνια πριν, στις 21 Μαρτίου του 2006 η παράταξη «Τώρα για την Πάτρα» ξεπήδησε από τα σπλάχνα της τοπικής κοινωνίας χωρίς εκ των προτέρων αποκλεισμούς, στη βάση ενός προγραμματικού λόγου που οι ίδιοι οι πολίτες–μέλη της διαμορφώνουν και εκφωνούν. Αντιπρότεινε μία Δημοτική παράταξη που θα υπηρετεί την ανεξάρτητη Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην θέση των κομματικά συμπαγών παρατάξεων.

Μία παράταξη που θεωρεί ότι η συλλογικότητα είναι όρος επιβίωσης. Μία παράταξη με σταθερό προσανατολισμό προς όλους τους πολίτες, που βιώνουν την εγκατάλειψη και τον αποκλεισμό.

Μετά από 15 μήνες λειτουργίας της Δημοτικής Αρχής πολλοί πιστεύουν ότι δεν δικαιώθηκαν οι αρχικές προσδοκίες. Βέβαια η λειτουργία της Δημοτικής αρχής γίνεται υπό το βάρος  πρωτοφανών εξελίξεων που συνέβησαν και συμβαίνουν στη χώρα.

Βιώνουμε το οδυνηρό τέλος μιας ολόκληρης εποχής καθώς η χώρα πλήττεται από πολύμορφη κρίση που εκτός από οικονομική είναι και κοινωνική αφού πλέον ο καθένας μιλά για το τέλος του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος. Μία κρίση που επιτείνεται από το κλίμα φόβου, δυσπιστίας, γενικής απαξίωσης και αρνητικών προσδοκιών στην κοινωνία που τείνει να πάρει χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας.

Δεν αγνοούμε καθόλου τα λάθη και τις αστοχίες που έγιναν κατά την διάρκεια των 15 μηνών. Αντίθετα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε σωστά την εμπειρία από αυτά,  συνεχίζοντας να αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα της κοινωνίας και μεταφέροντάς τα στην Δημοτική Αρχή.

Είναι φανερό ότι σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται οι πολίτες της χώρας αλλά και της πόλης η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ίσως ο μοναδικός θεσμός εξουσίας που οι κάτοικοι της πόλης μπορούν να βρουν ελπίδα για να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.

Μία Αυτοδιοίκηση που θα λειτουργεί, δίπλα στον κόσμο και μέσα στα αγωνιώδη ερωτήματά του. Μία αυτοδιοίκηση που δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης του.  Για να κατακτηθεί αυτό απαιτείται αναμέτρηση με τα προβλήματα. Η αναμέτρηση αυτή δεν είναι αγώνας ταχύτητας, ούτε είναι υπόθεση μία δημοτικής θητείας. Είναι αγώνας αντοχής και επιμονής από όλους τους ενεργούς πολίτες. Έχοντας αυτούς ως βασικούς οδηγούς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.

 
Το Πολιτικό Συμβούλιο

της παράταξης «Τώρα για την Πάτρα»

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ο Χάρρυ Κλυνν απαντά στον Μπουτάρη!


του Χάρρυ Κλυν:
Ο Χάρρυ Κλυνν απαντά στην πρόταση Μπουτάρη για Τούρκικη μετονομασία των οδών της πόλεως, προτείνοντας μετονομασία του Μπουτάρη!!
Αγαπητέ Δήμαρχε της Θεσσαλονίκης, με όλο το θάρρος θα πρότεινα
Η Λεωφόρος Νίκης να μετονομαστεί Καφενέ ταπί παζάρ.
Η Τσιμισκή σε Σεφτέ γιοκ καλτερίμ.
Η Βασ. Όλγας σε Τσουτσού Χανούμ ντοβλέτ.
Η πλατεία Αριστοτέλους σε Φερετζέ ασκέρ μαχαλά.
Το Δημαρχείο σε Νταχτιρντί τσουτσού Οντά.
Και το γραφείο δημάρχου σε Καραγκιόζ μπερντέ.
Και αν μου επιτρέπετε, θα σας πρότεινα να αλλάζατε και το όνομά σας από Γιάννης Μπουτάρης σε. Σιχτιρ Χαϊβάν Πασσά
Σα δε ντρεπόμαστε λέω εγώ.

