Χαράλαμπος Γερ. Στανίτσας

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις",Mahatma Gandhi

"Πρώτα σε αγνοούν, κατόπιν σε κοροϊδεύουν, ύστερα σε πολεμούν, μετά κερδίζεις", Mahatma Gandhi

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Ω κοσμοϊστορική Ελευθερία, τόσο βαθειά λαχταρισμένη!

 Άγγελος Σικελιανός

Ελέγαμε: ένα Μαραθώνα ακόμα! Ελέγαμε: Μια Σαλαμίνα ακόμα! Ελέγαμε: Ακόμα ένα εικοσιένα! Κι ήρτες τέλος συ, Μητέρα-Μέρα, οπού αγκάλιασες κι ανύψωσες ολόκληρα τα περασμένα στον ανώτατο λυτρωτικό σκοπό τους, στον υπέρτατο τους ηθικόν Ιστορικό Ρυθμό!
Ω δικαίωση όλων των ελληνικών αγώνων! Ω ύψιστη ηθική στροφή μέσα στο χάος ολόκληρου του Κόσμου! Και μαζί, ω γιγάντια, πλέρια ιστορική καταβολή, από την οποία, νικητές, οι Έλληνες, θα ξεκινήσουμε αύριο, πρωτοπόροι της πνευματικής ανάπλασης ολόκληρης της γης!
Ω Μέρα-Μάννα, που μας έσπασες ακέρια κι ως το ύστατο, όλα τα κρυφά εσωτερικά δεσμά μας! Ω κοσμοϊστορική Ελευθερία, τόσο βαθειά λαχταρισμένη! Να Σε! Σε κατέχουμε! Σε νιώθουμε! Σε θέλουμε!

Κι ένας τρελός δέρνεται με το χιόνι!

Οδυσσέας Ελύτης
Ε΄
Ήλιε δεν ήσουν ο παντοτινός;
Πουλί δεν ήσουν η στιγμή χαράς που δεν καθίζει;
Λάμψη δεν ήσουν η αφοβιά του σύγνεφου;
Κι εσύ περβόλι ωδείο των λουλουδιών
Κι εσύ ρίζα σγουρή φλογέρα τής μαγνόλιας!

Έτσι καθώς τινάζεται μέσ' στη βροχή το δέντρo
Και το κορμί αδειανό μαυρίζει από τη μοίρα
Κι ένας τρελός δέρνεται με το χιόνι
Και τα δυο μάτια πάνε να δακρύσουν -
Γιατί, ρωτάει ο αϊτός, που 'ναι το παλληκάρι;
Κι όλα τ' αιτόπουλ' απορούν που 'ναι το παλληκάρι!
Γιατί, ρωτάει στενάζοντας η μάνα, που 'ναι ο γιος μoυ;
Κι όλες οι μάνες απορούν που να 'ναι το παιδί
Γιατί, ρωτάει ο σύντροφος, που να 'ναι ο αδερφός μου
Κι όλοι του οι σύντροφοι απορούν που να 'ναι ο πιο μικρός !
Πιάνουν το χιόνι, καιει ο πυρετός
Πιάνουν το χέρι και παγώνει

Πάν να δαγκάσουνε ψωμί κι εκείνο στάζει από αίμα
Κοιτούν μακριά τον ουρανό κι εκείνος μελανιάζει
Γιατί γιατί γιατί γιατί να μη ζεσταίνει ο θάνατος
Γιατί ένα τέτοιο ανόσιο ψωμί
Γιατί ένας τέτοιος ουρανός εκεί που πρώτα εκατοικούσε ο ήλιος!

Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Αποχτήσαμε Βορρά!

Γ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΝΟΒΑΣ

 Βροχερό ήταν το δειλινό. Το πρώτο αντίκρυσμα της Θεσσαλονίκης: Μια θολή οπτασία ζωντανεμένου θρύλου. Απίστευτη πραγματοποίηση απίστευτου ονείρου. Άφραστον θαύμα επαλήθευαν στα μάτια μας το Επταπύργιο και ο Λευκός Πύργος. Το κόκκινο άλογο του Αι’ Δημήτρη θαρρείς το βλέπαμε να καλπάζει στα καλντερίμια. Τροπαιοφόρος! Ακούγαμε από τους κάμπους της Πέλλας το μακρυνό αντίλαλο του Μεγαλέξαντρου. Απέθαντος! «Πάλι με χρόνια με καιρούς!». Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία ήταν πάλι δική μας! Αναρριχηθήκαμε στον Αίμο! Δεν είμαστε πια η θαλασσόπνιχτη μικρή απόφυση του Νότου. Αποχτήσαμε Βορρά! Η Ελλάδα είχε ξαναγίνει Μεγάλη!

