Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Από την εκδήλωσης της ΠΕΘ-παραρτήματος Πατρών







Το εν Πάτραις παράρτημα της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων πραγματοποίησε μια λαμπρή εκδήλωση κ' άψογα διοργανωμένη προς τιμή των κορυφαίων στα γράμματα, στη σοφία και την εκπαίδευση τριών Ιεραρχών στην κατάμεστη αίθουσα της Διακιδείου Σχολής Λαού Πατρών, το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012 και την πίττα του συλλόγου ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. κ. Χρυσόστομος. Η εκδήλωση ξεκίνησε με επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους από τον Γυναικείο Βυζαντινό χορό «Πανύμνητος» υπό την Διεύθυνση της Κας Αφροδίτης Χρυσανθακοπούλου.
Στη συνέχεια η πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων Πάτρας κα Δήμητρα Κόρδα-Κωτσάκη απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό κ' αναφερόμενη στην εόρτια ημέρα μεταξύ των άλλων τόνισε:
Κάθε χρόνο η κοινή πανήγυρις των τριών Αγίων αυτών χαρισματικών ανδρών, όπου με πνεύμα διακονίας για τη σωτηρία των ανθρώπων, καταλλαγής με το Θεό κ' κενωτικής προσέγγισης στα ποικίλλα προβλήματα της ανθρωπότητας, μας δίνει τη θαυμάσια ευκαιρία, επιστροφής στις πνευματικές αλλά κ' πολιτισμικές μας ρίζες. Σε καιρούς δοκιμασίας κ' παντοειδούς κρίσεως η ενασχόληση με προσωπικότητες, καθίσταται άκρως αναγκαία κ' εποικοδομητική αφού με το καινοτόμο έργο τους, έδωσαν νέα δυναμική στη σκέψη κ' προσδιόρισαν νέους τρόπους προσέγγισης της εκκλησιαστικής μας παραδόσεως διδάσκοντας εμάς τους παιδαγωγούς του 21ου αιώνα τη μεγάλη σημασία που έχει για τη ζωή μας, τη ζωή των παιδιών μας, η κατά Χριστόν μόρφωσή μας.
Στη συνέχεια η πρόεδρος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. κ. Χρυσόστομο για τη λαμπρή παρουσία του που πάντα τιμά το σύλλογο τους.
Στη συνέχεια προσκάλεσε στο Βήμα τον εκλεκτό προσκεκλημένο κ. Αλέξανδρο Καριώτογλου, Διδάκτωρα της Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών κ' Σχολικό Σύμβουλο Πειραιώς κ' Νομού Κυκλάδων.
Η εισήγηση του ομιλητή συνεκλόνισε το κοινό αφού μ' έναν ιδιαίτερο τρόπο αφουγκράστηκε τις αντι-κοινωνικές εκδηλώσεις των εφήβων ως έκφραση των προβλημάτων της οικογένειας, του σχολείου, της κοινωνίας, με τραγικές επιπτώσεις στον χώρο της παιδείας ψυχικού κ' σωματικού χαρακτήρα.
Τόνισε πως οι σημερινοί έφηβοι μεγαλώνουν σ' ένα κλιμα μιζέριας, βίας, καταναλωτισμού κ' αβεβαιώτητας για τις ανθρώπινες σχέσιες κ' αξίες. Ποιος άραγε θα μπορούσε να κρατήσει σε αληθινή εγρήγορση τους εφήβους ώστε όλη τους η ορμή κ' η οργή να διοχετευθεί σ' ένα κανάλι δημιουργηκότητας κ' όχι αργίας. Η διαχρονικότητα των λόγων του Γρηγορίου του Θεολόγου κ' Ιωάννου του Χρυσοστόμου απαντά στις αντι-κοινωνικές βαρυχειμωνιές των εφήβων, στην επαναστατικότητά τους αφού οι φορείς της διαδικασίας της εκπαίδευσης έχουν λησμονήσει τη λέξη «πειθώ» κ' υιοθετήσει τη λέξη «καταναγκασμός».
Το βίωμα της πραγματικής αγάπης προς τους μαθητές θεωρείται η απαραίτητη προϋπόθεση αλλά η ασφαλιστική δικλείδα προκειμένου να γίνει δυνατό το κατόρθωμα της επικοινωνίας δασκάλου-μαθητή η της ευόδωσης των εκπαιδευτικών στόχων.
Κλείνοντας, ο κ. Καριώτογλου είπε πως η πρόταση των τριών Ιεραρχών δεν περνάει μέσα από τη λέξη καταστολή αλλά από τη λέξη πρόληψη. Συμβουλεύουν τους γονείς, τους δασκάλους κ' είναι αμείλικτοι απέναντι στο κράτος, το οποίο δεν εχθρεύονται, αλλά με αγάπη το κρίνουν για άδικες πράξεις του η αποφάσεις του. Παράλληλα όμως επισημαίνουν κ' την ευθύνη των νέων στο μέτρο που τους ανήκει.
Τέλος, έγινε η κοπή της Βασιλόπιττας από τον Μητροπολίτη Πατρών κ. κ. Χρυσόστομο, ο οποίος επισφράγισε κ' την εκδήλωση επαινώντας τον ομιλητή για την τόσο εμπεριστατωμένη ομιλία του. Επίσης συνεχάρη την πρόεδρο κ' τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την άριστη διοργάνωση της εορταστικής εκδήλωσης.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν κ' τίμησαν με την παρουσία τους, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. κ. Χρυσόστομος, ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Ομπλού π. Νεκτάριος Κωτσάκης, πλειάδα ιερέων και ο π. Υπουργός κ. Γρηγόρης Σολωμός. Οι Βουλευτές: κ. Μαρία Κυριακοπούλου, κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, κ. Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, κ. Νίκος Νικολόπουλος, κ. Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος, η κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διεύθυνσης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος Διευθυντής Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, η κ. Βίβιαν Σαμούρη Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κος Φίλιας Ανδρέας Αντιδήμαρχος Παιδείας, Διαφάνειας, Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης, Εκπρόσωπος Δημάρχου, κος Χαράλαμπος Στανίτσας Αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας, κος Αριστείδης Μπουχάγιερ Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου, κα Αναστασία Μανωλοπούλου-Νικολοπούλου Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου, κα Μαριάννα Σταματιάδου Δημοτική Σύμβουλος, κος Σπύρος Πολίτης Δημοτικός Σύμβουλος, κος Ανδρέας Τζουραμάνης επικεφαλής Παράταξης «Πρωτοβουλία Πάτρας», κα Ευγενία Πιερρή Προϊστάμενη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κος Δημήτρης Δημακόπουλου Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων, κα Χαρά Βοϊνέσκου Σχολική Σύμβουλος Νηπαιγωγών, πρώην Σχολικοί Σύμβουλοι, ο πολιτευτής κος Άγγελος Τσιγκρής.


Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Όσο είναι καιρός, ας επισκεφθούμε το Χριστό!

Αγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Όσο είναι καιρός, λοιπόν, ας επισκεφθούμε το Χριστό, ας Τον περιποιηθούμε, ας Τον θρέψουμε, ας Τον ντύσουμε, ας Τον περιμαζέψουμε, ας Τον τιμήσουμε. Όχι μόνο με τραπέζι, όπως μερικοί, όχι μόνο με μύρα, όπως η Μαρία, όχι μόνο με τάφο, όπως ο Αριμαθαίος Ιωσήφ, όχι μόνο με ενταφιασμό, όπως ο φιλόχριστος Νικόδημος, όχι μόνο με χρυσάφι, λιβάνι και σμύρνα, όπως οι μάγοι πρωτύτερα. Μα επειδή ο Κύριος των όλων θέλει έλεος και όχι θυσία και επειδή η ευσπλαχνία είναι καλύτερη από τη θυσία μυριάδων καλοθρεμμένων αρνιών, ας Του την προσφέρουμε μέσου εκείνων που έχουν ανάγκη, μέσω εκείνων που βρίσκονται σήμερα σε δεινή θέση, για να μας υποδεχθούν στην ουράνια βασιλεία, όταν φύγουμε από τον κόσμο τούτο και πάμε κοντά στον Κύριο μας, το Χριστό, στον οποίο ανήκει η δόξα στους αιώνες. Αμήν.

Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος - αφιέρωμα στην μνήμη του


Αιωνία η μνήμη αυτού!
Πολύ βολικό να λείπει αυτή την εποχή ο Χριστόδουλος!
Ας όψονται!




Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΔΗΜΟΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Συνεργασία σε επίπεδο κοινωνικών δομών

Σύσκεψη με αντικείμενο την συνεργασία του Δήμου Πατρέων με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και υποστήριξης των σχετικών δομών που έχουν δημιουργηθεί στον Δήμο, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο, υπό την προεδρία της Αντιδημάρχου Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων, ΜΚΟ, Ένταξης Μεταναστών και Εξυπηρέτησης του Πολίτη κ. Μαρίας Ανδρικοπούλου -Ρούβαλη, και τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου, του Αντιδημάρχου Υγείας και Πρόνοιας κ. Χαράλαμπου Στανίτσα και του Προέδρου του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων κ. Θεοχάρη Μασσαρά.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκε η υπογραφή σχετικής προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ Δήμου Πατρέων και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, δεδομένου ότι η Περιφέρεια προτίθεται να ενισχύσει οικονομικά τις κοινωνικές δομές του Δήμου. Δηλαδή, την Τράπεζα Τροφίμων, τα Δημοτικά Ιατρεία και το υπό σύσταση Κοινωνικό Φαρμακείο, καθώς επίσης και την Δημοτική Ιματιοθήκη.
Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα κι εκείνο που συμφωνήθηκε στην ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά περίοδο που διανύουν η Πάτρα και οι πολίτες της, είναι ότι η υποστήριξη των κοινωνικών δράσεων, είναι αναγκαία να γίνεται από όλους τους βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Από την πρωτοχρονιάτικη πίτα των εργαζομένων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς της Πάτρας

 
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους έκοψαν την περασμένη Τρίτη 24 Ιανουαρίου το απόγευμα οι εργαζόμενοι στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς της Πάτρας. Η κοπή της πίτας έγινε στον Η΄ Δημοτικό Παιδικό Σταθμό (Γιαννοπούλου και Φωκέας), παρουσία του Προέδρου του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Θεοχάρη Μασσαρά, του Αντιπροέδρου Χαράλαμπου Στανίτσα και των μελών του ΔΣ, Ελένης Γκανά και Λένας Αλμπάνη, Σπυρδούλας Μαρούλη, Δημήτρη Αϊβαλή και  Διονύση Πλέσσα.
Θερμές ευχαριστίες στην Προϊσταμένη των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών κ.Πόπη Λανοπούλου και την προϊσταμένη του Η’ ΔΠΣ κ.Σοφία Κωτούλα για την όμορφη ατμόσφαιρα που δημιούργησαν.
Και του χρόνου να΄μαστε καλά!









Είμαι εναντίον, Ντ.Χριστιανόπουλος


Αναδημοσιεύω ένα άρθρο του εξαιρετικού Ντίνου Χριστιανόπουλου, εξ αιτίας της άρνησής του να δεχθεί το Μεγάλο Βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Είμαι εναντίον της κάθε τιμητικής διάκρισης, απ΄ όπου και αν προέρχεται. Δεν υπάρχει πιο χυδαία φιλοδοξία, απ’ το να θέλουμε να ξεχωρίζουμε. Αυτό το απαίσιο «υπείροχον έμμεναι άλλων», που μας άφησαν οι αρχαίοι.
 Είμαι εναντίον των βραβείων, γιατί μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Βραβεύω σημαίνει αναγνωρίζω την αξία κάποιου κατώτερου μου -και κάποτε θα πρέπει να απαλλαγούμε από την συγκατάβαση των μεγάλων. Παίρνω βραβείο σημαίνει παραδέχομαι πνευματικά αφεντικά -και κάποτε θα πρέπει να διώξουμε τα αφεντικά από τη ζωή μας.
 Είμαι εναντίον των χρηματικών επιχορηγήσεων. Σιχαίνομαι τους φτωχοπρόδρομους που απλώνουν το χέρι τους για παραδάκι. Οι χορηγίες μεγαλώνουν την μανία μας για διακρίσεις και τη δίψα μας για λεφτά· ξεπουλάνε την ατομική ανεξαρτησία μας.