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Γιατί συνεχίζονται οι αλβανικές προκλήσεις;


 
     Κωνσταντίνος Χολέβας - Πολιτικός Επιστήμων      
Μπορεί η προσοχή μας να είναι στραμμένη κυρίως στα οικονομικά και πολιτικά θέματα της εσωτερικής επικαιρότητος, καλό είναι όμως να προσέχουμε τί γίνεται στον βαλκανικό περίγυρό μας. Κάποιοι γείτονες δείχνουν διαθέσεις κάθε άλλο παρά φιλικές και αξίζει να αναρωτηθούμε πού το πάνε. Ο αλβανικός εθνικισμός πρέπει να προσεχθεί διότι εμφανίζει εξάρσεις και επικίνδυνα ανθελληνικές τάσεις. Η ελληνική εξωτερική πολιτική επιχειρεί διαρκώς να κατευνάσει αυτά τα φαινόμενα δείχνοντας διαλλακτικότητα, όμως από θρασείς γείτονες αυτή η στάση μας ερμηνεύεται ως αδυναμία και έτσι αποθρασύνονται περισσότερο.
            Τρία γεγονότα καταγράφει η πρόσφατη επικαιρότητα: Στην αλβανική κυβέρνηση εισήλθαν ως Υπουργοί δύο στελέχη Τσάμικων οργανώσεων με έντονο ανθελληνικό ύφος. Οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες έδρασαν κατά την ιταλογερμανική κατοχή ως συνεργάτες των κατακτητών στη Θεσπρωτία και καταδικάσθηκαν από το Δικαστήριο Δωσιλόγων Ιωαννίνων με δήμευση των περιουσιών τους. Σήμερα οι απόγονοί τους ζουν στην Αλβανία και διεκδικούν τα πάντα από την Ελλάδα. Ξεκινούν από την επιστροφή των περιουσιών και φθάνουν μέχρι την απαίτηση να παραχωρηθεί η Ήπειρος στην Αλβανία., Τσαμουριά ονομάζουν τη Θεσπρωτία, η δε προπαγάνδα τους διαχέεται σε όλα τα αλβανικά κόμματα.
            Δεύτερον. Σε ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ της ομάδας των Αγίων Σαράντα και εκείνης της Χειμάρρας οι Χειμαρριώτες, που ανήκουν στην ελληνική εθνική κοινότητα, δέχθηκαν ύβρεις, προπηλακισμούς και έντονα ανθελληνικά συνθήματα. Στην κερκίδα κυριαρχούσε μία μεγάλη αλβανική σημαία και αφίσες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου, του γνωστού UCK. Η αναφορά σε αυτά τα αρχικά ίσως έγινε επίτηδες για να λειτουργήσει ως απειλή. Ότι δηλαδή το επόμενο βήμα του ανθελληνισμού θα είναι η ίδρυση του UCC, του Απελευθερωτικού Στρατού της Τσαμουριάς. Συνθήματα με αυτά τα αρχικά έχουν αναγραφεί κατά καιρούς στην Κόνιτσα και σε άλλες ελληνικές πόλεις.
            Το τρίτο γεγονός δεν αφορά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, αλλά τον ευρύτερο  αλβανικό αλυτρωτισμό. Η εθνικιστική οργάνωση «κόκκινο και μαύρο» που εμπνέεται από τα χρώματα της αλβανικής σημαίας σε συνεργασία με άλλα σωματεία ετοιμάζονται να διοργανώσουν διαδήλωση στα Τίρανα με αίτημα να ενωθούν με την Αλβανία οι αλβανικοί πληθυσμοί των Σκοπίων και τα αντίστοιχα εδάφη. Ο αλβανικός αλυτρωτισμός με βάση το Εθνικό Δόγμα όπου εξέδωσε το 1997 η Ακαδημία Επιστημών διεκδικεί εδάφη από τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, ενώ από την Ελλάδα διεκδικεί τα «δικαιώματα» των Τσάμηδων και την αναγνώριση των μεταναστών ως νόμιμης μειονότητας στη χώρα μας.
            Η απαράδεκτη πολιτική των δήθεν προοδευτικών στον τομέα της μετανάστευσης και ο υπό κατάργηση Νόμος Ραγκούση περί ιθαγενείας ανοίγουν παράθυρο για την προώθηση των επικινδύνων αλβανικών σχεδίων στην πατρίδα μας. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανεχθούμε τη δημιουργία μειονοτικού ζητήματος εις βάρος της εσωτερικής μας ηρεμίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Φυσικά οι Αλβανοί εργαζόμενοι δεν είναι όλοι  ύποπτοι ή παραβατικοί, αλλά καλύτερα να φυλάμε τα ρούχα μας. Να μην δοθεί η ελληνική ιθαγένεια ούτε το δικαίωμα ψήφου σε Αλβανούς που ζουν στη χώρα μας. Φτάνει πια με τις υποχωρήσεις στο όνομα της πολυπολιτισμικότητας. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη καταργούν την πολυπολιτισμική αυταπάτη και προστατεύουν τη εθνική τους ασφάλεια. Εμείς θα είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα μένει παραδομένη στις εγκληματικές αφέλειες κάποιων απροσγείωτων κουλτουριάρηδων που ρίχνουν νερό στον μύλο του αλυτρωτισμού των γειτονικών λαών;
            Οι Αμερικανοί άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου ενθαρρύνοντας την απόσχιση των Αλβανών του Κοσσόβου από τη Σερβία. Ας μην είμαστε εμείς το επόμενο θύμα. Απαιτείται πυγμή και αποφασιστικότητα.