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Ἐπικαλέω τοι τὴν Θεόν…

Γιώργος Σεφέρης

Λάδι στ μέλη,
σως ταγγ μυρωδι
πως δ στ λιόμυλο
...τς μικρς κκλησις
στος χοντρος πόρους
τς σταματημένης πέτρας.

Λάδι στν κόμη
στεφανωμένη μ σχοινί,
σως κα λλα ρώματα
πο δ γνωρίσαμε
φτωχ κα πλούσια
κι γαλματάκια στ δάχτυλα
προσφέρνοντας μικρος μαστούς.

Λάδι στν λιο
τρόμαξαν τ φύλλα
στο ξένου τ σταμάτημα
κα βάρυνε σιγ
νάμεσα στ γόνατα.
πεσαν τ νομίσματα
«πικαλέω τοι τν Θεόν…»

Λάδι στος μους
κα στ μέση πο λύγισε
γρίβα σφυρ στ χλόη,
κι ατ πληγ στν λιο
καθς σημαναν τν σπεριν
καθς μιλοσα στν αλόγυρο
μ᾿ να σακάτη.

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Ποιος σκότωσε πραγματικά τον Καντάφι ;

 του Manlio DiNucci

Εικόνες του Καντάφι που λυντσαρίστηκε και σκοτώθηκε από ένα άγριο όχλο μαχητών της πολιτοφυλακής μεταδόθηκαν σε όλο τον κόσμο, για να αποδείξουν ότι στη Λιβύη επρόκειτο για μια λαϊκή εξέγερση που έληξε με την ανατροπή τους απεχθούς δικτάτορα. Απλοϊκή εκδοχή, που ανήκει στα ισχυρά «όπλα μαζικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης» που χρησιμοποιείται στην επιχείρηση Unified Protector. Τελείως διαφορετική είναι η
 πραγματικότητα που έρχεται στο φως της ημέρας, όπως το αποδεικνύει η τεκμηριωμένη αναπαράσταση των γεγονότων που δημοσιεύτηκε από την βρετανική εφημερίδα The Telegraph.


Μετά από το καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν στην κατάκτηση της Τρίπολης, οι πράκτορες της CIA και της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας MI6, οι οποίοι επιχειρούν στο έδαφος της Λιβύης, επικεντρώθηκαν στο κυνήγι του αλ-Καντάφι, ο οποίος είχε διαφύγει από τους μαζικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ. Ενώ μη επανδρωμένα αεροπλάνα και άλλα κατασκοπευτικά αεροπλάνα, εξοπλισμένα με τους πλέον σύγχρονους εξοπλισμούς, πέταγαν μέρα -  νύχτα επάνω από τη  Λιβύη, ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας πέρναγαν από κόσκινα την περιοχή της Σύρτης, πιθανό καταφύγιο του Καντάφι. Ο τελευταίος αναγκάστηκε τις τελευταίες εβδομάδες, να σπάσει τη τηλεφωνική σιωπή, χρησιμοποιώντας ένα κινητό, μάλλον δορυφορικού τύπου. Η επικοινωνία αναχαιτίστηκε, επιβεβαιώνοντας την παρουσία του στην περιοχή. 