Είμαι εναντίον των λογοτεχνικών συντάξεων. Προτιμώ να πεθάνω στην ψάθα, παρά να αρμέγω το υπουργείο -κι ας με άρμεξε το κράτος μια ολόκληρη ζωή. Γιατί να με ταΐζει το Δημόσιο επειδή έγραψα μερικά ποιήματα; Και γιατί να αφήσω το Κράτος να χωθεί ακόμη περισσότερο στη ζωή μου;
 Είμαι εναντίον των σχέσεων με το κράτος και βρίσκομαι σε διαρκή αντιδικία μαζί του. Ποτέ μου δεν πάτησα σε υπουργείο και το καυχιέμαι. Η μόνη μου εξάρτηση από το κράτος είναι η εφορεία, που με γδέρνει.
 Είμαι εναντίον των εφημερίδων. Χαντακώνουν αξίες, ανεβάζουν μηδαμινότητες, προβάλλουν ημετέρους, αποσιωπούν τους απροσκύνητους. Όλα τα μαγειρεύουν, όπως αυτές θέλουν. Δεξιές, αριστερές, κεντρώες -όλες το ίδιο σκατό.
 Είμαι εναντίον των κλικών. Προωθούν τους δικούς τους· τους άλλους, όλους τους θάβουν. Όποιοι δεν τους παραδέχονται, καρατομούνται. Κυριαρχούν οι γλύφτηδες και οι τζουτζέδες. Δεν έχω καμμιά αμφιβολία πως το μέλλον ανήκει στα σκουπίδια.
 Είμαι εναντίον των κουλτουριάρηδων. Όλα τ’ αμφισβήτησαν, εκτός από τις τρίχες τους. Τους έχω μάθει για καλά. χαλνούν τον κόσμο με την κριτική τους. Όλους τους βγάζουν σκάρτους και πουλημένους. Και μόλις πάρουν το πτυχίο, αμέσως διορίζονται στα υπουργεία· από παντού βυζαίνουν και ο ιδεαλισμός τους ξεφουσκώνει μέσ’ στα βολέματα του κατεστημένου.
Είμαι εναντίον κάθε ιδεολογίας, σε οποιαδήποτε απόχρωση και αν μας την πασέρνουν. Όσο πιο γοητευτικές και προοδευτικές είναι οι ιδέες, τόσο πιο τιποτένια ανθρωπάκια μπορεί να κρύβονται από πίσω τους. Όσο πιο όμορφα τα λόγια τους, τόσο πιο ύποπτα τα έργα τους. Όσο πιο υψηλοί οι στόχοι, τόσο πιο άνοστοι οι στίχοι.
 Είμαι, προπάντων, εναντίον κάθε ατομικής φιλοδοξίας, που καθημερινά μας οδηγεί σε μικρούς και μεγάλους συμβιβασμούς. Αν σήμερα κυριαρχούν παραγοντίσκοι και τσανάκια, δεν φταίει μόνο το κωλοχανείο· φταίνε και οι δικές μας παραχωρήσεις και αδυναμίες. Αν πιάστηκε η μέση του οδοκαθαριστή, φταίμε και εμείς που πετάμε το τσιγάρο μας στον δρόμο. Κι αν η λογοτεχνία μας κατάντησε σκάρτη, μήπως δεν φταίει και η δική μας σκαρταδούρα;…

                                                  Περιοδικό «Διαγώνιος» (Τεύχος 1, Ιανουάριος-Απρίλιος, 1979)

Εις μνήμην Θ.Αγγελόπουλου, Ελένη Καραίνδρου


"Μια αιωνιότητα και μια μέρα"


Εις μνήμην Θ.Αγγελόπουλου , Ελ.Καραΐνδρου


Ταξίδι στα Κύθηρα

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Αυτοψία από το Δήμο στο Λιμάνι των Πατρινών

Εικόνα εγκατάλειψης και φθορές κατά μήκος του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας

Εικόνα εγκατάλειψης και φθορές κατά μήκος του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας-Αυτοψία από το Δήμο Κατέγραψαν τα προβλήματα