Επείγουσα αγγελία!!!


Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ο Στάθης γράφει στον Γ. Νταλάρα για τα γιαούρτια!


Αγαπητέ Γιώργο, σπανίως απευθύνομαι γράφοντας σε δεύτερο πρόσωπο υπό μορφήν ανοικτής επιστολής προς κάποιον, αλλά σήμερα, ας κάνουμε μιάν εξαίρεση, χάριν μιας παλιάς… (εκ των πραγμάτων) σχέσης αφ’ ενός μεταξύ ενός καλλιτέχνη κι ενός σχολιαστή, αφ’ ετέρου μεταξύ δύο φίλων, έστω πρώην φίλων. Αν είμαστε πρώην φίλοι, διότι, όσο κι αν χώρισαν οι δρόμοι μας (όταν οι φίλοι δεν τροφοδοτούν τη φιλία τους, η σχέση τους χλωμιάζει) ορισμένες πέτρες, απ’ αυτές που θεμελιώνουν οι άνθρωποι τα σπίτια τους, παραμένουν στη θέση τους – και, με τα χρόνια, …….. γίνονται ιερές.
Εξακολουθώ λοιπόν να πιστεύω, αγαπητέ μου Γιώργο, όπως κι εκατομμύρια άλλοι Ελληνες, ότι «έχεις πια εγγραφεί στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, ότι έχεις κοσμήσει τα ελληνικά γράμματα», όπως είχε η ταπεινότης μου την τιμή να δηλώσει για σένα, όταν ρωτήθηκε από καλούς ανθρώπους, θεράποντες της ιστορίας μας – πες τους καταγραφείς, συναξαριστές, «Αλεξανδρινούς», έρχεται απ’ τα πολύ παλιά η σκούφια του γένους μας – πες τον λαό, πολίτες, συμπατριώτες σου.
Στενοχωρήθηκα με όσα έπαθες στο Ιλιον.
Στενοχωρήθηκα όμως ακόμα περισσότερο με όσα άρχισες μετά να δηλώνεις.
«Δυστυχώς υπάρχει και φασισμός στη χώρα μας» είπες! Κι έχεις δίκιο! Είναι φασισμός να πάει το μεροκάματο στα 427 διά 25 ίσον 17 Ευρώ την ημέρα.
Είναι βία ή μάλλον βιασμός να είναι ο ένας στους δύο νέους άνεργος.
Το κόψιμο της σύνταξης του παππού και της γιαγιάς, το βαρύ χαράτσι που πρέπει να πληρώνουν ο πατέρας και η μάνα, τα νηστικά παιδιά στα χωρίς βιβλία σχολεία, όλα αυτά κι άλλα πολλά που έχουν βυθίσει τα περισσότερα ρωμέικα σπίτια σε βαθειά κατάθλιψη, ίσως να μην έχουν να κάνουν με τον φασισμό των μελανοχιτώνων, αλλά έχουν οπωσδήποτε να κάνουν με τον φασισμό των καπιταλιστών (όχι μόνον των τοκογύφων, αλλάόλων).
Και βεβαίως, με τον φασισμό του πολιτικού προσωπικού που τους υπηρετεί, βάζοντας τα επιτόκια πάνω απ’ τους ανθρώπους – ανάμεσά τους, νομίζω, και η Αννα. Ή μήπως δεν ψήφισε κι αυτή το Μνημόνιο.
Θα μου πεις ότι εσύ δεν ψήφισες το Μνημόνιο, όπως ότι ούτε έχεις ψηφίσει ποτέ σου ΠΑΣΟΚ. Και πάλι δίκιο έχεις! Ούτε κι εγώ, εμένα όμως δεν με έχουν γιαουρτώσει -τουλάχιστον όχι ακόμα- γιατί;
(Βεβαίως, μηδένα προ του τέλους μακάριζε – αν κάποια στιγμή υποστώ κι εγώ, στο μέτρο του γραφία, την αποδοκιμασία των συμπολιτών μου, θα προσπαθήσω να καταλάβω το γιατί) – Ομως τι σ’ τα λέω όλα αυτά, τα ξέρεις.
Στο σημείο αυτό να ξεκαθαρίσω ότι προσωπικώς είμαι κατά των γιαουρτιών και της μούντζας, όπως είμαι κι εναντίον της (χρήσιμης στην εξουσία) βίας των μπαχαλάκηδων, αυτών που καίνε το βιβλιοπωλείο του κ. Γεωργιάδη(και τον «βγάζουν» έτσι βουλευτή) ή αυτών (των ίδιων) που διαλύουν τις διαδηλώσεις στέλνοντας ξανά και ξανά τον κόσμο σπίτι του τριάντα χρόνια τώρα.