Όταν ένα κομβόι πολλών δεκάδων οχημάτων βγήκε από την πόλη, έγινε αμέσως αντιληπτό από τα κατασκοπευτικά αεροπλάνα: ένα αμερικανικό U. S. Rivet (το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει στόχο από 250 χλμ.), ένα γαλλικό C160 Gabriel και ένα βρετανικό  Tornado GR4. Εκείνη την στιγμή, ένα αμερικανικό Predator που είχε απογειωθεί από τη Σικελία και τηλεκατευθύνονταν  μέσω δορυφόρου από μια βάση κοντά στο Λας Βέγκας, επιτέθηκε στο κομβόι με μια σειρά από πυραύλους Hellfire. Αν και δεν προσδιορίζεται, πρόκειται για ένα από τα Predator MQ-9 Reaper που σταθμεύουν στη Sigonella (Σικελία), όπου βρίσκεται το προσωπικό που ασχολείται με τις προμήθειες. Το αεροπλάνο καθοδηγούνταν από έναν  χειριστή και από έναν άλλο που διαχειρίζονταν έναν ειδικό αισθητήρα, και οι δυο καθισμένοι μπροστά στις κονσόλες τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω από 10 χιλιάδες χλμ. μακριά. Το Reaper είναι σε θέση να μεταφέρει ένα πολεμικό φορτίο ενός τόνου και μισού, είναι οπλισμένο με 14 πυραύλους Hellfire («Φωτιά της Κόλασης») με αντιαρματική κεφαλή,  εκρηκτικά διασποράς ή θερμοβαρικά. Αμέσως μετά η φάλαγγα επλήγη από τα γαλλικά μαχητικά-βομβαρδιστικά Mirage2000 με βόμβες Paveway 500 λιμπρών και πυρομαχικά ακρίβειας AASM (Οπλισμός αέρος-εδάφους Modular), και αυτά με καθοδήγηση λέιζερ. Η επίθεση αυτή ήταν καθοριστική για τη σύλληψη του Καντάφι.. 
Αυτά τα γεγονότα αποδείχνουν ότι, στην πραγματικότητα, είναι το ΝΑΤΟ που συνέλαβε τον Καντάφι, σπρώχνοντας τον στα χέρια των μουσουλμάνων «ανταρτών» Μισράτα, οι οποίοι τρέφουν ιδιαίτερο μίσος γι 'αυτόν. 

Και ότι είναι το ΝΑΤΟ που έχει κερδίσει αυτόν τον πόλεμο όχι μόνο ρίχνοντας πάνω από 50.000 βόμβες με πάνω  από 10.000 αποστολές επίθεσης, προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για τους «αντάρτες», αλλά και με την διείσδυση σε λιβυκό έδαφος ειδικών δυνάμεών για πολεμικές αποστολές ή να καθοδήγηση των ανταρτών. Το σχέδιο -που αποφασίστηκε στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι-, ήταν η εξάλειψη του Καντάφι, ο οποίος, σε δημόσια δίκη θα μπορούσε να αποκαλύψει αλήθειες άβολες για τις δυτικές κυβερνήσεις. 
Δεν αποκλείεται συνεπώς ότι στο πλήθος της πολιτοφυλακής που ουρλιάζει, πίσω από το «νεαρό άνδρα με το χρυσό πιστόλι» ο οποίος πιστώνεται με τη δολοφονία του Καντάφι, να υπήρχαν πολύ περισσότεροί εμπειρογνώμονες επαγγελματίες δολοφόνοι.

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Πως οι λαθρέμποροι καυσίμων έφαγαν τον Διομήδη Σπινέλλη!!!