 
Αυτοψία σε όλο το μήκος των 3,5 χιλιομέτρων του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας που παραχωρήθηκε στο Δήμο Πατρέων, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος της Πάτρας κ. Γιάννης Δημαράς, συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Καθαριότητας και Διαχείρισης Μηχανικού Εξοπλισμού κ. Αχιλλέα Γεωργακόπουλο, Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Έργων Αυτεπιστασίας κ. Γιώργο Σιγαλό, Τεχνικών Έργων κ. Βασίλη Λοτσάρη, Πολεδομικού και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού κ. Χρήστο Λέγκα, το Γενικό Γραμματέα κ. Γιώργο Καρβελά και τους Διευθυντές όλων των αντίστοιχων υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις απο το Δήμο, ο Δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, διαπίστωσαν την υφιστάμενη κατάσταση και κατέγραψαν όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα κτίρια και τους χώρους του λιμανιού που αντιστοιχούν στο παραχωρηθέν θαλάσσιο μέτωπο.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της αυτοψίας, ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι έκαναν μια αρχική διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης του θαλάσσιου μετώπου.
Να σημειωθεί ότι σε μερικά σημεία παρατηρήθηκε εικόνα εγκατάλειψης (π.χ. η περιοχή του Φάρου), αλλά και φθορές, για τις οποίες θα επιληφθεί ο Δήμος.

Η Πάτρα, επιτέλους, απέκτησε το θαλάσσιο μέτωπο – Έπεσαν οι υπογραφές Δήμου και ΟΛΠΑ

Σε μια λιτή τελετή υπογράφτηκε νωρίτερα το σύμφωνο παραχώρησης της παράκτιας έκτασης στην πόλη

Η Πάτρα, επιτέλους, απέκτησε το θαλάσσιο μέτωπο – Έπεσαν οι υπογραφές Δήμου και ΟΛΠΑ-ΦΩΤΟ Σε μια λιτή τελετή υπογράφτηκε νωρίτερα το σύμφωνο παραχώρησης της παράκτιας έκτασης στην πόλη

 
Σε μια σεμνή αλλά με πανηγυρικό τόνο εκδήλωση, το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας, πέρασε στην πόλη. Η σύμβαση παραχώρησης της έκτασης, υπεγράφη νωρίτερα στο δημαρχείο μεταξύ του δημάρχου Πατρέων Γιάννη Δημαρά και του προέδρου του ΟΛΠΑ Κώστα Πλατυκώστα.
Παρόντες ήταν επίσης, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.
Ο Γιάννης Δημαράς έχοντας στο πλευρό του τους πρώην δημάρχους Πατρέων Ανδρέα Καράβολα και Ευάγγελο Φλωράτο, για να συμβολίσει τη συνέχεια, υπέγραψε τη σύμβαση παραχώρησης με το ίδιο στυλό με την οποία είχε υπογράψει, ως πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, τη σύμβαση κατασκευής του νέου λιμανιού της Πάτρας, πριν από 15 χρόνια.
Ο δήμαρχος εμφανώς ικανοποιημένος από την εξέλιξη, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη χρόνια προσπάθεια της πόλης και δεσμεύτηκε ότι η δημοτική Αρχή θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν να γίνουν πράξη οι προσδοκίες της πόλης, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διανύουμε.
Ωστόσο, σημείωσε ότι «από εδώ και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα» αναφερόμενος στο στοίχημα της πόλης για οριστική παραχώρηση της λιμενικής ζώνης στο Δήμο Πατρέων.
Ο Γιάννης Δημαράς έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ρόλο του υπουργού Οικονομίας Ευάγγελου Βενιζέλου και εξέφρασε την ευχή σύντομα να γίνει πράξη και η οριστική παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου, με την υπογραφή του Υπουργού.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΛΠΑ Κώστας Πλατυκώστας, υπογράμμισε ότι πρωταρχικός στόχος της παρούσας διοίκησης ήταν εξ’ αρχής η μεταφορά του νέου λιμανιού και η απελευθέρωση του παλιού λιμανιού.
Μάλιστα, ο κ. Πλατυκώστας εξέφρασε την ευχή ο Δήμος να διαχειριστεί την έκταση που του παραχωρήθηκε «τουλάχιστον όπως ο ΟΛΠΑ και καλύτερα».
Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε η τοποθέτηση του πρώην προέδρου του ΟΛΠΑ Γιώργου Ζεππάτου, ο οποίος ως πολίτης όπως χαρακτηριστικά είπε, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη, υπενθυμίζοντας πως τόσο ως πρόεδρος του ΤΕΕ και ως πρόεδρος του ΟΛΠΑ τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης του θαλάσσιου μετώπου.
Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν και οι δυο πρώην δήμαρχοι Ανδρέας Καράβολας και Ευάγγελος Φλωράτος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που προηγήθηκαν και τόνισαν την αναγκαιότητα άμεσων ενεργειών για την οριστική παραχώρηση της παράκτιας έκτασης.
Ο Ανδρέας Φούρας απουσίαζε σε ανειλημμένη υποχρέωση στην Αθήνα. Το παρών έδωσαν επίσης οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Κώστας Χριστόπουλος, Ανδρέας Τζουραμάνης, Χρήστος Πατούχας και Δημήτρης Αϊβαλής. Οι δυο τελευταίοι μάλιστα, αποτελούν και ενεργά μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την απόδοση του θαλασσίου μετώπου.
Από την υπογραφή της σύμβασης απουσίαζαν, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημ. Κατσικόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης και μέλος των Ενεργών Πολιτών, Νίκος Τζανάκος.
Απών ήταν και ο επικεφαλής της ΔΑΣ – Πάτρα Μπροστά Κώστας Πελετίδης.
 