Ομως, αγαπητέ μου Γιώργο, δεν είμαι κατά της βίας γενικώς, πιστεύω, όπως κι εσύ άλλωστε, ότι ενίοτε «η βία είναι η μαμή της Ιστορίας» και πάντως είμαι οπωσδήποτε υπέρ της δημόσιας αποδοκιμασίας – τη βρίσκω πολύ δημοκρατική: Ιδιαιτέρως όταν διατυπώνεται με παρρησία και σθένος – αρχαίο κουσούρι κι αυτό, από όταν οι Αθηναίοι, ας πούμε, πέταγαν ζαρζαβατικά στους τραγωδούς ή τους κωμωδιογράφους αν έγραφαν «πατάτες» ή γιούχαραν (επίσης μετά ζαρζαβατικών, πριν να τους εξορίσουν) όσους πολιτικούς διαπίστωναν οι πολίτεςότι προσπαθούσαν αν τους εξαπατήσουν.
Μερικές φορές οι πολίτες έκαναν λάθος – αλλά έτσι είναι η δημοκρατία, ένα τσαχπίνικο πολίτευμα που κάνει μεν λάθη, προσπαθεί όμως μερικές φορές τουλάχιστον να τα διορθώσει.
Έχεις λοιπόν για μιαν ακόμα φορά δίκιο, όταν επικαλείσαι τη Δημοκρατία, παρ’ ότι δεν αντιστέκεσαι σε όσους τώρα την καταλύουν κουρελιάζοντας το Σύνταγμά της, υπαγάγοντας τη χώρα σε Καθεστώς Κατοχής, και καθιστώντας την Ελλάδα εκ νέου Φόρου Υποτελή.
Όμως, κι αυτά τα ξέρεις, δεν χρειάζεται να σου τα υπενθυμίσω εγώ, ούτε μεταξύ μας χωράνε δοκησισοφίεςπερί Χούντας, αυτές άφησέ τες για τις μαζορέτες και τα ντόμπερμαν του συστήματος που παθαίνουν ιερή φρίκη με τους «αγανακτισμένους» είτε πολίτες στο Σύνταγμα είτε θεατές στην Επίδαυρο, αλλά δεν λένε λέξη για τα βάσανα του κόσμου (αυτά που τον έκαναν και τον κάνουν «αγανακτισμένο»).
Τα ίδια παπαγαλάκια έχουν βγάλει τον σκασμό για τους Δυνατούς – πες τους νταβατζήδες, λαμόγια, φοροφυγάδες, αεριτζήδες.
Αυτοί τη δουλειά τους κάνουν, υπέρ των αφεντικών τους και ουδέν ακούουν, εσύ όμως, έναςκαλλιτέχνης, πρόμαχος συχνά του λαού, σίγουρα ακούς τη βοή των επερχομένων.
Όταν όμως, παλιέ μου φίλε, ενώ ακούς τη βοή των επερχομένων εσύ σιωπάς, κραυγές, αιτιάσεις και μεγάλες φωνές των απελπισμένων θα λάβεις ως απάντηση.
Δεν θα σου έλεγα, «Γιώργαρε» των καλύτερων μας χρόνων, να σκύψεις το κεφάλι με σεβασμό μπροστά σε αυτούς που σε γιαούρτωσαν επειδή εσύ τους όπλισες το χέρι (δεν είμαστε δε και Χριστιανοί να πάμε να τους πλύνουμε τα πόδια), ούτε να στρέψεις και το άλλο μάγουλο, θα σου έλεγα όμως -αν μου το επιτρέπεις- να κλείσεις το στόμα σου και να ανοίξεις τα αυτιά σου. Για λίγο.
Έτσι σαν σε προσευχή στους ποιητές που έχεις τραγουδήσει κι αποδίδοντας, με ενός (μεγάλου) λεπτού σιγή,τιμές στους πληβείους για τους οποίους έχεις τραγουδήσει.
Ώστε, όταν ανοίξεις ξανά το στόμα σου να ανοίξουν ξανά και οι άνθρωποι τα αυτιά τους να σε ακούσουν κι όχι το στόμα τους για να σε αποπάρουν.
Μάλιστα με λέξεις βαρειές.
Ξέρω, και τελειώνω με αυτό, ότι ξέρεις κι εσύ πως δεν πρόκειται για «οργανωμένες μειοψηφίες» κι άλλακαταγέλαστα∙ τα ίδια μας τα έργα βλέπουμε κάθε μέρα που μας κάνουν τη χάρη οι θεοί να ξυπνάμε το πρωί, τα ίδια, που, αν κλείσουμε μπροστά τους τα μάτια, θα αρχίσουν να μας κρατάνε ξάγρυπνους τη νύχτα – με τις «καλές κυράδες», όπως αποκαλούσαν τις Ερινύες οι αρχαίοι, να λεηλατούν την ψυχή μας…
Με την αγάπη μου, Σ.