Ο κ. Σπινέλλης, ένας άνθρωπος με μεγάλη πείρα στα ηλεκτρονικά συστήματα συγκέντρωσης και διασταύρωσης στοιχείων, είχε φτάσει στα όριά του με την άρνηση των αρμοδίων υπηρεσιών να προχωρήσουν στην επιβολή προστίμων. Αυτό που τον εξόργιζε ήταν ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που γίνονται έλεγχοι και διασταυρώσεις και εντοπίζονται φορολογικές παραβάσεις, τα πρόστιμα δεν εισπράττονται ή, ακόμη χειρότερα, ακυρώνονται με διάφορα προσχήματα.
Αποκαλυπτική είναι η εγκύκλιος με ημερομηνία 26 Αυγούστου και ένδειξη «Εξαιρετικά επείγον», την οποία υπογράφει ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Ιωάννης Καπελέρης, και η οποία προβλέπει την αναστολή των προστίμων για όσους κατέθεσαν εκπρόθεσμα παραστατικά για πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης.
«Επειδή για το συγκεκριμένο θέμα επίκειται νομοθετική ρύθμιση, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν, κυρίως λόγω του πλήθους των προς καταλογισμό παραβάσεων, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι για την υπόψη χρονική περίοδο (1.1.2010 έως 15.5.2010) αποσυσχετίστηκε η διαδικασία υποβολής των καταστάσεων πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) θέρμανσης στο Π.Σ. “Ηφαιστος” με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στους επιτηδευματίες–μέλη ΔΙΠΕΘΕ, μέχρις ότου ρυθμιστεί νομοθετικά το εν λόγω θέμα, οπότε θα δοθούν νεότερες οδηγίες, αναστέλλεται η εφαρμογή των οριζομένων στην προαναφερόμενη εγκύκλιο».
Το εστί μεθερμηνευόμενο, «επειδή δεν μας ενδιαφέρει να καταπολεμήσουμε τη λαθρεμπορία, αντί να σας ζητάμε δικαιολογητικά για να επιστρέψουμε τη διαφορά τιμής του πετρελαίου που πουλούσατε φθηνά σε τελικούς καταναλωτές, από 1.1.2010 σάς δώσαμε τη δυνατότητα να αγοράζετε κατευθείαν φθηνό πετρέλαιο. Ετσι, εσείς αυξήσατε τη λαθρεμπορία και, προφανώς, σταματήσατε να μας υποβάλλετε καταστάσεις προς έλεγχο στο Π.Σ. “Ηφαιστος”. Επειδή λεφτά υπάρχουν και δεν θέλουμε να σας στενοχωρήσουμε καταλογίζοντάς σας χιλιάδες παραβάσεις, θα σας τις χαρίσουμε με νόμο. Μέχρι τότε, μην ανησυχείτε, διότι αναστέλλουμε την εφαρμογή της προαναφερόμενης εγκυκλίου».
Στην εγκύκλιο αυτή ζητείται:
1. Η μη έκδοση αποφάσεων επιβολής προστίμων.
2. Η μη κοινοποίηση των προστίμων, ακόμα κι αν έχουν συνταχθεί οι εκθέσεις ελέγχου.
3. Η υπαγωγή των αιτήσεων διοικητικής επίλυσης των διαφορών σε «εκκρεμότητα».
Επί της ουσίας, η πολιτική ηγεσία αποφάσισε στα τέλη του Αυγούστου, να μην επιβάλει κυρώσεις και να βάλει στον «πάγο» κάθε απόφαση επιβολής προστίμων για παραβάσεις που αφορούν περιστατικά που υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα από τους πρατηριούχους για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης. Και όλα αυτά, όταν οι περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ είχαν εντοπίσει μεγάλο αριθμό παραβάσεων στα πρατήρια που διέθεταν στους καταναλωτές πετρέλαιο θέρμανσης.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) είχε επεξεργαστεί όλα τα στοιχεία από τα οποία προέκυπταν οι παραβάσεις και είχε εντοπίσει τους παραβάτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός αυτό αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους της παραίτησης του επικεφαλής της ΓΓΠΣ, κ. Διομήδη Σπινέλλη.
«Προσωπικοί λόγοι»
Η επίσημη εξήγηση είναι ότι ο κ. Σπινέλλης παραιτήθηκε για «προσωπικούς λόγους». Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος δήλωσε χθες ότι ο ίδιος ο κ. Σπινέλλης «με έχει παρακαλέσει, μόλις βρούμε τον αντάξιο διάδοχό του, να τον απαλλάξουμε από τα καθήκοντά του». Μάλιστα, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η παραίτηση του κ. Σπινέλλη είναι ένα ζήτημα που έχει προκύψει «εδώ και καιρό. Εδώ και πολλές εβδομάδες». Ωστόσο, στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι γνωστό ότι οι σχέσεις του κ. Σπινέλλη με τον άμεσο προϊστάμενό του, υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, δεν είναι οι καλύτερες.
Το λαθρεμπόριο καυσίμων και ειδικά πετρελαίου θέρμανσης έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών εσόδων για το Δημόσιο. Με τη λειτουργία του συστήματος «Ηφαιστος», η ΓΓΠΣ και το ΣΔΟΕ εντόπισαν, όπως αναφέρεται σε άλλη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, με ημερομηνία 12/7/2011 «μεγάλο αριθμό παραβάσεων μη καταχώρισης ή εκπρόθεσμης καταχώρισης ή ανακριβούς καταχώρισης των συναλλαγών πετρελαίου θέρμανσης στο σύστημα Ηφαιστος». Την επόμενη φορά που ο πρωθυπουργός θα ζητήσει εξηγήσεις για την απραξία και την εσκεμμένη καθυστέρηση στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων λαθρεμπορίας καυσίμων, θα πρέπει προφανώς να αποταθεί σε άλλα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, μια και ο κ. Σπινέλλης έκανε ό,τι μπορούσε…
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Ἡ Πατρίδα μας

«Ξένε πο μόνος κι ρημος
σ
ξένους τόπους τρέχεις,
πές μου, ποι
ς εναι τόπος σου
κα
ποι πατρίδα χεις;»

«Τ μακριν πατρίδα μου
πάντα ποθ
στ ξένα.
κε τ χρόνια τς ζως
περνο
ν ελογημένα.