Ο κ Παπακωνσταντίνου είναι απόλυτα υπεύθυνος για το σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ!


Ακούστε προσεχτικά την κ.Γεωργαντά, πρωην στέλεχος της ΕΛΣΤΑΤ, άνθρωπο έμπιστο του κ.Παπακωνσταντίνου και του κ.Παπανδρέου, να αποκαλύπτει την σεκυωρία εναντίον της Ελλάδος και εναντίον του κ.Καραμανλή. Οι δικοί τους τα λένε, όχι κάποιοι αντίθετοι.
Για να αρχίζουν κάποιοι να σκέφτονται, επιτέλους. Πριν καταστραφούμε!

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Αίτηση εξαίρεσης από το Τέλος Ακινήτων

Αίτηση
 Προς Κο Διευθυντή ΔΕΗ
Υποκατάστημα Αγρίων Αναργύρων

Κύριε Διευθυντά,

Ονομάζομαι Πέτρος Γονατιστός και σήμερα ενημερώθηκα για τις κατηγορίες οι οποίες μπορούν να εξαιρεθούν από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων το οποίο περικλείεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ.

Κύριε Διευθυντά,
Το Νοέμβριο του 2007 ήμουν ένας από τους φίλους του ΠΑΣΟΚ που ψήφισε τον Γιώργο Παπανδρέου για πρόεδρο του κινήματος.
Τον Οκτώβριο του 2009 προσήλθα στις κάλπες και ψήφισα ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα έχω την εντύπωση ότι η κυβέρνηση που έχουμε είναι προϊόν δημοκρατικών διαδικασιών και ότι θα βγάλει τη χώρα από τη στενωπό.
 Όπως καταλαβαίνετε μπορώ να υπαχθώ στην κατηγορία των (διανοητικά) αναπήρων άνω του 80% και ως εκ τούτου ζητώ την εξαίρεσή μου από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων.

Άγριοι Ανάργυροι 22 Νοεμβρίου 2011
Πέτρος Γονατιστός
 

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Δήλωση του Δημάρχου της Πάτρας κ. Γιάννη Δημαρά μετά τη σύλληψή του

 Γιάννης Δημαράς
Δήμαρχος Πατρέων

Αντί ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, να δώσει  στην Πάτρα αυτό που υποσχέθηκε ενώπιον του Δημάρχου και του  Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή την άμεση παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου της πόλης,  έστειλε σήμερα  τον Εισαγγελέα για να μας συλλάβει.
Στον Εισαγγελέα κατέληξαν οι δεσμεύσεις ενός Πρωθυπουργού και δύο Αντιπροέδρων της Κυβέρνησης, στον Εισαγγελέα κατέληξε και η δέσμευση Βενιζέλου ότι η παραχώρηση μπορεί να γίνει μέσα σε μια ημέρα.