Η κοινωνική πολιτική του Δήμου Πατρέων


Το τελευταίο χρονικό διάστημα στην πόλη μας γινόμαστε μάρτυρες τραγικών καταστάσεων που προκύπτουν από την αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονται και τα οποία οδηγούν στον μαρασμό και την ανέχεια ομάδες του πληθυσμού που μέχρι σήμερα δεν ήταν καν καταγεγραμμένες ως ευπαθείς.
Οι ανάγκες των συνανθρώπων μας στη περιοχή του Δήμου Πατρέων  είναι ανησυχητικά αυξανόμενες. Είναι ενδεικτικό ότι σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Τροφίμων υπήρχαν 425 οικογένειες στις οποίες γινόταν διανομή τροφίμων  ενώ τώρα έχουμε ξεπεράσει τις  950. Μόνο τον μήνα Ιανουάριο είχαμε 80 νέες αιτήσεις για μόνιμα μέλη της. Αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Παράλληλα πληθαίνουν τα αιτήματα για κάλυψη αιτημάτων για κάλυψη ενοικίων, πληρωμή λογαριασμών ρεύματος, και εξόφλησης χρεών για ιατροφαρμακευτικούς λόγους, ενώ πληθαίνουν τα καταστήματα στην πόλη που βάζουν λουκέτο, πολλαπλασιάζονται  οι εξώσεις  η ανεργία φτάνει σε πολύ μεγάλα ύψη και τα αιτήματα για μια θέση εργασίας πέφτουν βροχή.
Αυτό που είναι από τα απίστευτα και καταδεικνύει την νέα κατάσταση  που διαμορφώνεται, είναι ότι άνθρωποι που πριν από δύο χρόνια ήταν χορηγοί των κοινωνικών δομών του Δήμου μας, σήμερα έρχονται και ζητούν βοήθεια για στοιχειώδη καθημερινά προβλήματα όπως η σίτιση, η υγεία, η στέγαση κλπ.
Η κατάσταση αυτή όπως δείχνουν τα πράγματα όχι μόνο δεν θα βελτιωθεί, αλλά αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.
Από όλα αυτά προκύπτει επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου μας και η παροχή βοήθειας στους συνανθρώπους μας.
Για να επιτελέσουμε αυτό  το έργο, στο οποίο δίνουμε άμεσα προτεραιότητα ως Δήμος Πατρέων, πρέπει να υπερπηδήσουμε πολύ μεγάλα εμπόδια. Εμπόδια που έχουν να κάνουν με την δεινή οικονομική κατάσταση του Δήμου λόγω της τη μεγάλης μείωσης των εσόδων του από τα τέλη, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης των πολιτών. λόγω της  πενιχρής  χρηματοδότησής του από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς πόρους, αλλά και της σημαντικής έλλειψης εργαζομένων σε ό,τι αφορά το επιστημονικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.
Παρά το ιδιαίτερα δυσμενές τοπίο σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του Δήμου μας, η Δημοτική Αρχή δεν έκανε την παραμικρή αύξηση των δημοτικών  τελών, όπως έκαναν όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές οι οποίες είτε έκαναν αύξηση των τελών, είτε προχωρούσαν σε δανεισμό, είτε έκαναν και δανεισμό και αύξηση.
Αντιθέτως  παρά τα πενιχρά όπως είπα οικονομικά του Δήμου, (ενδεικτικά σας λέω ότι το τελευταίο δίμηνο καλούμαστε να κινηθούμε με 300.000 ευρώ λιγότερα απ΄ό,τι το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα μετά βίας να καλύπτονται κάποιες από τις βασικές δαπάνες),όχι μόνο δεν μείωσε τις κοινωνικές του δομές, αλλά αντιθέτως τις αύξησε και τις επέκτεινε.
Πρόκειται για δομές και  δράσεις που έχουν στόχο την στήριξη των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας σε ό,τι αφορά την  κάλυψη βασικών αναγκών σε τρόφιμα και ένδυση, την κοινωνική πρόνοια,  την υποστηρικτική εκπαίδευση, την φαρμακευτική κάλυψη, τις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, την στήριξη των ευπαθών κοινωνιών ομάδων κ.α.
Παράλληλα ο Δήμος μας καταβάλλει προσπάθεια να εκμεταλλευτεί στο έπακρο κάθε πρόγραμμα που μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους πολίτες και ιδίους για τους νέους ανθρώπους.
Ο Δήμος της Πάτρας κινητοποιήθηκε έγκαιρα και κατάφερε να διεκδικήσει και να πάρει 1132 θέσεις εργασίας συμβασιούχων μέσω ΜΚΟ αλλά και να διασφαλίσει θέσεις εργασίας αυτεπιστασίας  μέσω του ΟΑΕΔ.
Επίσης υποβάλλαμε στο Υπουργείο Εργασίας πρόταση με συντονιστή τη ΑΔΕΠ για το Σχέδιο δράσης με τίτλο «Υποστήριξη προς όφελος της εργασίας ευπαθών κοινωνικών ομάδων Πάτρας».
Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων  την παροχή συμβουλευτικής, πληροφόρησης και υποστήριξης εργοδοτών, την κατάρτιση και επιμόρφωση μελών ευπαθών κοινωνικών ομάδων με σκοπό την απόκτηση επιπλέον προσόντων και τη δικτύωση με τοπικούς και υπερτοπικούς φορείς.  
Το πρόγραμμα έχει  διάρκεια 24 μήνες με ενδεικτική ημερομηνία έναρξης 1/9/2012.
Η σημερινή συνέντευξη γίνεται για δύο  λόγους:
Πρώτο για να ενημερώσουμε τους πολίτες της Πάτρας  για το σύνολο των κοινωνικών και υποστηρικτικών δομών τους Δήμου μας.
Θέλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες της Πάτρας για το που μπορούν να απευθύνονται για κάθε ανάγκη τους και σε ποιες υπηρεσίες.