κε κι θάνατος γλυκός,
κι
φο κανες πεθάνει,
χει στ μνμα του Σταυρό,
καντήλι κα
λιβάνι.

Στ᾿ γαπημένο μου χωρι
χαρ
ς πάντα κα γέλια,
στ
᾿ λώνια τραγουδιν φωνς
ξεφάντωμα στ
᾿ μπέλια.

Κι ταν χορεύει λεβεντι
στ
ς Πασχαλις τ μέρα,
βροντοκοπ
τ τύμπανο
κα
κελαηδε φλογέρα.

Στ μακριν Πατρίδα
χει εωδι κα χάρη
τ
ταπεινότερο δεντρί,
τ
πι φτωχ χορτάρι.

Στος κλώνους τς μυγδαλις,
σμίγουν
νθο κα χιόνια
κα
φέρνουνε τν νοιξη
γοργ
τ χελιδόνια.

Στν μαγεμένων της βουνν
τ
μαρμαρένια πλάγια,
γλυκολαλο
ν ο πέρδικες
κα
κλαίει κουκουβάγια.

σημένια θάλασσα
μ
᾿ φρος τν περιζώνει
κι
ορανς μ τ᾿ στρα του
τ
χρυσοστεφανώνει.

Τ μακριν Πατρίδα μου,
πρ
ν σκλαβι πλακώσει,
τ
δόξαζ᾿ παλληκαριά,
τ
φώτιζεν γνώση.

Κα τώρ᾿ π τ μαύρη γ,
τ
γ τ ματωμένη,
πρόβαλε πάλ
᾿ λευθερι
σ
ν πρτα ντρειωμένη».

«Φτάνει τ χώρα πο μο λές,
τ
γνώρισα, τν εδα,
τ
μακριν Πατρίδα σου
χω κι γ Πατρίδα».

Γεώργιος Δροσίνης

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών


Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, από τις 7π.μ. -5μ.μ. και το Σάββατο 15 Οκτωβρίου (8 π.μ. έως 3 μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, στο πίσω μέρος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας, όπου υπάρχει ειδικό container.
Η δράση αυτή γίνεται με την συνεργασία της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας του Δήμου Πατρέων και την υποστήριξη των οργανώσεων «Πολίτες Πάτρας Εν δράσει», «Οικολογική Κίνηση Πάτρας», «Κοινοτοπία».
Επίσης, στο χώρο του Νοσοκομείου γίνεται και ανακύκλωση χαρτιού, μπαταριών μικρών και μεγάλων καθώς και λαμπτήρων.
Παράλληλα, όσοι επιθυμούν να δώσουν αίμα, μπορούν να προσέρχονται στο χώρο της Αιμοδοσίας από τις 8.30 π.μ. έως τις 2 μ.μ.
(Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τους υπαλλήλους του Νοσοκομείου:  Μαρία Κάργα 6932 940913 και Γιώργος Βλαχάκης 6936 114201)


Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

ΡΩΤΗΣΑ…


    Τι αγαπώ, σαν αγαπώ Εσένα Κύριε…
    Και ποιος είν’ ο Θεός μου;….
    Ρώτησα τη γη, κι αυτή μου είπε:
    « Δεν είμαι εγώ Θεός»
    Κι όλα που είναι πάνω της
   Το ίδιο μ’ ομολόγησαν.
   Ρώτησα τη θάλασσα με τα βάθη της
   Κι όλα τα ζωντανά
   Που μέσα της κινούνται,
   Και πήρα απάντηση:
   « Θεός σου εμείς δεν είμαστε,
  Ψάξε ψηλά, πιο πάνω από μας».
  Ρώτησα τους ανέμους…
  Και λάλησε ολάκερο τα’ αγέρα το βασίλειο
  με όσα κατοικούσανε μέσα του:
  « Δεν είμαι εγώ Θεός».
  Ρώτησα τον ουρανό, τον ήλιο,
 Τη σελήνη και τα’ αστέρια:
« Ούτε και εμείς είμαστε ο Θεός
  Που ζητάς».
 Κι’ εγώ είπα σ’ όλα τα πράγματα
 Που είναι γύρω μου παντού:
 « Πέστε μου λοιπόν κάτι
 Για το Θεό μου, μιας κι εσείς
  Δεν είσαστε αυτός ελάτε,
  Πέστε μου κάτι γι’ Αυτόν».
  Κι αυτά ύψωσαν μια κραυγή
  Κι είπαν με δυνατή φωνή:
 « Αυτός μας δημιούργησε» !
 Η ερώτηση μου ήταν η σκέψη μου,
 Η απάντηση τους ήταν
  Η ομορφιά τους.