Τριάντα ολόκληρες ημέρες μετά τις πανηγυρικές δηλώσεις του Αντιπροέδρου, οι Πατρινοί γίνονται μάρτυρες της σύλληψης του δημάρχου, ενός αντιδημάρχου και ενός υπαλλήλου, που αν και υλοποίησαν μια ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, αντιμετωπίζονται με τη λογική του κοινού ποινικού δικαίου, κατόπιν εντολής υπηρεσιών που έχουν πολιτικό τους προϊστάμενο τον κ. Βενιζέλο.
Έφτασαν στο σημείο να συλλάβουν το δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο και τον υπάλληλο για πρόκληση φθοράς σε δημόσια περιουσία, επειδή βγάλαμε τα κάγκελα που κρατούν σιδηρόφραχτη την παραλία των Πατρινών.
Μας συνέλαβαν για φθορά  δημόσιας περιουσίας αυτοί που έχουν οδηγήσει σε πλήρη εγκατάλειψη την περιοχή του Φάρου, και την έχουν  μετατρέψει σε σκουπιδότοπο.
Για μας αυτό είναι φθορά δημόσιας περιουσίας και όχι τα κάγκελα.
Την ίδια ώρα, η πολιτική βούληση της κυβέρνησης και του Αντιπρόεδρου που υποτίθεται ότι θα παραχωρούσε σε μια ημέρα το θαλάσσιο μέτωπο, εκφράζεται και με δύο ακόμη ιδιαίτερα προκλητικές κινήσεις που έχουν το δικό τους μήνυμα.
Η πρώτη έχει να κάνει με το αίτημα του ΟΛΠΑ  και προς το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (δηλαδή της υπηρεσίας που συνεστήθη με εντολή της Τρόικας για την αποκρατικοποίηση των ακινήτων του δημοσίου), προκειμένου να κινηθούν οι ποινικές διαδικασίες εναντίον του Δήμου για την αποξήλωση των κιγκλιδωμάτων. Προς τι η εντολή, αφού υπάρχει η ρητή δέσμευση Βενιζέλου ότι θα εξαιρεθούν τα 3,5 χλμ. του θαλασσίου μετώπου από αυτά που ετοιμάζονται προς πώληση;

Η δεύτερη αφορά την αιφνιδιαστική απόφαση να δείξουν με κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας  την πόρτα της εξόδου στον εκπρόσωπο του Δήμου από το Δ.Σ. του ΟΛΠΑ.
Κάνουν με λίγα λόγια έξωση στους Πατρινούς, Τους τιμωρούν γιατί δεν θέλουν σιδηρόφρακτο το λιμάνι τους. Τιμωρούν το Δήμο Πατρέων γιατί υλοποίησε τη δέσμευση Βενιζέλου την οποία ο ίδιος αθέτησε.
Είναι σαφές ότι κάτι μαγειρεύεται στο λιμάνι και όχι προς όφελος των Πατρινών.
Θα ζητήσω από το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας την παραίτηση όλων των Πατρινών από το Δ.Σ. του ΟΛΠΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όλα αυτά που συμβαίνουν για άλλη μια φορά ερήμην την πόλης και των ανθρώπων της.

Καλώ τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Βενιζέλο να τηρήσει εδώ και τώρα το λόγο που έδωσε στους Πατρινούς και να υλοποιήσει την δέσμευσή του για άμεση παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου των 3,5 χλμ. Είναι απαίτηση της πόλης και ζήτημα αξιοπιστίας του ίδιου.





Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Κάποτε θαρθουν, Παιδική χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου


 Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Κάποτε θα 'ρθουν να σου πουν
πως σε πιστεύουν, σ' αγαπούν
και πώς σε θένε

Έχε το νου σου στο παιδί,
κλείσε την πόρτα με κλειδί
ψέματα λένε

Κάποτε θα 'ρθουν γνωστικοί,
λογάδες και γραμματικοί
για να σε πείσουν

Έχε το νου σου στο παιδί
κλείσε την πόρτα με κλειδί,
θα σε πουλήσουν

Και όταν θα 'ρθουν οι καιροί
που θα 'χει σβήσει το κερί
στην καταιγίδα

Υπερασπίσου το παιδί
γιατί αν γλιτώσει το παιδί
υπάρχει ελπίδα

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Κοπή Αγιοβασιλόπιτας στα γραφεία του συλλόγου των εν πάτραις Κεφαλλήνων

 

Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου το πρωί ο σύλλογος των εν πάτραις Κεφαλλήνων στην αίθουσα εκδηλώσεων των γραφείων του έκοψε την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα.











Την τελετή τέλεσε ο Αρχιμ. π. Χρύσανθος Στελλάτος, γεννηθείς εις Καμπιτσάτα Κεφαλληνίας, διευθυντής των Μ.Μ.Ε. της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.