Ο δεύτερος λόγος είναι για  να απευθύνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας, που έχουν τη δυνατότητα,  σε επιχειρηματίες, σε φορείς, σε συλλόγους, στις κατά τόπους πολυεθνικές εταιρείες και σε όποιον άλλον έχει τη δυνατότητα,  για στήριξη της προσπάθειας του Δήμου Πατρέων και ενίσχυση των δομών του, για εθελοντική και οικονομική προσφορά αλλά και για συλλογή τροφίμων, ενόψει των τεράστιων νέων αναγκών, αλλά και ενόψει της περιόδου του Πάσχα.  
Ο Δήμος Πατρέων με τα πενιχρά οικονομικά του δεν μπορεί  να καλύψει την αθρόα προσέλευση πολιτών που χρήζουν ανάγκης και η οποία συνεχώς μεγαλώνει και στο άμεσο μέλλον αναμένεται να γιγαντωθεί.
Είναι απαραίτητο να δείξουμε περισσότερο από ποτέ,  αυτή την περίοδο της κρίσης,  αλληλεγγύη, και να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας.
Μόνος του ο Δήμος δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική πολιτική της Πολιτείας. Είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί ένα σχέδιο από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης και τη στήριξη των αδύναμων ομάδων.  
ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΝΕΡΓΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΦΘΗΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
- Λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών ο Δήμος Πατρέων συμμετέχει στην πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου να φέρει σε άμεση επαφή τους παραγωγούς με τους καταναλωτές. Δίνει έτσι την δυνατότητα να προμηθευτούν οι δημότες ποιοτικά προϊόντα σε χαμηλές τιμές, χωρίς την επιβάρυνση των μεσαζόντων. Εξυπηρετεί τους πολίτες με τις δημοτικές υπηρεσίες στην συμπλήρωση των παραγγελιών και παρέχει τον χώρο του Λιμένος Πατρών για την διανομή των προϊόντων. Η λίστα με τα προϊόντα συνεχώς διευρύνεται και μέχρι στιγμής οι δημότες μπορούν να παραγγέλνουν πατάτες, αλεύρι, ζυμαρικά, λάδι, κρασί και μέλι στην διεύθυνση. : http://ergasianews.blogspot.com/p/agrotica-free-products-zone.html
 ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ
 - Το 2011  δόθηκαν περίπου 80.000 ευρώ ως οικονομικά βοηθήματα σε δημότες που είχαν ανάγκες υγείας, ενοικίου, διαβίωσης και καθημερινότητας. Φυσικά προηγήθηκε κοινωνική έρευνα από τους αρμόδιους κοινωνικούς λειτουργούς του ΚΟΔΗΠ.
-Επίσης δόθηκε στέγαση σε ξενοδοχείο αλλά και σίτιση σε περιπτώσεις κακοποίησης γυναικών, αστέγων οικογενειών και φυσικά δωρεάν ατομική ψυχολογική βοήθεια σε 450 περιστατικά το 2011, αλλά και νομική στήριξη όπου ήταν απαραίτητο.
- Λειτουργεί γραφείο αξιολόγησης για έκπτωση ή και απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη σε όσους δημότες εκπληρώνουν τα κριτήρια που απαιτούνται.
- Δημοτική Ιματιοθήκη: Η λειτουργία της ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2011  με σκοπό τη διανομή ειδών ρουχισμού σε 800 άπορες οικογένειες, ενώ οι ρυθμοί συγκέντρωσης ρουχισμού μας επιτρέπουν να προβλέπουμε πως το 2012 πάνω από 1.000 οικογένειες θα μπορούν να παραλαμβάνουν ρούχα κάθε 4 μήνες.
- Διερευνούμε την προοπτική να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει Δημοτική Ιματιοθήκη και στη Μεσσάτιδα, ενώ έχει δρομολογηθεί η δημιουργία Δημοτικής Ιματιοθήκης στη Δημοτική Ενότητα Βραχνεΐκων. Τέλος αναζητείται ο κατάλληλος χώρος για στέγαση Δημοτικής Ιματιοθήκης και στη Δημοτική Ενότητα Ρίου.
- Λειτουργούμε  14 παιδικούς  σταθμούς δυναμικότητας 950 περίπου θέσεων. Η επιλογή των νηπίων γίνεται με μοριοδότηση κοινωνικών κριτηρίων με ιδιαίτερα χαμηλά τροφεία (ενδεικτικά δεν πληρώνουν τροφεία ετήσια εισοδήματα έως 8000 ευρώ). Επίσης λειτουργούν 4 ΚΔΑΠ με αριθμό 40 παιδιών το καθένα.  
- Για την Τρίτη ηλικία τα τρία ΚΑΠΗ του Δήμου δραστηριοποιούνται επιτυχώς με πολλές δράσεις όπως χορός, μουσική, γυμναστική, τραγούδι, φυσιοθεραπεία, ιατρεία με γενικούς οικογενειακούς ιατρούς, εκμάθηση Η/Υ καθώς και υπηρεσίες από κοινωνικούς λειτουργούς. Επίσης η Βοήθεια στο σπίτι λειτουργεί μέσα από το πλαίσιο των ΚΑΠΗ με ιδιαίτερη επιτυχία και χρησιμότητα σε ηλικιωμένους και ανήμπορους συνανθρώπους μας.
- Μετά από αίτημα χρόνων για τη δημιουργία ΚΑΠΗ στη Δημοτική Ενότητα Ρίου αναζητείται κατάλληλος χώρος για την ίδρυση ΚΑΠΗ.
 - Δύο κινητές μονάδες ιατρικής φροντίδας από το ΕΣΠΑ, αλλά και η δράση των τριών Δημοτικών Ιατρείων που στεγάζονται στα ΚΑΠΗ, θα βοηθήσουν πολλούς δημότες μας που θα χρειαστούν τέτοιες υπηρεσίες (Γενικοί οικογενειακοί γιατροί, Παιδίατροι κι άλλες ειδικότητες με εθελοντική συμμετοχή. Το 2011 οι εθελοντές εξυπηρέτησαν πάνω από 3.000 περιστατικά εντελώς δωρεάν).