( Ι. Αυγουστίνος- « Εξομολογήσεις»)

Δίπτυχο , κ. χ. μύρης



κ. χ. μύρης

Η Ναταλία από το Γκάμπροβο οδηγούσε μπουλντόζα, όταν στρωνόταν ο δημόσιος δρόμος που τράβαγε προς το βορρά. ΄Ηξερε πότε η μηχανή χρειαζόταν λάδια, πότε τα φρένα ήταν φυρά και θελαν σφίξιμο μ΄ ένα γαλλικό κλειδί νούμερο 3, πότε είχαν τα τακάκια φαγωθεί.
Συχνά τις Κυριακές έβαζε στο πίσω κάθισμα της μπουλντόζας το γιό της και τραβούσαν κατά την εξοχή. Στρώναν μέσα στους κατακόκκινους ροδώνες ένα ριγέ τραπεζομάντηλο, ανοίγαν μια κονσέρβα με ροσμπίφ, κόβανε με τα χέρια φρέσκο ψωμί και τρώγαν. Ο γιός έπινε λεμονάδα, η Ναταλία σλιμονβίτσα, οινόπνευμα καθαρό. Το βράδυ γύριζαν αργά στο σπίτι.
Η Ναταλία από το Γκάμπροβο έχει δέκα χρόνια στην Αθήνα. Δέκα χρόνια δεν έχει δει το γιό της , παλικάρι σωστό πια. Φροντίζει ένα κατάκοιτο παππού, γνωρίζει με ακρίβεια πως λειτουργεί το πιεσόμετρο, πόσες σταγόνες πέφτουν στο λεπτό απ΄ τον ορρό, πόσα χαπάκια ο παππούς πρέπει να πάρει πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Τα στιβαρά της χέρια που κουμαντάριζαν με μαεστρία την μπουλντόζα δυο και τρεις φορές το μέρα, σηκώνουν τον παππού απ΄ το κρεβάτι μήπως ανοίξει το δέρμα του από την κατάκλιση. Με λεπτούς χειρισμούς, απολυμαίνει τον καθετήρα και, κάθε Κυριακή, κατηφορίζει στην Ομόνοια, βρίσκει τον οδηγό του πούλμαν που πάει στο Γκάμπροβο και στέλνει σ΄ένα φάκελο κλειστό όλο το βδομαδιάτικο στο γιό της. Γυρίζοντας ανάβει ένα κερί στον Άγιο Θεράποντα και, κάνοντας αργά –αργά τον σταυρό της , σιωπηλά προσεύχεται να δώσει ο θεός να μην πεθάνει ο γέρος.

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

ΚΑΚΙΑ ΠΕΘΕΡΑ! ΑΝΕΚΔΟΤΟ!!!


Πάει η πεθερά ενός τύπου στα Ιεροσόλυμα. Εκεί έπαθε εγκεφαλικό, και σύντομα πέθανε.
Παίρνουν τηλέφωνο στην Αθήνα, τον γαμπρό της για τα τυπικά της κηδείας:

- Για να γίνει η κηδεία Αθήνα χρειάζονται τουλάχιστον 5000 ευρώ, ενώ εδώ μόνο 1000.

... Το σκέφτεται λίγο ο γαμπρός της και απαντά:

- Αθήνα!

- Α, εσείς νοιάζεστε πολύ. Θα σας κάνουμε καλύτερη τιμή!
Αθήνα 5000 ευρώ, εδώ 800.

- Όχι, να την φέρετε εδώ.

- Αθήνα 5000, εδώ 600!

- Όχι, όχι, εδώ!

- Αθήνα 5000, εδώ 200!

- Μα δεν καταλαβαίνετε τι σας λέω; Εδώ είπαμε!

- Συγγνώμη ρε φίλε να σου κάνω μια ερώτηση;
Τόσο πολύ την αγάπαγες την πεθερά σου;

- Κοίταξε να δεις, πριν πολλά πολλά χρόνια, ένας δικός σας
κηδεύτηκε εκεί πέρα, και μετά αναστήθηκε!

Δεν το διακινδυνεύω!