Στην ομιλία του ο π. Χρύσανθος συνεχάρη το διοικητικό και εκκλησιαστικό συμβούλιο των εν πάτραις Κεφαλλήνων δια την οργάνωση της εκδηλώσεως αλλά και για την εν γένει παρουσία τους στην πόλη των Πατρών. Τόνισε οτι οι Κεφαλλήνες όπου και αν ευρίσκονται δεν λησμονούν τα Άγια χώματα της γενέτειρας τους και φυσικά πάντα την σκέψη και την καρδιά τους την έχουν στραμένη στα ομαλά εκεί που ευρίσκεται το άφθαρτο και Ιερό Λείψανο του προστάτου του νησιού, του Αγίου Γερασίμου. Ευχήθηκε σε όλο τον κόσμο που είχε κατακλύσει την αίθουσα και τους πέριξ χώρους χρόνια πολλά και ευλογημένα.


Η μαγεία των λουλουδιών


Ευχαριστώ την Ελ.Κ-Στ.

Τα κάγκελα έπεσαν! Η Πάτρα έχει πάλι πρόσβαση στο λιμάνι της!





«Mετά την αδυναμία υλοποίησης της δέσμευσης ενός πρωθυπουργού και δύο αντιπροέδρων της κυβέρνησης για την απόδοση του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας στην πόλη και τους ανθρώπους της, προχωρήσαμε σήμερα  στην αποξήλωση  των κιγκλιδωμάτων στο μήκος του θαλασσίου μετώπου των 3,5 χλμ, που αντιστοιχεί στο τμήμα το οποίο  παραχωρείται στον Δήμο, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που έχει υπογραφεί  μεταξύ Δήμου και Ο.Λ.ΠΑ». Αυτό  δήλωσε από το χώρο του λιμανιού ο Δήμαρχος της Πάτρας κ. Γιάννης Δημαράς κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αποξήλωσης των κιγκλιδωμάτων που ξεκίνησε στις 9 σήμερα το πρωί, από το ύψος της Γούναρη.

«Πέρασαν 30 ημέρες από τότε που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος είπε στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας  ότι αρκεί μόνο μια μέρα για την οριστική απόδοση του λιμανιού στην πόλη και ακόμη δεν έχει καταστεί δυνατόν να υλοποιηθεί η εντολή του,  με την υπογραφή του σχεδίου  σύμβασης όχι για την οριστική, αλλά για την προσωρινή παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου, από τον Ο.Λ.ΠΑ» είπε  ο κ. Δημαράς και συνέχισε:
«Μετά από αυτό τον εμπαιγμό, προχωρήσαμε σήμερα στην  υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας.
Το παραλιακό μέτωπο  παύει από σήμερα να είναι σιδηρόφρακτο. Οι πολίτες θα μπορούν να  βλέπουν τη θάλασσά τους, χωρίς να παρεμβάλλονται τα κάγκελα. Είναι μια ιστορική στιγμή για την Πάτρα που στέλνει το δικό της ηχηρό  μήνυμα».
Η αποξήλωση των κιγκλιδωμάτων σε όλο το μήκος των 3,5 χιλιομέτρων, είναι  η πρώτη κίνηση που γίνεται σε υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας για απόδοση του θαλασσίου μετώπου
Οι επόμενες κινήσεις θα είναι οι εξής:
-Αύριο στη 1 μετά το μεσημέρι, ο Δήμαρχος της Πάτρας  θα παραδώσει τα κλειδιά των κτιρίων που αντιστοιχούν στο παραχωρούμενο  τμήμα του λιμανιού, στην Κοινωφελή Επιχείρηση- Καρναβάλι Πάτρας, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για τη διοργάνωσή του καρναβαλιού.
Η κίνηση έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο πολιτιστικό θεσμό της πόλης.
-Στη συνέχεια και εφόσον δεν υπογραφεί η σύμβαση οριστικής παραχώρησης του  θαλασσίου μετώπου, θα γίνει κατάληψη της έκτασης  των 3,5 χιλιομέτρων.
-Θα ακολουθήσει αποκλεισμός  ολόκληρης της έκτασης του παλαιού λιμανιού.
-Σε περίπτωση που δεν υπάρξει εξέλιξη σχετικά με το θέμα της παραχώρησης, θα ακολουθήσει αποκλεισμός  και του νέου λιμανιού της Πάτρας.