- Ο Κοινωνικός Οργανισμός διεκδικεί, με προτάσεις που έχει καταθέσει, κονδύλια από το ΕΣΠΑ, για δημιουργία ξενώνα κακοποίησης γυναικών, για συμβουλευτική, για κατάρτιση ανέργων, για χορήγηση τροφίμων κλπ.
 - Το Τμήμα κοινωνικής στήριξης διατηρεί με ιδιαίτερη επιτυχία 2 κέντρα ΑΜΕΑ δυναμικότητας 120 ανθρώπων με πολλές και χρήσιμες δραστηριότητες σε καθημερινή βάση, σχολές γονέων, δωρεάν ξενόγλωσσα φροντιστήρια σε 110 παιδιά σε συνεργασία με την ένωση Palso, τη Δημοτική Μέριμνα ( τράπεζα τροφίμων) με 950 περίπου οικογένειες που τροφοδοτούνται με τρόφιμα (υπάρχουν πολλές αιτήσεις ακόμα σε εκκρεμότητα), γραφείο ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών με 400 ατομικές δωρεάν συνεδρίες σε όλες τις κοινωνικές ομάδες το 2011.
 - Έχει ξεκινήσει συνεργασία με επιχειρήσεις της πόλης για τη χορήγηση δωρεάν τροφίμων στην Τράπεζα Τροφίμων ώστε αυτά να διανέμονται στους δικαιούχους.
 - Στην Τράπεζα Τροφίμων λειτουργεί Γραφείο Απαλλαγής Δημοτικών Τελών όπου οι αποδεδειγμένα άποροι δημότες μπορούν να προσφεύγουν για να απαλλάσσονται μερικώς ή όλως από την καταβολή τελών.
- Υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ Δήμου και Ιεράς Μητρόπολης Πατρών στις δράσεις της Τράπεζας Τροφίμων και της καθημερινής σίτισης απόρων.
- Οι Εθελοντές του Δήμου (Ομάδα Ε) σε συνεργασία με άλλες Εθελοντικές Οργανώσεις υλοποιούν δράσεις προκειμένου να ενισχύονται περισσότερες οικονομικά αδύναμες οικογένειες. Αυτό συνέβη κυρίως την περίοδο των Χριστουγέννων και το ίδιο προγραμματίζεται να συμβεί και τις παραμονές του Πάσχα.   
     ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
 - Έχουμε προχωρήσει στην δημιουργία Κοινωνικού Φαρμακείου το οποίο ξεκινά σε λίγες ημέρες τη λειτουργία του σε συνεργασία με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Πατρών και στόχο έχει την παροχή δωρεάν φαρμάκων σε συμπολίτες μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και δεν μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.
-   Η Αντιδημαρχία Υγείας και Πρόνοιας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στα πλαίσια προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής υγείας και ευαισθητοποίησης των δημοτών σχεδιάζει να πραγματοποιήσει δωρεάν ιατρικές εξετάσεις με εθελοντές γιατρούς (σπειρομέτρηση, μέτρηση σακχάρου, χοληστερίνης, μικροαιματοκρίτη κ.ά) στους δημότες των τοπικών κοινοτήτων του διευρυμένου Δήμου Πατρέων. Αρχής γενομένης από την Τετάρτη 12 Μαρτίου στα Αργυρά, Σελλά, Πιτίτσα, η Κινητή Μονάδα Υγείας θα επισκέπτεται συχνά και τα 34 χωριά του Δήμου.
 -Ολοκληρώνουμε τη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο
 - Ολοκληρώνουμε τη λειτουργία του Κοινωνικού  Παιδιατρείου στα δημοτικά ιατρεία.
 - Επίσης πριν από λίγες ημέρες εγκρίθηκε με ομόφωνη απόφαση από το Κεντρικό  Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η σύσταση Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Οβρυάς στην Δημοτική Ενότητα Μεσσάτιδος του Δήμου Πατρέων, το οποίο θα υπάγεται στο Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας του Γ.Ν. Πατρών.
Το Ιατρείο θα λειτουργεί με δύο γιατρούς καθημερινά και θα εξυπηρετεί παράλληλα και τις υπόλοιπες κοινότητες της Μεσσάτιδας. Το θέμα θα έρθει για συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο για την έγκριση και παραχώρηση κατάλληλου χώρου για την στέγασή τους.
- Ο Κοινωνικός Τομέας του Δήμου ως βασικός εταίρος του Κέντρου Πρόληψης Νομού Αχαίας του ΚΕΘΕΑ, συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος με τις εξαρτησιογόνες ουσίες με παράλληλη στήριξη χρήστη και οικογένειας.
 ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕΙ:
 - Σίτιση μαθητών: Με την αντιμισθία του Δημάρχου και συνεργατών του και δια μέσου της Αντιδημαρχίας Παιδείας, των σχολικών επιτροπών και των φορέων της εκπαίδευσης υλοποιείται στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Πάτρας πρόγραμμα σίτισης,  με πρωινό κολατσιό,  750 μαθητών οι οικογένειες των οποίων αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα
 - Κοινωνικό φροντιστήριο:  Ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα το Κοινωνικό Φροντιστήριο σε συνεργασία του Δήμου με το Πανεπιστήμιο Πατρών, την πρωτοβάθμια,  την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εθελοντές φοιτητές, εθελοντές μονίμους και συνταξιούχους καθηγητές  για την παροχή εθελοντικής μαθησιακής υποστήριξης μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε 5 Γυμνάσια και 5 Δημοτικά της Πάτρας.

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Από την εκδήλωση της Αντιδημαρχίας για τις δημιουργίες των γυναικών του Σινά

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση παρουσίασης της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά και των χειροποίητων δημιουργιών των βεδουίνων γυναικών του Σινά, που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Υγείας και Πρόνοιας και οι φίλοι της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά στην Πάτρα, στην αίθουσα «Αίγλη» το διήμερο 11 και 12 Μαρτίου.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η προσφορά των ελληνικής καταγωγής Βεδουίνων στην Ιερά Μονή ως προς την φύλαξη του χώρου αλλά και το σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί η Ιερά Μονή με την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους Βεδουίνους, με τον εξοπλισμό εργαστηρίων κοπτικής και ραπτικής, με την κατασκευή έργων υποδομής, καθώς και με την στήριξη πολύτεκνων οικογενειών.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν η Πρόεδρος τους Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βίβιαν Σαμούρη, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης κ. Ανδρέας Φίλιας, ο επικεφαλής της παράταξης «Πρωτοβουλία Πάτρας» κ. Ανδρέας Τζουραμάνης, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμ. Νεκτάριος Κωτσάκης και πλήθος κόσμου.
Ο Αντιδήμαρχος Υγείας και  Πρόνοιας κ. Χαράλαμπος Στανίτσας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τόσο τον κ.Ελευθεριάδη που εκ μέρους των Φίλων της Αγίας Αικατερίνης του Σινά είχε την όλη επιμέλεια όσο και την κ. Μυλωνάκη, πρόεδρο του Πανκρητικού Ανθρωπιστικού Συλλόγου που ήρθε από την Κρήτη για να μας παρουσιάσει το έργο.
Χορηγοί της εκδήλωσής ήταν οι εξής: Λούξ-Μαρλαφέκας, Coffe Hellas, Ζαχ. Emiliano, Caravel, Zoomserie, Πλέγας, Εντελβάις και Αρτ. Ραυτόπουλος και Κουραχάνης, Ανθ. Ακτύπη.